Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Har ditt företag bra ekonomi?

Som företagare behöver du ha koll på företagets ekonomi, men hur vet du om företaget faktiskt har en bra ekonomi? Med hjälp av några vanliga begrepp och nyckeltal kan du få en bättre bild av företagets finansiella hälsa och ekonomiska stabilitet.

Vi kan hjälpa dig med företagets ekonomi

Att ställas inför ekonomiska utmaningar kan hända oavsett om företaget är i en tillväxtfas med stora investeringsbehov eller en period med minskande intäkter. Märker du att det är svårt att betala fakturor eller löner behöver du göra något innan det ekonomiska läget förvärras ännu mer. Kontakta oss om du behöver råd kring företagets ekonomi, vi finns här och kan hjälpa dig att vända på trenden om det går motigt för ditt företag.

Vanliga begrepp och nyckeltal

Om du vill göra en egen analys av företagets ekonomi finns det en del begrepp och nyckeltal som kan vara bra att känna till. Här kan du lära dig mer om några av dem.

Nyckeltal, även kallat key performance indicators eller kort och gott KPI, är mätvärden som används vid värdering av företag eller för att kunna analysera ekonomin i ett företag. Några av de vanliga nyckeltalen kan du läsa mer om här.

Rörelseresultat

Rörelseresultatet är summan du får efter att dragit av kostnaderna från intäkterna.

Rörelsemarginal

Rörelsemarginalen visar på hur stor procentuell andel av företagets omsättning som går åt till att betala skatter och räntor samt ge vinst, efter att företagets kostnader dragits av.

Vinstmarginal

Vinstmarginalen är vinsten per omsatt krona efter att allt är betalt, utöver räntekostnader.

Räntabilitet

Räntabiliteten är detsamma som avkastning och indikerar på hur lönsamt företaget är. Räntabiliteten på eget kapital, som på engelska heter return on equity eller ROE, räknas ut genom att dela resultatet med företagets eget kapital.

Kassalikviditet

Kassalikviditeten visar på företagets kortsiktiga betalningsförmåga. Du räknar ut företagets kassalikviditet genom att dela värdet av företagets omsättningstillgångar med företagets kortfristiga skulder. Siffran du får fram multiplicerar du sedan med 100. En bra kassalikviditet är minst 100 procent.

Soliditet

Soliditeten är ett mått på den ekonomiska stabiliteten i företaget. Soliditeten räknar du ut genom att dela det justerade egna kapitalet med företagets totala tillgångar. Det justerade egna kapitalet är detsamma som företagets beskattade egna kapital.

Skuldsättningsgrad

Skuldsättningsgraden indikerar på förhållandet mellan skulder och eget kapital. Du räknar ut det genom att helt enkelt dela de totala skulderna med det egna kapitalet. Blir resultatet högre än 1 betyder det att skulderna är högre än det egna kapitalet.

Arbetet som ligger till grund för företagets ekonomiska planering kallas för budgetering. Budgeteringsprocessen leder i sin tur fram till företagets budget – en prognos för företagets kommande ekonomiska händelser. Vanligtvis budgeterar man för ett räkenskapsår framöver, men det kan variera från företag till företag. Målet med budgeteringen är att ta fram en budget som kommer generera högre inkomster än utgifter. Om utfallet är det motsatta är företaget inte lönsamt. Vissa företag i tillväxtfas kan dock klara av att hantera förluster genom att säkra upp med extern finansiering i form av lån eller kapital från investerare. 

En kassaflödesanalys kan vara bra att göra för att identifiera om det finns vissa mönster och trender i företagets likviditet. Med hjälp av kassaflödesanalysen kan du se när ditt företag behöver extern finansiering eller när du har utrymme att spara lite extra från överskottet i kassan. 

Företagets intäkter och kostnader kan öka eller minska under årets gång av flera olika anledningar, till exempel säsongsvariationer. De här upp- och nedgångarna kan du lättare förutse och hantera om du har gjort en rättvisande kassaflödesanalys.

