Från bark till biogummi
Reselo gör gummi av restprodukter från skogsindustrin som annars hade eldats upp. För varje kilo syntetiskt gummi som ersätts så kan mellan tre och fem kilo koldioxid sparas.
Idén till Reselo föddes av forskaren Thomas Baumgarten som forskade på KTH och Wallenberg Wood Science Center. Han upptäckte att björkarnas bark innehåller ett ämne som kan utvinnas i relativt stora volymer och som genom en unik process kan omvandlas till ett biogummi för att ersätta dagens fossilbaserade varianter. Via Norrsken och KTH kom Thomas i kontakt med Henrik Otendal och Josefin Larsson som tillsammans utgör trion bakom företaget. De första stegen mot att bilda bolaget skedde efter en tävling för klimatstartups anordnad av Norrsken och inkubatorn STING.
En viktig sak när de skulle starta företag tillsammans var att de delade samma värderingar och målsättningar. Målet har alltid varit att kunna göra skillnad och bidra till ett mer hållbart samhälle. Hållbarhetsperspektivet har präglat hela företaget, både genom affärsidén men också arbetsmässigt med en sund kultur.
Företagsresan tog fart under 2020 och till en början låg en stor del av utmaningen i att hitta balansen mellan att satsa på Reselo och samtidigt ha intäktskällor vid sidan av entreprenörskapet. Att ta in finansiering tog något längre tid än de först räknat med, men det fanns hela tiden en tydlig riktning framåt.
Vid starten gjordes en lista på deras 100 mest önskade kunder. Sedan började de ringa runt för att få tag på rätt person att prata med. Arbetet med att hitta kunder gick lättare än väntat och efter att ha nått ungefär 15 bolag hade alla sagt ja till att vara med och testa material, vilket innebar att fokus fick riktas om till att snabbt få fram material.
Nu väntar nästa steg för Reselo vilket innebär att resa kapital och få igång tillverkning via en egen pilotproduktion. Tack vare vinsten i tävlingen The Next Awards får Reselo också vara med i tillväxtprogrammet Greenhouse med skräddarsydd expertrådgivning samt en plats i SEB Innovation Forum med möjlighet att pitcha sin idé för entreprenörer som vill investera i nya projekt.
Henrik Otendals tre tips för dig som vill starta företag
- Var noga med att göra hemläxan och förstå hur din marknad fungerar samt vilka som påverkar den mest. Se till att lära känna dem så slipper du gå hela vägen själv.
- Hitta ett fungerande sätt att jobba vid sidan av entreprenörskapet i början eftersom det ofta tar tid innan företaget börjar dra in pengar.
- Är ni flera i företaget? Se till att klargöra och komma överens om era värderingar från start och avtala vad som gäller kring insatser och liknande, då blir det lättare att jobba tillsammans.