Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet
Två personer som sitter framför en datorskärm.

Välj bolagsform och företagsnamn

När du har slipat på din affärsidé, testat den och känner dig trygg med konceptet är du redo för nästa steg: Att välja företagsform. Men vilken passar dig? Det beror bland annat på hur många det är som startar företaget och om ägarna ska vara personligt ansvariga för företagets skulder.

Här hittar du en sammanställning över och kan läsa mer om de vanligaste sätten att driva företag.

Enskild firma kallas också enskild näringsverksamhet och kan passa bra om du ska starta ett mindre företag som du driver ensam.

Allmänt om enskild firma

Den som har en enskild firma är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Med andra ord finns ingen tydlig gräns mellan dig som privatperson och företaget. Det betyder också att du egentligen inte har lön från företaget – istället tar du ut och skattar för den vinst som görs inom verksamheten.

För- och nackdelar med enskild firma

Fördelarna med enskild firma som bolagsform är att det är enkelt att komma igång, att du kan starta företaget ensam och att du inte behöver något startkapital. Det krävs heller ingen styrelse.

Nackdelarna är att du är personligt ansvarig för företagets skulder och att det kan vara svårt att hålla isär firmans ekonomi och din privata.

Aktiebolag är den vanligaste företagsformen när det finns flera ägare. Men det går också att bilda ett aktiebolag ensam, vilket kan vara relevant om man till exempel siktar på att få in riskkapital.

Allmänt om aktiebolag

För att starta ett aktiebolag måste du eller ni ha minst 25 000 kronor i aktiekapital. Beloppet ska inte ses som en kostnad, utan som en investering som kan användas i bolagets verksamhet.

Ägaren eller ägarna av ett aktiebolag är inte personligt ansvarig för företagets skulder, utöver det aktiekapital som den eller de har gått in med. Ett aktiebolag ska företrädas av en styrelse och i vissa fall en vd. Företaget måste skicka in årsredovisningen till Bolagsverket varje år.

För- och nackdelar med aktiebolag

Aktiebolag är ett bra alternativ om man är flera ägare. En annan fördel är det är enkelt för investerare att gå in med kapital i bolaget, om du till exempel startar en verksamhet med hög tillväxtpotential. Med ett aktiebolag är det också lättare för dig att skilja på din egen och företagets ekonomi, samt minimera de ekonomiska riskerna för dig och din familj.

Nackdelarna med aktiebolag är att det finns ganska många krav kopplade till företagsformen. Du behöver: ha minst 25 000 kronor i startkapital, lämna in en årsredovisning till bolagsverket och i vissa fall ha en revisor.

Handels- och kommanditbolag kan ses som ett mellanting mellan enskild firma och aktiebolag. De är företagsformer som tillåter flera delägare, men som inte kräver någon kapitalinsats.

Allmänt om handelsbolag

Ett handelsbolag har två eller flera delägare som är personligt ansvariga för företagets skulder och avtal. Var och en av ägarna kan själva bli tvungna att betala företagets skulder. Det är viktigt att skriva ett kompanjonavtal när man startar ett handelsbolag, för att ha svart på vitt exempelvis hur vinsten ska fördelas och hur ni ska gå tillväga om någon vill lämna bolaget.

Allmänt om kommanditbolag

Ett kommanditbolag skiljer sig från ett handelsbolag på så vis att alla delägare inte har lika stort ansvar för företagets skulder. För vissa av delägarna är ansvaret begränsat till vad de har satsat i bolaget. Bolaget måste samtidigt utse någon delägare till så kallad komplementär och hon eller han är fullt ut ansvarig för företagets skulder.

För- och nackdelar med handels- och kommanditbolag
Fördelarna med handels- och kommanditbolag är att det är ett bra alternativ om ni är flera personer som ska starta företag ihop, men vill slippa kravet på startkapital.

Bland nackdelarna finns personligt ansvar för företagets skulder och avtal för delägarna (handelsbolag) eller komplementären (kommanditbolag).

Det finns också andra sätt att starta och driva en verksamhet, till exempel som ekonomisk eller ideell förening. Du kan läsa mer om alla olika företagsformer på verksamt.se

Vad ska företaget heta?

Ditt företagsnamn skapar ofta det första intrycket av din verksamhet, både hos dina möjliga kunder och hos dina samarbetspartner. Därför är det viktigt att välja namnet med omsorg. Här är några saker som är bra att tänka på.

  1. Välj ett namn som känns professionellt, personligt och som du tror håller i längden.
  2. Namnet får gärna förmedla vad ditt företag sysslar med och vara intresseväckande.
  3. Ett enkelt namn är ofta lättare att komma ihåg.
  4. Undvik namn som är svåra att uttala eller har krånglig stavning.
  5. Välj inte ett namn som är för smalt eller som inte skulle fungera internationellt – du kommer kanske att bredda ditt erbjudande och hitta nya marknader längre fram i tiden.
  6. Namnet får inte förknippas med något annat företag, oavsett om det företaget har en verksamhet som liknar din eller inte.

När du har bestämt dig för ett namn är det viktigt att kontrollera att namnet inte är upptaget eller att det finns några andra hinder för att välja det. Kanske vill du även kolla om det finns tillgängligt som domännamn? Om allt är grönt är du redo för dop. I samband med att du registrerar ditt företag registrerar du också ditt företagsnamn och får då formell rätt till namnet.
Är företagsnamnet ledigt?

Hur gör du för att registrera ditt företag? Finns det annat du behöver tänka på?

Gå vidare i guiden

Vi hjälper dig att bli företagskund redan idag

- Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

* Obligatoriska fält

Tack!

Vi ringer vi upp dig inom 3-5 vardagar och hjälper dig att komma igång.

Något gick fel. Vänligen försök igen.

Du kan också ringa oss.

0771-23 75 00
vardagar 8–21.30
lördag 9–17
söndag 10–18

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Customer service