Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Hästföretagande – starta hästföretag och arbeta med hästar

Att tjäna pengar på sin passion är en dröm många har. Är din passion hästar finns det många sätt att göra den drömmen till verklighet. Inom hästnäringen finns det mängder av olika områden du kan arbeta med. Du bestämmer vad du vill arbeta med – vi hjälper dig över hindren.

Företag inom hästnäringen

Hästnäringen är en bred sektor med flera inriktningar. Vilken inriktning du väljer beror på vad du är intresserad av. Andra hästföretagare driver exempelvis allt från ridskolor och säteri till hovslageri och uthyrning av stallplatser. Vissa tävlar också med sina hästar och livnär sig på det.

Beroende på vilken typ av hästföretag du vill starta varierar ditt behov av tillgångar och resurser. Är du osäker på vad du behöver för att starta ett företag inom hästnäringen kan du prata med en av våra rådgivare. Vi kan bland annat hjälpa dig med råd, stöd och finansiering för dig som ska starta företag.

Vad är ett hästföretag?

Lantbruksfastighet med silo
Hästföretag är en bred sektor med olika inriktningar. Kontakta oss om du vill ha råd, stöd och finansiering för att starta företag.

Ett hästföretag är en verksamhet med inom hästnäringen som drivs självständigt, varaktigt och med vinstsyfte. Det här innebär att det är du som ska driva företaget, att verksamheten ska drivas varaktigt över tid och att du ska ha ett tydligt vinstsyfte med företaget. Gör du detta så uppfyller du kraven för att driva ett företag, eller en näringsverksamhet som det också kallas.

Arbetar du med hästar men inte uppfyller kraven på vinstsyfte, varaktighet och självständighet så kan det istället röra sig om en hobby­verksamhet. Det kan vara fallet om du har ett annat arbete vid sidan av eller saknar ett tydligt mål att gå med vinst. Om du driver hobby­verksamhet har du ingen rätt till F-skatt, vilket behövs om du vill kunna fakturera dina kunder.

Vill du veta mer om hur du gör för att starta företag kan du läsa vår guide starta företag

Affärsidéer inom hästnäringen

Hästnäringen är ett område som präglas av tradition. Mycket av arbetet som görs idag har gjorts på samma sätt under lång tid. Utvecklings­­potentialen är därmed stor inom områden som till exempel verktyg och material­användning.

Oavsett om du redan är aktiv inom hästnäringen eller bara har hästar som hobby är det en bra idé att spetsa öronen och ta in vad din omgivning säger. Hör du att någon anmärker på något särskilt eller lyfter ett visst problem så kan det vara starten för just din affärsidé.

När du väl kommit på din affärsidé är det bra att ta reda på om det finns ett intresse och en efterfrågan från potentiella kunder. Prata med personer i din närhet eller vidga vyerna och kontakta ett affärsnätverk. Det är ett effektivt sätt att testa om affärsidén håller för att gå vidare med. Genom våra samarbeten med ledande organisationer kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med personer som kan få din verksamhet att växa och ta form.

Våra samarbeten för att stötta entreprenörskap

Bli hästföretagare

Att bli hästföretagare behöver inte vara svårt. Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper inom ekonomi eller administration för att kunna starta ett företag. Däremot är det bra om du från början har en tydlig affärsidé och ambition med din verksamhet. För att underlätta arbetet i uppstartsfasen rekommenderar vi dig att använda Lean startup canvas. Lean startup canvas består av ett antal frågor som du själv besvarar för att få en tydlig översikt av din affärsidé och affärsmodell. Dessutom fungerar underlaget som en enklare affärsplan för ditt företag.

Våga starta eget inom hästnäringen

Ta del av Johanna Lassnacks resa som egenföretagare inom hästnäringen och läs hennes bästa tips om hur du kan komma igång. Skulle du behöva mer hjälp med att starta ditt företag finns vi nära till hands och kan ge dig råd och stöd för de utmaningar just du ställs inför. Hör av dig till oss så berättar vi mer.