Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ombilda enskild firma till aktiebolag

Du vet väl att du kan göra om din enskilda firma till ett aktiebolag? I takt med att företaget växer kan den bästa företagsformen för dig ändras.

Enskild firma till aktiebolag

Att ombilda en enskild firma till aktiebolag innebär att du registrerar ett aktiebolag som tar över verksamheten och tillgångarna från din enskilda firma. Skälen att byta till aktiebolag från enskild firma kan skilja sig åt beroende på din situation. Det kan till exempel bero på att verksamheten växer i omfattning eller att du ska anställa och att du vill minska de privatekonomiska riskerna genom och tydligt separera din egen ekonomi och företaget.

Gör om din enskilda firma till aktiebolag

När du byter från enskild firma till aktiebolag är det viktigt att du bildar det nya aktiebolaget och avslutar din enskilda firma på rätt sätt. I samband med bytet är det flera saker du behöver tänka på, till exempel när det gäller skatter och hur du hanterar bokföringen i den enskilda firman och det nya företaget. Eftersom det kan vara ganska komplicerat att genomföra en ombildning kan det vara bra att ta hjälp av en redovisningskonsult.

Om du är intresserad av att ombilda din enskilda firma till aktiebolag hittar du mer information hos Verksamt och Skatteverket.

Mer om att byta företagsform hos Verksamt

Mer om att ändra och ombilda företag hos Skatteverket

Olika bolagsformer

Om du ska ombilda ditt företag eller starta ett nytt företag är det viktigt att du har sätter dig in i bolagsformernas skillnader. Vilken bolagsform som passar bäst kan bero på flera saker, till exempel hur många ägare företaget ska ha, om du planerar att anställa och hur stora åtaganden företaget kommer att ha mot leverantörer och kunder.
Den kanske viktigaste skillnaden mellan en enskild firma och ett aktiebolag är att aktiebolaget är en egen juridisk person. Det gör att ditt personliga ansvar för företagets skulder och avtal är begränsat.
För att göra det enklare att jämföra bolagsformer har vi tagit fram en översikt där du bland annat kan läsa mer om skillnader mellan enskild firma och aktiebolag.

Välj rätt bolagsform för dig

För dig som inte har startat företag ännu har vi samlat information och inspiration som kan vara relevant på ett och samma ställe.

Starta företag

Läs mer om att bli företagskund

Kontakta oss

För mer information om hur vi kan hjälpa dig, kontakta våra företagsrådgivare vardagar 8–18.