Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Boränteråd november: Julafton ser ut att komma tidigt för bolåntagarna

För de som väntat på ett läge att binda kan de närmaste månaderna vara ett bra tillfälle för att både få ner räntekostnaden ordentligt här och nu men också med säkerhet veta vad räntekostnaderna väntas bli närmaste åren.

1 november 2024

Med knappt två månader kvar till julafton kan klapparna komma redan i november i formen av en så kallad dubbel­sänkning av Riksbanken. Nu väntas ränte­karusellen återigen ta fart till bolån­tagarnas fördel och bundna bolåneräntor kan göra en comeback lagom till jul.

Med två månader kvar på 2024 uppvisar svensk ekonomi något svagare konjunkturutsikter än väntat. Den ekonomiska återhämtningen har ännu inte tagit fart vilket återspeglas i flera olika indikatorer. Inflationen talar sitt tydliga språk – den har kommit ner rejält från den värsta perioden och ligger i skrivande stund en bra bit under inflationsmålet på 2 procent.

Trenden med låg inflationen ser dessutom ut att hålla i sig då förväntningarna ligger väl förankrade kring målet. Därtill har arbetsmarknaden fortsatt att uppvisa svaghetstecken med en stigande arbetslöshet som bland annat håller tillbaka hushållens konsumtion. Om man dessutom adderar företagens något deppiga framtidssyn kan det därmed bekräftas att svensk ekonomi har en bit kvar till tydlig och ihållande tillväxt. Men är detta positivt eller negativt för svenska bolåntagare? Det kan nästan låta kontraintuitivt men det är positiva nyheter för bolåntagare. En svag tillväxt och låg inflation möjliggör för Riksbanken att vara expansiv med sin räntepolitik i syfte att få fart på hushållens efterfråga och därmed svensk ekonomi.

SEB:s prognos för styrräntan

3,25 %
Styrräntan den 1 november 2024.
-0,50
procentenheter – så kallad "dubbelsänkning" i november.
-0,25
procentenheter – en "enkelsänkning" i december.

Den samlade bedömningen är att penningpolitiken väntas vara expansiv ett tag framöver. SEB:s prognos är att Riksbanken genomför en så kallad dubbelsänkning (0,50 procentenheter) i november följt av en enkelsänkning (0,25 procentenheter) i december och ytterligare ett par sänkningar under första kvartalet 2025. Det innebär att styrräntan väntas stabiliseras vid 2 procent under våren vilket är en halvering av styrräntan på mindre än ett år. Som alltid bör prognoser tas för var de är, en bästa gissning utifrån dagens ekonomiska förutsättningar, och inte som en garanti. Med det sagt, även om Riksbanken ”bara” skulle sänka med 25 räntepunkter så är riktningen utan tvekan i en nedåtgående riktning under det närmaste halvåret vilket kommer få ett tydligt genomslag i hushållens plånböcker.

För svenska bolåntagare är detta det närmaste man kan komma en privatekonomisk julafton. Bolåneräntorna väntas pressas ner ytterligare till nivåer som ur ett historiskt perspektiv bör anses som mycket gynnsamma. De flesta hushållen ligger med helt eller delvis rörliga bolåneräntor och dagens genomsnittliga 3-månadersränta ligger på strax över 4 procent. En rimlig utgångspunkt är att denna bör pressas ner ungefär lika mycket som Riksbanken väntas sänka. Det innebär att en rörlig 3-månadersränta runt 3 procent kan anses som ett nytt normalläge. För de flesta hushåll med rörligt på sina bolån bör dessa nivåer bli verklighet fram mot senvåren och sänka den månatliga räntekostnaden med en knapp tusenlapp per miljon i bolån

Vad händer med bundna bolåneräntor?

Men vad händer med bundna bolåneräntor – gör dessa comeback eller är det rörlig bolåneränta som är det givna valet framöver? Ta t.ex. en 3-år bunden bolåneränta som idag ligger på i snitt 2,95 procent. Alltså runt nivån som den rörliga 3-månadersräntan förväntas ligga på framåt sommaren. För den som önskar binda i nuläget kan man alltså kommer ner väsentligt i räntekostnad. Dessutom kan bundna bolåneräntor pressas ner ytterligare när fler av Riksbankens och Amerikanska centralbanken Feds sänkningar blir verklighet. För de som väntat på ett läge att binda kan de närmaste månaderna vara ett bra tillfälle för att både få ner räntekostnaden ordentligt här och nu men också med säkerhet veta vad räntekostnaderna väntas bli närmaste åren. För de flesta finns alltså goda argument till att binda delar av bolånet. Men oavsett hur du väljer att fördela just din räntekorg så kommer alla bolåntagare dra fördel av ett sjunkande ränteläge till årets jul. Och för bostadsmarknadsentusiasten finns dessutom en möjlighet att en del av amorteringskraven lättas framöver när en ny färsk utredning presenteras i början på november. Men mer om det i nästa månads ränteråd – håll utkik!

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Bolån – allt om bostadslån och boräntor

Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.

Aktuella bolåneräntor

Här kan du se och jämföra våra aktuella bolåneräntor. Kom ihåg att hos oss är din bolåneränta individuell och kan därför bli lägre än vår ordinarie ränta.

Vanliga frågor om bolån

Vi får många frågor om bolån från kunder som funderar på att köpa bostad eller som vill ändra ett befintligt lån. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

Kvinna står vid ett skrivbord framför ett fönster