Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Anställa personal – för att utveckla företaget kompetens

  • Hitta personal som får ert företag att växa.
  • Stärk ditt arbetsgivar­varumärke.
  • Bredda ditt företags nätverk och rekrytera
    i nya sammanhang och kanaler.
  • Hitta personal som får ert företag att växa.
  • Stärk ditt arbetsgivar­varumärke.
  • Bredda ditt företags nätverk och rekrytera i nya sammanhang och kanaler.

Att anställa personal är en viktig del i att få ditt företag att växa. För dig som anställer för första gången kan det vara en stor omställning. Vi hjälper dig bland annat att få koll på vad du behöver för att kunna anställa någon, hur du anställer någon och vad du kan göra för att bli en attraktiv arbetsgivare.

Vem kan anställa?

För att få anställa någon måste du vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket. Du registrerar dig antingen digitalt på verksamt.se eller via en blankett som du skickar in till Skatteverket. Det spelar ingen roll vilken bolagsform du har, du kan alltid anställa någon så länge du är registrerad.

I registreringen anger du bland annat datum för löneutbetalning, hur många månader under året som lön ska betalas ut, hur många anställda du kommer ha under året och hur mycket lön du planerar att betala ut.

Efter att din registrering blivit godkänd av Skatteverket kan du gå vidare och rekrytera personal.

Anställa för första gången

Att anställa för första gången markerar ett stort steg i företagets tillväxtfas. Det gör att verksamheten utökas och får en chans att utvecklas. När du anställer någon får du som arbetsgivare fler möjligheter, men också fler skyldigheter.
Som arbetsgivare måste du varje månad redovisa löner, förmåner, avdragen inkomstskatt och arbetsgivaravgifter för dina anställda. Det här kan bli en stor skillnad både administrativt och ekonomiskt om det är så att du inte har betalat ut lön till dig själv tidigare.

Det är viktigt att du har koll på företagets ekonomi innan du anställer någon. Du betalar nämligen inte bara ut lön varje månad utan även avgifterna som tillhör löneutbetalningen. Kostnaden för en anställd är dels själva lönen, dels ett påslag på cirka 40 – 60 procent i avgifter, beroende på vilka anställningsvillkoren är.

Anställer du för första gången kan du få betala lägre arbetsgivaravgifter än annars. Det beror på att du har möjlighet att få ett så kallat växa-stöd från Skatteverket. Växa-stödet är ett ekonomiskt stöd som gör det lättare för ditt företag att växa. Du får då sänkt arbetsgivaravgift och betalar endast ålderspensionsavgift på lönedelar upp till 25 000 kronor för din första anställda.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om växa-stödet

Olika anställningsformer

En anställning kan ha olika former, men det finns i huvudsak två typer av anställningar – tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning. En tillsvidareanställning har inget fast slutdatum men kan däremot variera i omfattning, från heltid till deltid. En tidsbegränsad anställning har däremot alltid ett slutdatum och kan antingen vara i form av en visstidsanställning eller en projektanställning.

Tillsvidareanställningar inleds oftast med en provanställning på några månader, dock högst sex månader. Prövotiden finns till för att den anställde och arbetsgivaren ska hinna lära känna varandra lite bättre och se hur bra arbetet och samarbetet fungerar. Märker någon att det inte fungerar så bra som man har tänkt sig finns möjligheten att avsluta anställningen med en kortare uppsägningstid än vad som hade varit fallet med en fast anställning. Löper provanställningen ut går anställningen automatiskt över till att bli en fast anställning.

Bli en attraktiv arbetsgivare

Vad som gör dig till en attraktiv arbetsgivare beror mycket på vilken bransch du verkar inom och vilken typ av kandidat du vill locka till dig. Några exempel på arbetsvillkor som kan göra dig till en mer attraktiv arbetsgivare och bygga ditt arbetsgivarvarumärke är flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete, en hållbar tjänstepension, bra semestervillkor och en konkurrenskraftig lön.

Tjänstepension för dig och dina anställda

Prata med en av våra företagsrådgivare för att få mer information om hur du kan paketera ett attraktivt förmånserbjudande till dina anställda. Du kan också läsa mer här nere.

Fler tips på hur du blir en attraktiv arbetsgivare

Ge dina anställda ännu mer attraktiva förmåner med direktpension.

Direktpension

Genom rådgivningen kan vi hjälpa dina anställda att förstå sina försäkringsförmåner.

Rådgivning på distans

Ett förmånligt pensionssparande till dina anställda som inte behöver kosta dig som arbetsgivare något extra.

Löneväxling

Läs mer om att bli företagskund

Kontakta oss

För mer information om hur vi kan hjälpa dig, kontakta våra företagsrådgivare vardagar 8–18.