Där andra startup-företag drömmer om riskkapital ser Tendmill begränsade resurser som viktig näring för innovationskraften. I en anonym källare, med obskyra musikproducenter som grannar, driver de sin plattform för livsmedelsupphandling. Lite egensinnigt? Visst, men bolaget är på väg att göra storartad succé.
Carl Hultberg, Tendmills grundare och vd, spanar ut över den sparsmakat inredda och halvröriga källarlokalen i Stockholm där fem sjättedelar av personalstyrkan sitter – en anställd finns också i Göteborg.
– Det här är allt annat än något själlöst ”corporate hell”, och vi trivs så här. Hyran är dessutom låg och det är väldigt kul med de olika perspektiv som möts när vi till exempel lunchar med våra musikproducentgrannar.
Tendmill är en tech-startup med ung profil – ingen av de anställda har ännu passerat 30-strecket – och med tydlig koppling till KTH. Det bolaget gör är att driva en plattform för livsmedelsupphandling som underlättar vardagen för såväl inköpare som producenter och grossister, bland annat med hjälp av AI.
Allting startade med att Carl och en vän vars familj driver ett grossistföretag började bygga en lösning för smidigare inköp. Efter sin studietid på KTH jobbade Carl sedan vidare med idén, men nu med ökat fokus på det offentliga. Kommunernas livsmedelsupphandlare blev huvudsaklig målgrupp. Snart kom också Axel Meurling – en annan KTH:are och i dag bolagets Chief Technology Officer – med på tåget.
– Vi började begära ut inköpsdata från kommuner under pseudonymen Albin Fagerlund. Orsaken till att vi använde en pseudonym var att ingen skulle ana vad som var på gång och kunna koppla det till oss och vårt bolag, förklarar Axel.
Tendmill jobbade på med att förädla data, bygga funktioner och utveckla sin plattform. Kapital hade redan då säkrats från bolagsbyggarna Hidden Dreams och investeraren Fredrik Holmström. Men Tendmill aktade sig noga för att inte drabbas av hybris.
– Många som får finansiering börjar genast nyanställa och försöka köpa sig ur problem. Vi vill också växa, men på våra villkor. För just anställningar har matchningen varit extremt viktig. Alla kandidater får göra både intelligens- och personlighetstest och vi har till och med fått säga nej till personer vi känner på grund av resultatet, säger Axel.
Just det där med att inte alltid välja det som kan framstå som den enkla utvägen är något som Tendmill-duon ofta återkommer till.
– Vi tror verkligen på idén om att ”constraints” är bra för innovationskraften – att försöka göra mycket med små resurser, säger Carl.