Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Löneväxling för företag – en uppskattad personalförmån

  • Förmånligt pensionssparande
  • Kan betalas ut redan vid 55 års ålder
  • Kostar inget extra för dig som arbetsgivare

Många företag erbjuder löneväxling som en anställningsförmån för att kunna attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft. Det är en självklar del i en genomtänkt personalstrategi. Dessutom är det en förmån som inte kostar dig som arbetsgivare något extra.

Så fungerar löneväxling

Löneväxling innebär att du erbjuder dina anställda att byta ut en del av bruttolönen till ett tjänste­pensions­sparande. Det är dels en bra och uppskattad personal­förmån, dels ett effektivt sätt för dig att attrahera bra medarbetare.

Löneväxling är ett förmånligt alternativ till de anställdas egna privata pensionssparande. Det beror på att i tjänstepensionen, vilket löneväxling räknas som, är schablonskatten 15 procent på kapitalets värde, vilket är ungefär hälften av den skatt man betalar på ett privat pensionssparande.

Dessutom är skatten för dig som arbetsgivare lägre för pensionsinbetalningar än för lön. Skillnaden, som är på 5,8 procent, kan du lägga till pensionssparandet utan att det kostar dig något extra. Den anställdes pensionsavsättning blir då större än den lönedel som växlas bort.

För vilka anställda passar det att löneväxla?

Löneväxling passar anställda med en månadslön över 51 300 kronor. Detta eftersom pension i det allmänna pensions­systemet tjänas in på löner upp till 8,07 inkomstbasbelopp – vilket motsvarar en månadslön på 51 300 kronor (2024). Den som efter löneväxling tjänar mindre än 8,07 inkomst­basbelopp förlorar bland annat ålderspension i det allmänna pensions­systemet.

Vill du erbjuda dina anställda att löneväxla?

Kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång.

Kontakta oss

Måndagfredag 8:30–16:30


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm