Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så hjälper du ditt barn att inte bli penningmålvakt

Kriminella söker ständigt nya sätt att tvätta pengar, och barn och ungdomar är särskilt utsatta. Som förälder har du en viktig roll när det gäller att skydda ditt barn från dessa risker. Här är några tips på hur du kan hjälpa ditt barn att bli medveten om riskerna.

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott (till exempel bedrägerier, narkotikahandel eller stölder) görs svårare att spåra genom att de "tvättas" i banksystemet. En penningmålvakt är en person som – medvetet eller omedvetet – underlättar denna process genom att låna ut sitt konto för att ta emot och skicka pengarna vidare.

Kriminella kan utnyttja unga genom att erbjuda snabba pengar för "enkla tjänster", som att ta emot en summa och skicka den vidare. Det kan också handla om att lura personer att tro att en överföring gjordes av misstag och be dem skicka pengarna vidare.

Många bedragare använder idag Swish för att tvätta pengar, men alla typer av banköverföringar – exempelvis via kort, överföringar eller kontantuttag – kan göra att du blir målvakt och därmed även en medbrottsling.

Vad kan hända om ditt barn blir penningmålvakt?

Att vara penningmålvakt är ett brott. Om ditt barn utnyttjas som målvakt kan det leda till:

  • Att de döms för penningtvätt.
  • Förlust av tillgång till banktjänster, som Swish och BankID.
  • En förstörd ekonomisk framtid, vilket kan påverka deras möjlighet att ta lån, få jobb eller hyra bostad.

Vad kan du som förälder göra?

1. Prata om riskerna

Förklara vad penningtvätt innebär och hur det kan påverka dem. Använd exempel:

  1. "Oj, jag swishade fel!"
    Någon du inte känner skickar pengar till dig och påstår att det var ett misstag. De ber dig swisha summan vidare till en annan person. Det verkar oskyldigt, men i själva verket tvättas pengar från brottslig verksamhet.
  2. "Snabba pengar!"
    Du erbjuds en summa, kanske 1 000 kronor, för att ta emot och föra vidare 15 000 kronor. Det kan verka som ett enkelt sätt att tjäna pengar, men det är olagligt och gör dig till medbrottsling.

2. Ha insyn i deras ekonomi

Om ditt barn har ett eget bankkonto, be om att få insyn. Detta är särskilt viktigt om de är under 18 år. Titta efter ovanliga transaktioner eller insättningar som inte kan förklaras.

3. Visa intresse för deras digitala liv

Fråga regelbundet vad de gör på nätet och i sociala medier. Många bedragare kontaktar unga via plattformar som Snapchat och Instagram med erbjudanden om "jobb". Frågor som "Har du fått några konstiga meddelanden idag?" kan hjälpa till att få igång samtal.

4. Lär dem att säga nej

Ge ditt barn verktyg att stå emot påtryckningar. Förklara att det är bättre att vara försiktig och säga nej än att riskera något de inte förstår innebörden av.

5. Föregå med gott exempel

Visa att du själv är försiktig med dina bankuppgifter.

Om skadan redan skett

Misstänker du att ditt barn blivit utnyttjat som penningmålvakt? Agera omedelbart:

  • Prata med ditt barn: Försök få en klar bild av vad som hänt.
  • Kontakta banken: De kan hjälpa till att spåra transaktionerna och vidta åtgärder.
  • Polisanmäl händelsen: Även om det känns obehagligt, är det viktigt att brottet anmäls.

Genom att prata öppet med ditt barn, visa intresse för deras digitala aktiviteter och ge dem kunskap om riskerna med penningtvätt, kan du hjälpa dem att undvika att bli penningmålvakter. Det handlar inte bara om att skydda deras ekonomi, utan också deras framtid.

Upp Upp