Att ha koll på bokföringen är viktigt i alla företag. Är du egenföretagare kanske du hanterar bokföringen på egen hand eller har en revisionsbyrå som sköter mycket åt dig. Har du anställda så kanske du har en dedikerad ekonomiansvarig som har koll på bokföringen i företaget. Oavsett hur ditt företag ser ut så kan du ansluta ditt affärssystem till oss för att få full koll på bokföringen. Genom internetbanken Business Arena kan du ansluta ditt affärssystem till våra smarta tillvalstjänster som Automatisk bokföring och Finansiell översikt. Med tjänsterna får du en bättre överblick över företagets ekonomi genom visuella grafer, nyckeltal och lättillgängliga rapporter.

En balansräkning är en sammanställning av företagets tillgångar, skulder och egna kapital. Den delas upp på två sidor, debet och kredit. På debet-sidan placeras företagets tillgångar och på kredit-sidan finns företagets skulder och egna kapital. De här två sidorna ska balansera mot varandra, därav namnet balansräkning.

Tillgångar

Företagets tillgångar består dels av anläggningstillgångar, dels av omsättningstillgångar. Anläggningstillgångarna är till exempel fastigheter, maskiner och inventarier som används i verksamheten. Omsättningstillgångar är allt som inte klassificeras som en anläggningstillgång. Det kan vara varulager, fordringar eller likvida medel.

Skulder

Företagets skulder omfattar allt från lån till leverantörsskulder och upplupna kostnader. Skulderna delas upp i två kategorier – långfristiga skulder och kortfristiga skulder. Långfristiga skulder är de som förfaller om mer än ett år medan kortfristiga skulder är de som förfaller om mindre än ett år.

Eget kapital

Eget kapital är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. I ett aktiebolag delar man upp det egna kapitalet på bundet och fritt eget kapital. Det bundna kapitalet är pengar som inte får delas ut till ägarna och innefattar bolagets aktiekapital, uppskrivningsfond och reservfond. Det fria kapitalet får ägarna bestämma över och består av årets resultat samt eventuell vinst från tidigare år.

Resultaträkningen består av företagets intäkter och kostnader och sammanställer företagets ekonomiska resultat.

Intäkter

Intäkterna i företaget innefattar alla pengar som företaget har tjänat in. Har en kund köpt en vara på faktura så skapas en fordran på den kunden. Den fordringen ligger som en tillgång på balansräkningen fram till att kunden betalat fakturan. När fordran har betalats in till företaget har företaget fått en intäkt.

Kostnader

Företagets kostnader innefattar alla pengar som företaget har gjort av med. Om företaget köper en ny maskin till verksamheten så räknas den maskinen som en tillgång. I takt med att maskinen används så skrivs värdet av maskinen av och det är i samband med detta som kostnaden uppstår, inte i samband med köpet i sig.

Vanliga frågor om företagets ekonomi

Ett företag är lönsamt om det går med vinst, det vill säga om intäkterna är högre än kostnaderna.

Det finns många nyckeltal som kan vara användbara för att analysera eller värdera ett företag. Nyckeltalen vi tar upp på den här sidan är några av de vanligaste:

  • Rörelseresultat
  • Rörelsemarginal
  • Vinstmarginal
  • Räntabilitet
  • Kassalikviditet
  • Soliditet
  • Skuldsättningsgrad

För att bedöma företagets finansiella hälsa och ekonomiska stabilitet behöver du göra en omfattande analys av balansräkningen och resultaträkningen. Dessutom behöver du göra en kassaflödesanalys och analysera relevanta nyckeltal. Efter att du gjort en helhetsanalys kan du göra en bedömning av hur bra eller dålig företagets ekonomiska hälsa är.

Relaterat innehåll

Tillväxt

Oavsett vilken tillväxtfas ditt företag är i kan vi hjälpa dig under hela tillväxtresan med rådgivning och tjänster.

Lån och finansiering

När du kommit igång med verksamheten och har ett kassaflöde finns vi här och kan hjälpa dig med olika former av banklån.

Kontakta oss

För mer information om hur vi kan hjälpa dig, kontakta våra företagsrådgivare vardagar 8–18.