Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Framtidslön för företagare

För att reda ut hur det ligger till med pensionen för mig som företagare bestämde jag mig för att prata med en expert. Jag stämde träff med Fredrik på SEB och ställde mina frågor till honom.

På vilket sätt kan jag som företagare påverka min framtidslön?

Om man haft anställning tidigare har du förmodligen fått ett pensionssparande från det bolaget, men många glömmer sedan se över sina egna möjligheter den dag man startar eget. Då erhåller man bara den allmänna pensionen, om man inte agerar. Först och främst gäller det att se vad man har redan via tidigare anställningar och sedan komplettera med tjänstepension från ditt bolag. Tar du ut lön kan du sätta av till tjänstepension via företaget, som bygger din framtidslön till den dagen då du bestämmer dig för att sluta jobba. Tjänstepensionen är avdragsgill för bolaget upp till viss nivå och sänker därmed också skatten i bolaget.

Vad är skillnaden på allmän pension och tjänstepension, räcker det inte att ha allmän pension?

Den allmänna pensionen är den som staten bidrar med. Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp (ca 375.000) till allmän pension. Den större delen av dessa (16%) går till inkomstpensionen och den mindre (2,5%) till premiepensionen. Premiepensionen kan du välja hur den ska placeras för att kunna öka på värdet över tid. Den allmänna pensionen betalas ut så länge man lever.

Därutöver kan man som egenföretagare starta en tjänstepensionslösning via bolaget och till sist kan man också ha ett eget privat sparande till pensionen. Den allmänna pensionen blir oftast lägre än den lön som du är van vid sedan du jobbat. En vanlig pension från den allmänna kan landa på ca 60% av din slutlön. Därför är det viktigt att man som företagare, om man vill leva ungefär som tidigare ekonomiskt, startar en tjänstepensionslösning eller sparar privat.

Hur går det till rent praktiskt om jag vill börja pensionsspara?

Kontakta oss på SEB, så hjälper vi dig igång med tjänstepension eller privat sparande. Du kan också starta ditt privata sparande eller ditt företags tjänstepensionslösning helt digitalt via seb.se. Där hittar du också vägar in till oss om du hellre vill träffa någon av våra försäkringsrådgivare.

Börja pensionsspara privat

Komplett försäkringsskydd för företagare

Vilken hjälp kan jag få av er på SEB?

Vi hjälper dig se över vad just du behöver för dig, ditt företag och din familj i form av pensionssparande förutom all företags- och privatekonomisk rådgivning. Kom in till oss för en kostnadsfri rådgivning, så hjälper vi dig. Förutom det kan vi också hjälpa dig samla ihop ditt redan intjänade kapital och göra det enkelt för dig att få allt till SEB. 

Då får du en bättre överblick på din nuvarande ekonomi och din framtidslön.

Flytta din pension

Krönikör

Johanna Lassnack

Krönikör

Johanna Lassnack

Johanna Lassnack är entreprenör, föreläsare och en av Sveriges största influencers inom ridsport. Sedan 2013 driver hon siten Ryttarinspiration där hon delar med sig av sina tips till andra hästintresserade. Dessutom driver hon podcasten Uppsuttet tillsammans med Elsa Berggren. Under vårt samarbete med Johanna kommer hon löpande dela med sig av sina tankar och erfarenheter från hästnäringen här tillsammans med er.