Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Det vet SEB

Att tidigt lära sig det viktigaste om hur man hanterar pengar kan göra dig både gladare och rikare. Därför är det kul att just du landat på den här sidan. Här delar våra experter med sig av sådant som är viktigt att veta om ekonomi. I fem korta filmer. 

1: Vad är ekonomi? Och vad gör en bank?

Isabelle  & Américo om vad ekonomi egentligen är, varför man ska bry sig och vad en bank egentligen gör. 

2: Budget är frihet

Att göra en budget är roligare än det kanske låter. För med en budget kommer både kontroll – och frihet.Susanne & Roger förklarar varför. Och hur du gör. 

3: Vad kostar ett lån?

Man kan göra många bra saker med ett lån. Men vad kostar det, hur funkar ränta och vad ska man absolut inte låna till? Américo & Jens  sitter i blåsten på taket och tipsar. 

4: Varför ska man spara?

Att spara är ett sätt att själv skapa både trygghet och frihet. Men det är inte så lätt att komma igång. Och ibland är det svårt att inte nalla av sitt sparande när man väl börjat… Roger & Isabelle ger sina bästa tips om hur, vad och varför. 

5: Vad kostar det att betala?

Vissa sätt att betala kostar nästan inget, andra är väldigt dyra. Jens & Susanne tipsar om hur det funkar, vad som händer om man inte betalar sina fakturor och hur man undviker att bli överraskad. 

Vill du kolla dina kunskaper nu när du sett våra korta filmer? Gör vårt test här!