Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så förbättrar du företagets likviditet

Att ha en bra likviditet i företaget är en viktig förutsättning för att kunna driva den löpande verksamheten. Om likviditeten försämras så påverkar det företagets betalningsförmåga och kan göra det svårt att betala leverantörer i tid. För att du ska kunna undvika en sådan situation har vi samlat några bra saker att känna till om likviditet, vad du själv kan göra för att förbättra likviditeten i företaget och vad vi kan hjälpa dig med.

Vad är likviditet?

Likviditet är detsamma som företagets förmåga att kunna betala sina kortfristiga skulder. För att kunna göra detta krävs det att företaget har tillräckligt med likvida medel – pengar i kassan. Att ha god likviditet innebär att företaget kan hantera oförutsedda utgifter och investeringsmöjligheter utan att riskera ekonomisk instabilitet.

Räkna ut likviditet

För att bättre förstå företagets finansiella hälsa är det bra att kunna räkna ut likviditeten. Den vanligaste metoden är att använda likviditetsmått som likviditetsgrad och kassalikviditet.

Likviditetsgrad

Likviditetsgraden räknar du ut genom att dela företagets omsättningstillgångar med de kortfristiga skulderna. Resultatet du får då ska helst vara högre än 1. Om likviditetsgraden är lägre än 1 har företaget inte tillräckligt med likvida medel för att kunna betala de kortfristiga skulderna.

Nuvarande likviditestgrad = Omsättningstillgångar
Kortfristiga skulder

Kassalikviditet

För att få en mer exakt bild av företagets betalningsförmåga kan du räkna ut kassalikviditeten. Kassalikviditeten får du fram genom att dela företagets omsättningstillgångar minus företagets lager och delar den summan med de totala kortfristiga skulderna. Företagets lager är visserligen en tillgång men det kan ta tid att omsätta det för att få fram likvida medel. Genom att ta bort lagertillgångarna ser man mer exakt hur mycket pengar som finns i kassan

Kassalikviditet = Omsättningstillgångar – Lager
Kortfristiga skulder

Tips för att förbättra likviditeten

Att förbättra likviditeten i företaget kan vara ett stort och omfattande arbete. För att bättre förstå vilka delar som kan påverka likviditeten i företaget har vi samlat några praktiska tips för hur du kan stärka företagets likviditet:

  • Effektivisera kostnaderna: 
    Genom att regelbundet granska och optimera dina utgifter kan du frigöra kapital och förbättra likviditeten.
  • Förhandla betalningsvillkor: 
    Försök att förhandla fram längre betalningstider med leverantörer och kortare betalningstider med kunder för att förbättra kassaflödet.
  • Hantera lagret effektivt: 
    Se till att du har rätt balans mellan lageromsättning och kundbehov för att undvika onödiga kostnader och förbättra kassaflödet.
  • Sälj av oanvända tillgångar: 
    Genom att sälja av tillgångar som inte längre behövs kan du snabbt öka företagets likvida medel.
  • Använd extern finansiering: 
    Är du säker på att företaget kommer få in likvida medel längre fram kan du överväga att använda kortfristiga lån eller krediter för att hantera tillfälliga likviditetsbehov utan att belasta företagets långsiktiga ekonomi.
  • Se över företagets budget: 
    Genom att ha en tydlig och realistisk budget kan du bättre hantera dina finansiella resurser och förbättra likviditeten.
  • Övervaka kassaflödet regelbundet: 
    Genom att kontinuerligt övervaka och analysera ditt kassaflöde kan du snabbt identifiera och hantera potentiella likviditetsproblem.
  • Bygg upp en buffert: 
    Skapa en finansiell buffert som kan täcka oförutsedda kostnader och säkerställa att ditt företag alltid har tillräckligt med likvida medel.

Så kan vi hjälpa dig att förbättra likviditeten

Kontokredit

En kredit kopplad till företagskontot kan ge ditt företag ökad ekonomisk trygghet och större handlingsfrihet, även i utmanande perioder.

Fakturafinansiering

Fakturafinansiering gör det möjligt för ditt företag att öka sin likviditet och snabbt få pengar på kontot genom att frigöra kapital ur dina kundfordringar.

Företagslån

Vi erbjuder dig olika alternativ när ditt företag behöver förstärkt likviditet, exempelvis när du behöver löpande finansiering för din verksamhet såväl som till investeringar du vill göra.

Vanliga frågor om likviditet

Likviditet beräknas ofta med hjälp av två nyckeltal: likviditetsgrad och kassalikviditet. Likviditetsgrad beräknas genom att dividera omsättningstillgångar med kortfristiga skulder. Kassalikviditet exkluderar lager från omsättningstillgångarna och dividerar sedan med kortfristiga skulder.

Likviditet är ett nyckeltal som visar på företagets betalningsförmåga. Företag behöver en god likviditet för att kunna täcka sina kortfristiga skulder.

Ett företag har god likviditet när det kan täcka sina kortfristiga skulder utan problem. Detta innebär att företaget har tillräckligt med likvida medel för att hantera oförutsedda utgifter och affärsmöjligheter.

En sund likviditet innebär att företaget har en stabil balans mellan likvida medel och kortfristiga skulder. Med en sund likviditet kan företaget upprätthålla sin löpande verksamhet och hantera oförutsedda ekonomiska situationer.

Likviditetskvoten ger en indikation på företagets förmåga att betala sina kortfristiga skulder med sina omsättningstillgångar. En högre kvot indikerar bättre likviditet och finansiell stabilitet.

Dålig likviditet innebär att ett företag har svårt att omvandla sina tillgångar till kontanter snabbt nog för att täcka sina kortfristiga skulder. Detta kan leda till ekonomiska problem och svårigheter att upprätthålla verksamheten.

Nej, kassaflöde och likviditet är inte samma sak. Kassaflöde avser rörelsen av pengar in och ut ur företaget över en viss period, medan likviditet handlar om företagets förmåga att omvandla tillgångar till kontanter snabbt och enkelt.

För att få in kundfordringar snabbare kan du till exempel:

- Förkorta betalningsvillkoren för kunder.
- Erbjuda rabatter vid tidig betalning.
- Skicka fakturor direkt och följa upp med påminnelser.
- Använda fakturafinansiering för att omedelbart omvandla fakturor till kontanter.

Kontakta oss

För mer information om hur vi kan hjälpa dig, kontakta våra företagsrådgivare vardagar 8–18.