Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Köpa häst – så får du råd med en häst

Att köpa en häst är en stor investering som behöver noggrann förberedelse på flera sätt, inte minst ekonomiskt. För att du ska få en bättre bild av vad det innebär att köpa häst har vi samlat några tips som kan vara bra att ta del av så att du lättare kan finansiera ett hästköp.

Spara pengar till häst

En häst kan kosta upp mot 50 000 kronor och i många fall kan det vara dyrare än så. Därför är det bra att planera ditt hästköp långt i förväg så att du hinner spara ihop tillräckligt mycket pengar för köpet. Dessutom behöver du räkna med ytterligare kostnader för hästen så som stallplats, foder, utrustning och försäkring.

Med en budget kan du lättare planera för kostnader och på så sätt få en tydligare bild av hur mycket du behöver spara för att ha råd med hästen. När du har en bild av ditt sparmål kan du börja se över de olika sparalternativen. Har du sparhorisont som är längre än fem år kan det vara lämpligt att investera i fonder eller aktier men har du en kortare än så kan du lägga in pengarna på ett placeringskonto eller sparkonto.

Spartips för att ha råd med en häst

Att spara ihop till sitt hästköp är en bra start, men det är minst lika viktigt att ha en långsiktig plan för hur du ska fortsätta att ha råd med hästen. Innan du köper hästen kan det därför vara ett bra test att sätta upp ett månadssparande som motsvarar de löpande kostnaderna för en häst. Märker du att du klarar av att hålla din budget och lägga undan pengar varje månad så kan du vara redo att hantera kostnaderna för hästen med. 

Läs mer om vad en häst kostar

Låna pengar till häst

Det går att låna pengar till häst med ett vanligt privatlån . Du betalar då av lånet med tillhörande ränta varje månad. Det gör att kostnaderna blir högre än om du hade sparat ihop pengarna på egen hand. Lånar du till hästköpet bör du dessutom ha en livförsäkring på hästen som minst motsvarar lånebeloppet, vilket blir ytterligare en kostnad. Har du inget sparande utöver de lånade pengarna kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop om något oförutsett händer. Vi rekommenderar dig därför att spara till hästen för att vara säker på att du verkligen har råd.