Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Valutaguide för småföretag

Prata med en specialist

Valutakurser påverkas både av större omvärldshändelser som politiska beslut och handelskonflikter och dagliga förändringar i den globala ekonomin. För småföretagare som inte bara gör affärer i svenska kronor kan det innebära både ekonomiska risker och möjligheter.

Genom att tänka igenom hur förändrade valutakurser påverkar kostnader, intäkter och lönsamheten kan du ta aktiva beslut för att hantera företagets valutarisk.

Så påverkas företag av ändrade valutakurser

För att ge en bild av hur företag kan påverkas av valutakurser som stiger eller sjunker kan vi utgå från ett konkret exempel, om ett företag som importerar material till sin produktion.

Exempel: Ett designföretag som importerar material

Ett litet designföretag i Sverige importerar material till sin produktion från andra EU-länder och säljer sedan de färdiga produkterna på den svenska marknaden. Designföretaget gör främst inköp i euro (EUR) men har främst försäljning i svenska kronor (SEK). När EUR/SEK-kursen förändras gör det att designföretagets inköpskostnader påverkas direkt, vilket kan leda till att marginalen i affären förändras och att prissättningen på den färdiga varan behöver ses över.

Utmaningar för företaget

  • Osäkerheten i affärernas lönsamhet är stor eftersom företaget har inköp i en valuta och försäljning i en annan valuta.
  • Det blir svårt att planera för de framtida utgifterna och prissättningen av de färdiga produkterna.
  • Lönsamheten kan snabbt försämras om euron stärks mot kronan.

Valutakursen visar en valutas värde i förhållande till en annan valuta, som tillsammans kallas för ett valutapar. Till exempel visar EUR/SEK-kursen att 1 euro är värd x antal svenska kronor.

Lösningar för företagets valutaväxling och valutasäkring

Hur ett företag bäst hanterar sin valutarisk kan bland annat bero på hur ofta företaget gör affärer i andra valutor och hur stora belopp det handlar om. Här kan du läsa om tre lösningar som företag kan använda för att hantera sin valutaexponering, som i exemplet ovan där ett företag köper in varor i en valuta och säljer varor i en annan valuta.

1. Valutakonto

  • Genom att öppna ett valutakonto exempelvis i euro kan företaget behålla pengar i valutan så länge det behövs och ha tillgång till euro istället för svenska kronor.
  • Med valutakontot kan företaget både ta emot betalningar och betala för inköp i valutan. Det gör att företaget slipper att växla till eller från svenska kronor vid varje betalningstillfälle och minskar valutarisken.
  • Om företaget har högre kostnader än intäkter i valutan finns möjlighet att fylla på valutakontot när behov finns eller när kursen är på en nivå som säkerställer lönsamhet.

2. Automatisk valutaväxling med Schedule FX

  • Med vår automatiserade valutaväxlingstjänst, Schedule FX, kan företaget se till att växlingar görs under vissa omständigheter. 
  • Företag som har inköp (betalningar till leverantörer) i euro kan använda tjänsten för att se till att en viss mängd euro köps automatiskt om saldot på valutakontot har sjunkit under en viss nivå.
  • Företag som har försäljning (betalningar från kunder) i euro kan använda tjänsten för att sälja euro automatiskt om saldot överstiger en viss nivå.
  • Schedule FX kan underlätta valutahanteringen och göra att företaget sparar tid.

3. Valutasäkring med valutaterminer

  • Ett nästa steg kan vara att använda så kallade valutaterminer, som gör att företaget låser växelkursen för ett visst belopp vid en viss tidpunkt i framtiden (till exempel om företaget behöver köpa eller sälja euro i framtiden för en avgående eller ankommande betalning i valutan).
  • Med en valutatermin skyddar sig företaget mot risken att växelkursen rör sig i en riktning som försämrar affärens marginal.
  • Eftersom företaget låser framtida kostnader eller intäkter i svenska kronor blir det enklare för företaget att planera, till exempel när det gäller prissättningen.
  • Det går också att förenkla valutasäkringen med tjänsten Easy FX, som gör att du får förslag på vilka valutasäkringar som kan behövas i företaget utifrån ditt företags valutapolicy.

Investeringar innebär en risk.

Kontot omfattas av den statliga insättnings­garantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin samman­lagda konto­behållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privat­bostad, avgångs­vederlag, försäkrings­ersättning med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbets­dagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finans­inspek­tionen beslutade att garantin ska träda in.
Så fungerar insättningsgarantin (Riksgälden)

Tips om hur företag kan tänka om valutahantering

Om du driver ett mindre företag som inte redan har tjänster och rutiner för valutahantering kan det vara bra att undersöka vad som passar din verksamhet. Här är några sammanfattande tips om vad du kan göra och vilka tjänster som kan vara aktuella.

  • Kartlägg valutarisken och tänk igenom hur valutakursförändringar påverkar företaget i olika situationer, särskilt vid internationella inköp eller försäljning i andra valutor.
  • Använd valutakonton för att behålla pengar i de valutor som företaget regelbundet gör affärer i och undvik onödigt frekventa och oplanerade valutaväxlingar.
  • Överväg att använda valutasäkring om ditt företag vill göra framtida kostnader och intäkter i andra valutor mer förutsägbara i svenska kronor.
  • Kom igång med tjänster som automatiserar delar av arbetet med valutaväxling eller valutasäkring för att effektivisera valutahanteringen och frigöra tid. 

Du är välkommen att vända dig till våra valutaspecialister för att få personlig rådgivning och hjälp att hitta lösningar utifrån ditt företags behov.

Vill du prata med oss om valutahantering?

Använd formuläret och kontakta oss så berättar vi mer om hur tjänsterna fungerar och vad vi kan erbjuda. Vi hjälper dig att hitta rätt tjänster utifrån behoven i ditt företag.