Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Lagerbolag – starta aktiebolag snabbare

  • Starta bolag snabbare.
  • Minska administrationen.
  • Kom igång direkt med Fortnox.

Gör det enklare att starta aktiebolag. Med ett lagerbolag kommer du igång snabbare med din verksamhet. Minska administrationen och få mer tid över till att driva ditt företag. Köp ditt lagerbolag hos Fortnox och kom igång snabbare. Se prismodell nedan.

Vad är ett lagerbolag?

Ett lagerbolag är ett färdigt aktiebolag som du kan köpa för att starta företag snabbare. Lagerbolaget har tidigare inte haft någon aktiv verksamhet men är registrerat hos Bolagsverket och har ett eget organisations­nummer. När du blivit ägare till bolaget kan du till exempel ansöka om F-skatt eller moms­registrering och komma igång med ditt företag. Har du en affärsidé som du snabbt vill sätta i verket är lagerbolag ett effektivt sätt att gå från idé till verklighet. 

Köpa lagerbolag

Att köpa ett lagerbolag kräver mindre administration än att starta ett nytt aktiebolag från grunden. Men även om processen är enklare så är det fortfarande några steg från köp till bolagsstart. 

När du köper ett lagerbolag tar du över ett aktiebolag utan någon aktiv verksamhet, som bildats av ett ombud till Bolagsverket. Ombuden är ofta revisorer eller redovisnings­konsulter. I samband med att du köper lagerbolaget får du också en bankfullmakt. Fullmakten behöver du för att öppna ett grundkonto och sätta in bolagets aktiekapital. Aktiekapitalet behöver vara minst 25 000 kronor, men du kan välja ett högre belopp än så. När aktiekapitalet är inne på kontot utfärdar vi ett bankintyg, även kallat likvidintyg, och Bolagsverket kan då starta ett ombildnings­ärende för att registrera dig som ägare. För att du ska bli registrerad som ny ägare måste du anmäla dig som verklig huvudman för bolaget. Detta kan Fortnox hantera åt dig om du tecknar deras tillvalstjänst Registrera verklig huvudman. Köper du inte tjänsten måste du själv registrera dig som verklig huvudman i Bolagsverkets register. När allt är klart ber vi dig att boka in ett uppstartsmöte med oss för att se till så att du kommer igång med dina banktjänster.

Hela den här processen kan vi och vår samarbetspartner Fortnox hjälpa till med. Fortnox har lång erfarenhet och är Sveriges största leverantör av lagerbolag. Tillsammans kan vi hjälpa dig med administrationen längs vägen, så att du får mer tid över till ditt företagande. 

Köpa lagerbolag eller starta nytt?

Funderar du på att antingen köpa ett lagerbolag eller starta ett nytt aktiebolag från grunden? Då finns det vissa skillnader mellan de två alternativen som kan vara bra att känna till. 

  • Att köpa lagerbolag är ett enkelt sätt att snabbt starta aktiebolag. Med ett lager­bolag undviker du att vänta på Bolagsverkets långa handläggnings­tider då du kan agera i bolaget via general­fullmakten som du får. 
  • Att starta ett nytt aktiebolag är billigare än att köpa ett lagerbolag. När du köper ett lagerbolag betalar du nämligen en avgift för att ta över bolaget. Att starta ett aktiebolag från grunden är billigare, men tar längre tid. 
  • När du köper ett lagerbolag har det redan ett bolags­namn. I samband med att du tar över bolaget måste namnet ändras och det kan ta några dagar innan namnbytet gått igenom hos Bolagsverket.
  • Ett lagerbolag är en juridisk person. Du kan därför ingå avtal med bolaget direkt efter att du köpt det och fått generalfullmakten. 

Banktjänster till ditt bolag

För att skaffa bankkonto till lagerbolag behöver du först bli kund i banken. Som företags­kund får du vår paket­lösning med de viktigaste bank­tjänsterna så som betalkort, internet­banken och företags­konto med bankgiro. Dessutom får du tillgång till rådgivare och flera förmånliga erbjudanden.

Fortnox lagerbolag

Vår samarbets­partner Fortnox är Sveriges största leverantör av lagerbolag och kan hjälpa dig hela vägen med snabb och personlig service. Redan två timmar efter att du köpt ditt lagerbolag får du ditt organisations­nummer och dina bolags­handlingar från Fortnox. Fortnox sköter sedan all kontakt med Bolagsverket åt dig och ger dig support under hela ärendet tills dess att Bolagsverket är helt klara med sin handläggning.

I Fortnox system kan du hela tiden följa ditt ärende, se status och göra ändringar. Dessutom ingår deras standardpaket, med bland annat bokföring och fakturering, kostnadsfritt i sex månader. Med ett lagerbolag från Fortnox får du bra förutsättningar för en snabb och smidig start på ditt företagande. 

