Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Redovisning av avgifter för betaltjänster

I januari varje år skickar vi ut en redovisning av avgifter och räntor kopplade till betal­tjänster du använt i SEB. Anledningen till att vi gör detta utskick är ett betal­konto­direktiv som trädde i kraft 31 oktober 2018. Dokumentet följer en standardiserad mall och ser likadan ut från alla banker.

Du får denna redovisning om du har betalat en avgift för dina betaltjänster. Eller om du har erhållit eller betalat ränta på något av dina betalkonton. 

I januari 2024 får du din redovisning av avgifterna avseende kalenderåret 2023

I redovisningen hittar du avgifter för till exempel Enkla vardagen, korttjänster och internationella betalningar. Samt information om räntor på dina betalkonton. 

Vanliga frågor och svar

Detta är en redovisning av avgifter och räntor för betaltjänster som är kopplade till dina betalkonton. Du får redovisningen på grund av ett EU-direktiv och syftar till att ge privatpersoner en bättre överblick av avgifter och räntor för betaltjänster. Redovisningen följer en standardiserad EU-mall som används av alla banker.

Du behöver inte göra något. Alla avgifter som redovisas är redan betalda.

Redovisningen gäller bara för privatpersoner.

Som Private Banking-kund betalar du ett Grundarvode som inte redovisas i detta dokument. Om du har några frågor är du varmt välkommen att höra av dig till din private banker.

Enligt lagen om betaltjänster ska du få en avgiftsredovisning för varje betalkonto.

Konton som omfattas av redovisningen är: Privatkonto, Enkla sparkontot, Valutakonto och Notariatkonto.

Ett betalkonto är ett konto som du kan använda för att hantera betalningar och för ta ut eller sätta in kontanter på. Betaltjänster är tjänster och produkter som gör det möjligt att göra insättningar och uttag till eller ifrån ett betalkonto.

Om båda personerna står som kontohavare kommer båda att få redovisningen. Och du kommer att se alla kontohavarnas avgifter på din redovisning.

Ja, barnets redovisning skickas till förmyndare för barnet. 

Nej, årsbesked kommer även fortsättningsvis att skickas ut och en kontrolluppgift av årsbeskedet skickas till Skatteverket. I dokumentet Redovisning av avgifter anges uppgifter om räntor för de konton som redovisningen omfattar, utan redovisning av skatt. I årsbeskedet redovisas även eventuell skatt.

Om du har internetbanken skickas redovisningen dit. I annat fall skickas redovisningen ut med post.

Redovisningen tar inte upp alla avgifter som du betalar, utan avser enbart betaltjänster. Fondavgifter, depåavgifter och liknande ingår inte i redovisningen.

Lagar och regelverk skiljer sig åt beroende på vilken produkt eller tjänst det gäller. Det gör att du kan få olika kostnadsredovisningar beroende vilken produkt eller tjänst det gäller.

Eftersom kostnadsredovisningarna styrs av regelverk och lagar som ställer olika krav på hur kostnaderna ska redovisas är det inte möjligt att slå ihop dem.

SEB Kort använder den växlingskurs som på daglig basis bestäms av MasterCard. Kursinformationen finns publicerad på våra hemsidor. Det utgår också ett valutaväxlingspåslag, detta framgår i villkoren för respektive kort.