Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Tendmill – egensinniga grepp ger smartare upphandling

Tendmill. Från vänster: Carl Hultberg, grundare och vd, Shweta Misra, machine learning engineer och bolagets senaste rekrytering,, Axel Meurling, chief technology officer.
Tendmill. Från vänster: Carl Hultberg, grundare och vd, Shweta Misra, machine learning engineer och bolagets senaste rekrytering, samt Axel Meurling, chief technology officer.

Där andra startup-företag drömmer om riskkapital ser Tendmill begränsade resurser som viktig näring för innovationskraften. I en anonym källare, med obskyra musikproducenter som grannar, driver de sin plattform för livsmedelsupphandling. Lite egensinnigt? Visst, men bolaget är på väg att göra storartad succé.

Carl Hultberg, Tendmills grundare och vd, spanar ut över den sparsmakat inredda och halvröriga källarlokalen i Stockholm där fem sjättedelar av personalstyrkan sitter – en anställd finns också i Göteborg.

– Det här är allt annat än något själlöst ”corporate hell”, och vi trivs så här. Hyran är dessutom låg och det är väldigt kul med de olika perspektiv som möts när vi till exempel lunchar med våra musikproducentgrannar.

Tendmill är en tech-startup med ung profil – ingen av de anställda har ännu passerat 30-strecket – och med tydlig koppling till KTH. Det bolaget gör är att driva en plattform för livsmedelsupphandling som underlättar vardagen för såväl inköpare som producenter och grossister, bland annat med hjälp av AI. 

Allting startade med att Carl och en vän vars familj driver ett grossistföretag började bygga en lösning för smidigare inköp. Efter sin studietid på KTH jobbade Carl sedan vidare med idén, men nu med ökat fokus på det offentliga. Kommunernas livsmedelsupphandlare blev huvudsaklig målgrupp. Snart kom också Axel Meurling – en annan KTH:are och i dag bolagets Chief Technology Officer – med på tåget.

– Vi började begära ut inköpsdata från kommuner under pseudonymen Albin Fagerlund. Orsaken till att vi använde en pseudonym var att ingen skulle ana vad som var på gång och kunna koppla det till oss och vårt bolag, förklarar Axel.      

Tendmill jobbade på med att förädla data, bygga funktioner och utveckla sin plattform. Kapital hade redan då säkrats från bolagsbyggarna Hidden Dreams och investeraren Fredrik Holmström. Men Tendmill aktade sig noga för att inte drabbas av hybris.

– Många som får finansiering börjar genast nyanställa och försöka köpa sig ur problem. Vi vill också växa, men på våra villkor. För just anställningar har matchningen varit extremt viktig. Alla kandidater får göra både intelligens- och personlighetstest och vi har till och med fått säga nej till personer vi känner på grund av resultatet, säger Axel.

Just det där med att inte alltid välja det som kan framstå som den enkla utvägen är något som Tendmill-duon ofta återkommer till.

– Vi tror verkligen på idén om att ”constraints” är bra för innovationskraften – att försöka göra mycket med små resurser, säger Carl.

På väg mot succé i en sparsmakat inredd och halvrörig källarlokal.
På väg mot succé i en sparsmakat inredd och halvrörig källarlokal.

Via SEB Innovation Forum till uppköp av Matilda Foodtech

I lite mer detalj är syftet med Tendmills plattform att minska det manuella arbetet för alla parter i samband med offentlig upphandling av livsmedel.

Med hjälp av ett intuitivt gränssnitt kan upphandlare bland annat generera anbudsförfrågningar baserat på sina tidigare inköp och automatisera offertjämförelser. För grossister blir det lättare att komma med anbud och för producenterna lättare att kartlägga efterfrågan, så de kan anpassa sådant som förpackningsstorlek och kötthalt till vad inköparna vill ha.

–  Det finns stora pengar att spara på att processerna effektiviseras på det här viset. Dessutom underlättar det för mindre, lokala producenter som vill vara med och lämna anbud. Bättre strukturerade data skapar också stora möjligheter att minska matsvinnet, säger Carl.

Tendmill har som uttalat mål att inom en femårsperiod bli branschledande i norra Europa. Hos SEB är de kunder inom bankens erbjudande för tillväxtbolag, SEB Growth, och i maj 2023 var de också med och pitchade för investerare i SEB Innovation Forum.

–  Vi har fått – och fortsätter att få – ovärderlig hjälp från SEB. Det var väldigt kul att vara med i Innovation Forum också och vi fick ett fint mottagande där. Men precis samtidigt var en annan rätt stor grej på gång, säger Axel.  

Den andra grejen var att det tech-fokuserade investmentbolaget Monterro hade börjat visa intresse för Tendmill. I december 2024 knöts sedan säcken ihop, avtalet skrevs under och det blev officiellt att Monterro-backade Matilda Foodtech hade gått in och köpt upp Tendmill.

–  Det här ger oss helt andra muskler när vi nu ska ge oss ut i Europa, säger Carl.

Annorlunda uttryckt ligger kontinenten vidöppen för ett bolag som har valt att göra startup på sitt eget sätt. Och när man avslutningsvis ber Carl och Axel ge sina bästa tips till andra mjukvarubolag i tillväxtfas är det inte en lista med tre eller fem sådana som serveras. Nej, i stället blir det fyra tips – allt annat vore på tok för konventionellt.

Tendmills fyra tips till mjukvarubolag som vill växa

  1. Försök att göra mycket med lite – begränsningar är bra.
  2. Våga släppa nytt. Kunderna förstår om allt inte genast blir perfekt – huvudsaken är att du sedan itererar och agerar snabbt.
  3. Hitta rätt personer till ert team. Fundera på förhand vilka egenskaper som krävs. 
  4. Kunden har alltid fel gällande lösningar, men rätt gällande problem. Med andra ord behöver du förstå vad kunden vill åt, men själv komma på rätt väg dit. 

Det här är SEB Innovation Forum

Idén bakom SEB Innovation Forum är enkel. Genom att matcha engagerade investerare med unga, lovande bolag vill vi skapa förutsättningar för framtida tillväxtföretag och framgångsrika lösningar.  

Mötena mellan investerare och bolagen som presenterar har hittills varit framgångsrika. I genomsnitt har nio av tio investerare uppgett att de kan tänka sig att investera kapital och 40–60 procent av företagen har fått nya investerare. Bland de företag som har presenterat sina idéer finns kända företag som Karma, Peppy Pals och MediTuner. 

Det här är SEB Growth

SEB Growth är bankens helhetserbjudande för snabbväxande företag med hög innovationsgrad, hållbarhetsfokus och siktet inställt på kapitalanskaffning eller börsnotering. Bolaget ska omsätta över 5 miljoner kronor per år.

SEB Growth ger bolaget tillgång till ett eget team av tillväxtexperter, ett brett nätverk av specialister och en helhetslösning med fokus på både på företaget och dess ägare. På listan över sådant som SEB kan hjälpa till med finns bland annat kapitalanskaffning, internationell expansion och ägarrådgivning.

Upp Upp