I vårt samarbete med Fortnox har vi skapat en digital kundupplevelse där vi tillsammans hjälper dig att hantera dokument och administration. Vi gör det enklare att starta företag så att du får mer tid över till att driva din verksamhet.

Lagerbolag via annan leverantör

Köper du ett lagerbolag via en annan leverantör än Fortnox har du fortfarande möjlighet att ansöka om att bli kund hos oss. Börja med att fylla i formuläret nedan. I nästa steg kontaktar vi dig och hjälper dig vidare i ansöknings­processen med att boka ett möte på något av våra kontor.

Fyll i dina uppgifter

Vi strävar ständigt efter att göra det möjligt för fler bolag att bli kunder helt digitalt och arbetar för att kunna erbjuda detta i framtiden. 

Frågor och svar

Hos vår samarbets­partner Fortnox kan du köpa ett lager­bolag för 2 690 kronor exklusive moms. Då ingår Fortnox lagerbolag och tjänsten Verklig huvudman. Utöver det tillkommer Bolagsverkets avgifter på 3 750 kronor. Total faktura­­kostnad blir 7 588 kronor inklusive moms.

Beställer du extra tjänster kommer fakturan att bli på ett högre belopp. Utöver detta behöver du sätta in aktie­kapital på minst 25 000 kronor. 

I vissa fall, t.ex. om du har en utländsk ägare eller gör en nyemission, behöver du få hjälp av en företags­rådgivare på något av våra kontor. Då ingår inte tjänsten Verklig huvudman i erbjudandet.

Startavgiften för vårt företagspaket är 2 500 kronor exklusive moms. Du betalar ingen månadsavgift det första halvåret, därefter kostar det 130 kronor exklusive moms per månad. Likvidintyg ingår utan extra kostnad.

Du kan köpa ett lagerbolag direkt hos Fortnox. Köper du ditt lagerbolag via dem har du dina bolags­handlingar inom två timmar. 

Därefter kan det dröja ett antal dagar innan du kan företräda bolaget. För att kunna göra det krävs det att du ansöker om att bli kund hos banken, sätter in ditt aktiekapital på ett grundkonto, och sedan väntar på att få en så kallad general­fullmakt. Hela processen kan ta flera dagar beroende på aktuella handläggnings­tider.

Nej, när du köpt ditt lager­bolag är det inte registrerat för F-skatt eller moms. Du kan skicka in ansökan om registrering och hantera allt på egen hand hos Skatteverket, om du vill. Köper du ditt lager­bolag via Fortnox kan du köpa tilläggs­tjänsten ”Hjälp med ansökan om F-skatt, moms och arbetsgivare”. Via den tilläggs­tjänsten hjälper Fortnox dig att ta fram och fylla i ansökan om F-skatt. 

Du kan göra din kundansökan hos oss helt digitalt med de flesta lagerbolag från Fortnox. Det finns däremot vissa undantag och då du behöver kontakta oss för att komma vidare med ansökan. Det gäller när:

  • det finns en eller flera utländska ägare eller ägare som inte är bosatta i Sverige
  • om du utför en nyemission direkt vid köpet av lagerbolaget.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Nej, du kan bara ha en ansökan igång i taget. Vill du bli kund med flera lagerbolag behöver du ansöka för ett bolag åt gången, eller besöka ett av våra bankkontor.

Har du redan en ansökan igång sedan tidigare, t. ex. för att starta ett aktiebolag behöver du göra klart eller ta bort den ansökan innan du kan göra ansökan för ditt lagerbolag. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Det går inte att ge ett exakt svar på när du kan komma igång med dina banktjänster och börja fakturera från ditt bolag då det beror på ett flertal faktorer. Exempelvis hur många ansökningar vi får in för tillfället, om din ansökan kräver kompletteringar samt hur snabbt du sätter in aktiekapitalet och bokar in dig på ett uppstartsmöte. För att kunna fakturera behöver du ha tillgång till ett företagskonto och bankgiro. Både konto och bankgiro aktiveras i samband med uppstartsmötet och efter detta kan du ta emot och skicka betalningar samt fakturera. Tänk på att du också behöver ansöka om F-skatt.

Varje juridisk person behöver ansöka om att bli kund separat. Det går alltså inte att lägga till ett nytt bolag till en befintlig företagskund. Därför behöver du göra en ny ansökan om att bli företagskund hos oss när du skaffar ett aktiebolag genom lagerbolag – även om du redan är företagskund med ett annat bolag sedan tidigare.

Fortnox behöver information för att de ska kunna registrera bolaget på dig och SEB behöver samma, men ofta mer, information för att skydda både dig, ditt företag och oss från att utnyttjas i penningtvättsyfte. Enligt svenska penningtvättslagen är vi skyldiga att ha dokumenterad kännedom om ditt företag och dess ägare – även om vi har regelbunden kontakt. Vi får inte heller hämta den här informationen från en extern samarbetspartner utan behöver den direkt från dig. Därför behöver du i vissa fall fylla i samma uppgifter både hos oss och i Fortnox flöde.