Bolån – allt om bostadslån och boräntor
Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.

1 juli 2025
Som utlovat i förra månadens ränteråd blev boendeutgifterna återigen högaktuella. Först presenterade regeringen förslag på nya bolåneregler. Därefter meddelade Riksbanken att styrräntan sänks till 2 procent och öppnade samtidigt dörren för ytterligare en sänkning till hösten. Vad innebär dessa förändringar för plånboken, boendeekonomin och bostadsmarknaden?
Den globala osäkerheten visar inga tecken på att dämpas. Under juni har ett upptrappat krig mellan Iran och Israel, med visst deltagande från USA, adderats till agendan. Dessutom har Donald Trumps ”Big Beautiful Bill” (kommande statsbudget) skapat en del osäkerhet om USA:s ekonomiska framtid. Statsskulden är hög och väntas fortsätta växa i snabb takt, räntekostnaderna följer med och motsvarar redan nu storleken på amerikanska försvarsutgifter. Därtill växer spänningen inför andra veckan i juli när USA:s tullpaus mot stora delar av omvärlden upphör. Utfallen från USA:s handelsförhandlingar kan bli avgörande för den globala konjunkturen. Det är långt ifrån en lugn start på sommaren.
För svensk ekonomi håller den utdragna återhämtningen i sig. Hushållen fortsätter att hålla i plånböckerna samtidigt som företagen avvaktar tullbesked. Desto mer händelserikt har det varit inom räntepolitiken och den så kallade makrotillsynspolitiken. I höstas gav en statlig utredning förslag på lättnader i kreditrestriktionerna. Regeringen har nu valt att gå vidare med delar av förslagen, däribland ett höjt bolånetak och slopat skärpt amorteringskrav. Det förstnämnda innebär att bolånetaket föreslås höjas från 85 procent till 90 procent, vilket innebär att kravet på kontantinsats sänks från 15 till 10 procent av bostadens värde. Det skärpta amorteringskravet på ytterligare 1 procent amortering för bostadslån som överstiger 4,5 gånger hushållets årsbruttoinkomst tas bort. Men amorteringskrav som helhet består, det vill säga att bolånet ska amorteras 1 procent per år om boendet är belånat med över 50 men under 70 procent av bostadens värde och 2 procent om belåningsgraden överstiger 70 procent. Dessutom föreslås förändringar avseende tilläggskrediter. Exempelvis vid belåning av bostaden för att genomföra renoveringar får den totala belåningsgraden högst uppgå till 80 procent, ned från tidigare standard om 85 procent. Förslagen ska nu remitteras och föreslås träda i kraft 1 april 2026.
Ett höjt bolånetak syftar till att sänka trösklarna, inte minst för unga och förstagångsköpare, att ta sig in på bostadsmarknaden.
Förslaget är dock inte helt utan risk. Det väntas öka skuldsättningen hos hushållen och i kombination med att många tenderar att välja rörligt på sina bolån ökar också räntekänsligheten hos hushållen. En viss broms för den utvecklingen finns inbyggt i förslaget om tilläggskrediter som begränsar redan högt skuldsatta hushåll att öka sin belåning för exempelvis renoveringar.
Ett slopat skärpt amorteringskrav leder till att högt belånade hushåll kan sänka sin amorteringstakt och pengar som skulle ha amorterats kan användas till annat. Givet att du är en bolåntagare som idag amorterar 3 procent, alltså 70-85 procents belåning och en skuld som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten, väntas förslaget sänka din månadskostnad med drygt 800 kronor per månad och miljon i bolån. Bland svenska bolåntagare är det endast runt 5 procent som idag omfattas av det skärpta amorteringskravet. Förändringarna i bolånereglerna väntas pressa upp bostadspriserna men vägen dit ser oviss ut. Med nästan 9 månader kvar till föreslaget ikraftträdande finns en uppenbar risk för en fortsatt avvaktande bostadsmarknad.
I skuggan av regeringens bolåneregler meddelade Riksbanken, med avstamp i en fortsatt återhållsam konjunktur, en sänkning av styrräntan från 2,25 procent till 2,0 procent. SEB:s bedömning är att Riksbanken går ett steg längre och sänker ytterligare en gång efter sommaren till 1,75 procent. Den enskilda sänkningen har begränsad plånbokseffekt, desto viktigare är att hålla koll på signalvärdet. Räntebotten är ännu inte nådd och det mesta talar för att hösten kommer innebära lägre och stabila räntekostnader för hushållen. Dessutom väntas hösten medföra ett tydligare gap mellan rörligt och bundet där den genomsnittliga rörliga tremånadersräntan kan bottna runt 2,5-2,75 procent. Men, med respekt för Riksbankens signalvärde bör bolåntagare också ha med sig att budskapet snabbt kan förändras. Backar man till första kvartalet andades penningpolitiken mer restriktiva tongångar. Så för den som vill binda in en del säkerhet och sova gott om natten är sommaren och inledningen på hösten ett bra tillfälle för det.
Önskar er en glad sommar!
Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.
Här kan du se och jämföra våra aktuella bolåneräntor. Kom ihåg att hos oss är din bolåneränta individuell och kan därför bli lägre än vår ordinarie ränta.
Vi får många frågor om bolån från kunder som funderar på att köpa bostad eller som vill ändra ett befintligt lån. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får.