Experter från SEB och Bjurfors kommenterar bolånemarknaden
SEB:s privatekonom Américo Fernández och Bjurfors VD Fredrik Kullman frågas ut av Gustav Egerö, ansvarig för SEB:s bolåneerbjudande, om bolån och fritidshus. Filmen är 17:17 minuter lång.
Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.
Läs mer om rekommenderade webbläsare
2022-06-01
En inflation som gröper ur hushållens plånböcker och energi- och drivmedelspriser som inte tycks vända ner i första taget får ett nytt ränteklimat att svepa in med kraft i syfte att kyla ner ekonomin. Ett klimat som en hel generation aldrig upplevt tidigare och som slår igenom med full kraft på hushållens boräntor. Det sätter frågan på sin spets, hur bör du som bolåntagare gardera din boendeekonomi i dessa nya och prövande tider?
I nästan ett helt decennium varade nollräntan och den extrema penningpolitik som färgat en hel generation. Under de tio åren med extremt låga räntor har den yngre generationen fått se bostadspriserna slå rekord på löpande band. Det fick ordet ”bostadskarriär” att bli normaliserat eftersom bostadspriserna inte kunde gå någon annanstans än upp. Börsen har tillhört en av de stora vinnarna på det låga ränteläget, likaså ett fondsparande folk som svenskarna, när bristen på investeringsalternativ fått kapitalet att flöda oavbrutet till aktiemarknaderna. Därefter utlöstes en pandemi som förlängde lågräntemiljön och fick även regeringar att spräcka spargrisen och pumpa ut stimulanser för att stötta såväl företag som hushåll.
Nu är läget ett helt annat:
De bundna bolåneräntorna har sen flera månader sprungit ikapp och förbi den rörliga 3-månadersräntan. Det betyder att det ekonomiska argumentet till att binda bolånet är svagare nu än vad det var i höstas. Men betyder det att det inte längre finns goda anledningar till att binda? Svaret är nej. Förstås så bör beslutet att binda föregås av grundregeln att aldrig binda längre än vad du planerar att bo kvar i bostaden. Men därefter bör det vara en kombination av faktorer som vägleder dig i räntebeslutet. Det första är att det inte behöver handla om rörligt eller bundet utan kan mycket väl handla om en kombination av dem båda. Det gör att du som bolåntagare känner en viss trygghet i att veta vilken räntekostnad som gäller framöver samtidigt som du drar fördel av den ränta som är billigast för tillfället, den rörliga 3-månadersräntan. De egna privatekonomiska förutsättningarna spelar också en viktig roll. Med stora och små marginaler varierar också ränte-känsligheten. Till sist bör räntebeslutet också baseras på dina personliga preferenser, vilket innebär att det för vissa resulterar i en större andel (eller helt) bundet för att kunna sova gott om natten i tider där de privatekonomiska orosmolnen är många och utvecklingen svår att sia om. Oavsett vilken sida av vågskålen du till slut landar i bör man sikta in sig på att det nya ränteklimatet är här för att stanna.