Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vad kostar en häst?

dekorativ bild

Det finns en hel del kostnader som följer med ett hästköp. Hästen är oftast en stor investering men det är kringkostnaderna som är de största utgiftsposterna i ett hästägande. Att ha en stallplats, fordra hästen och se till så att rätt utrustning finns tillgängligt är bara några saker som gör att kostnaden för en häst kan bli större än vad man tror från början.

Vad kostar det att köpa en häst? 

Priset på en häst kan variera beroende på vilken typ av häst du vill köpa. Det är inte ovanligt att priserna går upp mot 50 000 kronor eller mer. Hästens stamtavla, uppfödare, utbildningsnivå och ålder är bara några faktorer som kan avgöra prisnivån. Även användningsområdet kan påverka priset. En häst som främst ska användas till motionsridning kostar i regel mindre än en avelshäst eller tävlingshäst.

Eftersom hästens pris kan variera stort är det bra om du tidigt gör research för att se vilken typ av häst du skulle vilja ha och vilka egenskaper som är viktiga för dig. Beroende på vilka behov du identifierar kan du sedan sätta upp en budget för hästköpet.

Läs mer om att köpa en häst

Vad kostar det att ha en häst?

De stora kostnaderna som följer med ett hästköp är utgifter för stall, foder, utrustning och försäkringar. Över tid kan de här kostnaderna bli högre än själv köpet av hästen. Det många kanske inte tänker på är att hästköpet inte är den största utgiften, utan att det är kostnaderna som tillkommer när man äger en häst.

Köper du en häst i tävlingssyfte ökar de löpande kostnaderna med tillägg för bland annat tävlingsavgifter och transporter. Dessutom kan det påverka försäkringsavgiften. 

Läs mer om hästförsäkringar