Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Amortering bolån – ett sätt att spara

Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har.

Har du köpt din bostad efter 1 juni 2016? Då kan du göra en ny värdering efter 5 år.

Genom att göra en värdering får du ett nytt så kallat amorteringsgrundande värde. Om det värdet är högre än för 5 år sedan kan du höja ditt bolån eller sänka din amorteringskostnad om du önskar.

5 steg: Så värderar du om din bostad

Vad är amortering och vad betyder amortering?

Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. Därmed blir du också mindre utsatt vid stigande räntor, sjunkande bostadspriser eller om din inkomst minskar. Man kan se amortering som ett slags sparande eftersom din skuld minskar.

Hur du väljer att amortera på ditt bolån kan vara svåra beslut som påverkar din ekonomi mycket. Därför kan det även vara bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Därför är det oftast bra att både amortera och att spara på andra sätt – inte bara det ena eller andra.

Räkna ut amortering och gör en amorteringsplan

Innan du tar ett bolån kan vara bra att i förväg räkna nu hur mycket du behöver amortera. Till exempel kan det vara bra att veta hur mycket amorteringskravet påverkar. Vi hjälper dig med att lägga upp en amorteringsplan så att du har full koll på läget. Här har vi tagit fram ett exempel på hur mycket amorteringskravet påverkar.

Exempel:

Du och din partner har en sammanlagd inkomst på 50 000 kronor i månaden. Ni vill låna 3 miljoner kronor till en bostad värd 4,6 miljoner kronor. Då behöver ni amortera 2 procent av lånebeloppet per år, vilket blir 5 000 kronor per månad i amortering. Det beror på att er belåningsgrad är 65 procent (1 procents amortering) och att skulden är större än 4,5 gånger er årsinkomst (1 procents ytterligare amortering).

Ta hjälp av vår bolånekalkylator

I vår bolånekalkylator kan du beräkna ditt bolån, oavsett om du behöver låna till hus eller lägenhet. När du fått en bolånekalkyl kan du ansöka om lånelöfte.

Se hur mycket du kan låna

Hur gör jag en extra amortering på mitt bolån?

Om du har ett rörligt bolån, med tremånadersränta, kan du när som helst och utan kostnad binda, lösa eller betala av på lånet. Det tar två vardagar innan amorteringen är gjord. Pengarna dras direkt från ditt konto, två vardagar senare visas den minskade skulden.

Så här gör du

  • Via appen väljer du Lån och det bolån du vill amortera. Tryck sedan på Amortera extra och fyll i uppgifterna.
  • På internetbanken väljer du Lån – Mina lån. Klicka på lånenumret för det lån du vill amortera och sedan på Amortera extra. Fyll i uppgifterna.

Tänk på att om du har ett bundet bolån och vill göra en extra amortering behöver du betala en så kallad räntekompensation (ränteskillnadsersättning). Om du vill veta hur mycket det kommer att kosta dig kontakta oss så hjälper vi dig.

Vad är rak amortering?

Rak amortering är den återbetalningsplan som vi erbjuder på bolån. Rak amortering betyder att du betalar av ditt bolån med samma summa varje månad. Till exempel: Om du har en återbetalningstid på 40 år innebär det att skulden är helt avbetald efter 40 år om du följer planen och betalar av samma summa varje månad.

Vad är amorteringsgrundande värde?

I samband med att du tar ett nytt bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde. Din amortering grundas på det värdet i 5 år, även om marknadsvärdet rör sig uppåt eller nedåt under perioden. Det gäller även när du uppdaterar ditt befintliga ditt befintliga amorteringsgrundande värde – det låses i 5 år.

Amorteringskrav på bostadslån

  1. Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp som motsvarar 1 % av det totala lånebeloppet per år.
  2. Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp som motsvarar 2 % av det totala lånebeloppet per år.
  3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år.

Det här innebär att du kan behöva amortera 1–3 % av det totala lånebeloppet per år beroende på hur mycket du lånar i förhållande till din bostads värde och din inkomst.

Om ditt bolån motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt är det valfritt att amortera.

Läs allt om amorteringskrav på bostadslån

Det här gäller om du köpt din bostad efter 1 juni 2016

Om du köpt din bostad efter 1 juni 2016 kan du uppdatera ditt amorteringsgrundande värde vart femte år. För att göra det behöver du en ny värdering av din bostad. Undantag från 5-årsregeln kan bara göras om du har gjort stora renoveringar som om- eller tillbyggnader. Att bygga till altan, balkong eller göra om enstaka rum räknas inte som större renovering.

Du har möjlighet att värdera om din bostad under dessa fem år, men då endast för att höja ditt bolån.

Det här gäller om du köpt din bostad före 1 juni 2016

Om du har köpt din bostad före 1 juni 2016 och vill höja ditt bolån kan du göra en ny värdering av din bostad tidigare än inom 5 år – under förutsättning att du inte har höjt ditt lån efter det datumet.

Customer service