Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Stärkt skydd för företag som handlar med värdepapper

Från och med januari 2018 gäller nya regler för värdepappers­marknaden och för investeringsrådgivning i EU. Syftet är att stärka skyddet för företag som investerar i värdepapper.

Inom EU finns gemensamma regler för värdepappershandeln i Sverige och övriga EU-länder. Bakgrunden är EU-direktivet Mifid, Markets in Financial Instruments Directive, som infördes 2007 och som bland annat ska göra det enklare att handla med värdepapper över nationsgränserna.

Från och med januari 2018 ersätts Mifid av två nya regelverk, Mifid II och Mifir. Syftet är att öka transparensen på värdepappersmarknaden och att ytterligare stärka skyddet när du som företagare handlar med värdepapper. De nya regelverken ställer ännu högre krav på att de råd vi ger ska vara tydligt kopplade till företagets behov. Du ska också få tillräcklig information om värdepapperet, kostnader och avgifter innan du handlar för företagets räkning.

Vad innebär stärkt kundskydd för ditt företag?

  • De investeringsråd du får ska vara tydligt kopplade till företagets behov
  • Tydligare information om de värdepapper du vill handla med
  • Tydligare information om hur mycket du betalar

Viktigt att värdepapperet passar just dig

En viktig del av Mifid-regelverket handlar om att vi alltid måste försäkra oss om att värdepapperstypen som du vill handla med passar just dig. Därför behöver vi, innan du handlar med en värdepapperstyp för första gången, säkerställa att du som företräder företaget förstår produktens egenskaper och risker. För att göra det enklare har vi tagit fram informationsblad som beskriver de olika värdepapperstyperna.
Läs mer om vad du behöver veta

Id-krav vid handel med värdepapper

Från och med 3 januari 2018 behöver alla företag som handlar med värdepapper en global identifieringskod, en så kallad LEI-kod. Syftet är att göra handeln med värdepapper säkrare och mer transparent genom att göra det enklare att spåra värdepappersaffärer och se vem som har genomfört dem. Kravet på identifiering gäller även personer på företaget som handlar med värdepapper eller fattar beslut i värdepappersaffärer. Kravet gäller inte handel med fondandelar.
Läs mer och skaffa en LEI-kod

Upp Upp