Bolån – allt om bostadslån och boräntor
Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.
Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.
Läs mer om rekommenderade webbläsare
2 september 2024
Med Riksbankens senaste räntesänkning bekräftas det att räntekarusellen tar fart på riktigt. Skillnaden nu mot för två år sedan är att det den här gången är till bolåntagarnas fördel. Finns det utrymme för bundna bolåneräntor i räntekorgen när ränteläget pressas ner?
Med hösten för dörren så bjuder konjunkturen på blandade signaler. Inflationen har fortsatt att sjunka, de långsiktiga inflationsförväntningarna signalerar ett starkt förtroende för målet, företagens prisplaner är dämpade och löneökningarna måttliga. Tillsammans talar det för att inflationen håller sig i linje med målet framöver vilket är ett minst sagt välkommet besked för hushållen. En inflation som håller sig nära målet innebär primärt tre saker;
Men det finns också en del svaga signaler som försvårar konjunkturutsikterna något. Företagens framtidstro är fortfarande ganska sval, konkursstatistiken oroar och arbetslösheten väntas stiga något. Att konjunkturen har överraskat i negativ riktning bidrar ytterligare till att räntesänkningarna fortsätter. I SEB:s senaste konjunkturrapport (Nordic Outlook augusti) gör vi bedömningen att Riksbanken kommer sänka styrräntan ytterligare tre gånger under hösten för att avsluta 2024 på 2,75 procent jämfört med dagens 3,5 procent. Om vi dessutom blickar in en bit in på 2025 väntas Riksbanken sänka vid ytterligare tre tillfällen för att landa in runt 2 procent vilket skulle motsvara en nivå på styrräntan som varken bromsar in eller gasar på ekonomin.
Den här nya ränteresan väntas pressa ner främst den rörliga bolåneräntan. Eftersom svenska hushåll har en tradition av att mestadels ha rörligt på sina bolån innebär det att det bör få en ganska direkt effekt i hushållens boendekostnader. I nuläget ligger en genomsnittlig rörlig bolåneränta runt 4,5 procent och om Riksbanken går vidare med tre sänkningar fram till december väntas det sänka räntekostnaderna med drygt 600 konor per miljon och månad för den med rörlig bolåneränta. Effekten, som alltid, tenderar att nå plånboken med en viss eftersläpning då den rörliga bolåneräntan är bunden i tre månader. Om man dessutom adderar Riksbankens två första sänkningar från maj och augusti samt de prognostiserade för första halvåret 2025 så kan de månatliga räntekostnaderna sjunka så mycket som nästan 1 700 kronor per miljon i bolån. Utan tvekan ett tydligt avtryck i plånboken efter ett par tuffa år för hushållen.
Med det sagt så är inte detta en garanti för framtiden utan en bästa gissning över räntans utveckling. Risken, för att en alltmer osäker geopolitik kan generera bakslag i inflationen och därmed senarelägga räntesänkningar, kan ännu inte avskrivas. Det innebär att den enskilde bolåntagaren inte heller bör utesluta bundna bolåneräntor som en möjlig försäkring i räntekorgen. Vanliga motargument till att binda är att rörligt historiskt sätt har lönat sig och att bolåntagare bör undvika bundet för att inte begränsa sin rörelsefrihet mellan banker. Rimliga argument och en ledstjärna bör alltid vara att inte binda längre än vad du planerar att bo kvar i bostaden. Men faktum är att genomsnittliga bundna bolåneräntor på 2–3 år ligger i vissa fall mellan 0,5–0,75 procentenheter under en rörlig bolåneränta vilket skulle sänka räntekostnaden här och nu med mellan 400–600 kronor i månaden per miljon i bolån. Det är ett argument som flertalet har svårt att ignorera vilket gör att bundna bolåneräntor fortfarande spelar en roll i mångas räntekorg.
För de flesta finns det goda argument att tro och njuta av räntenedgången som kommer sippra vidare från Riksbanken till bankernas rörliga bolåneräntor. Plånbokseffekten kommer, om än med en viss eftersläpning. Men det tål att upprepas att en del hushåll kan tjäna på att köpa en försäkring i form av att binda delar av bolånet i syfte att här och nu sänka den månatliga räntekostnaden och samtidigt ta del av räntesänkningarna som är att vänta under det närmaste året.
Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.
Här kan du se och jämföra våra aktuella bolåneräntor. Kom ihåg att hos oss är din bolåneränta individuell och kan därför bli lägre än vår ordinarie ränta.
Vi får många frågor om bolån från kunder som funderar på att köpa bostad eller som vill ändra ett befintligt lån. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får.