Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Valutasäkra din affär – få fast pris på dina fakturor till utlandet

Fördelar med att valutasäkra hos SEB

  • Topprankad rådgivning och analys av stort specialistteam.
  • Smarta digitala tjänster som förenklar dina utlandsaffärer.
  • Världsledande på valutahandel i svenska kronor.

Har du en valutarisk? Öppna ett valutakonto och valutasäkra med en termin.

Så fort du handlar med utlandet har du en valutarisk – oavsett hur få eller många utlandsaffärer du gör per år. Det beror på att svängningar i valutakurser kan innebära att du får växla till en sämre kurs än vad du räknade med när du ingick affären. Vid större valutakursrörelser kan vinsten till och med vändas till en förlust. För att minimera valutarisken bör du ha ett valutakonto och valutasäkra din affär med en termin.

Vi hjälper dig att snabbt och enkelt öppna ett valutakonto. Och om du har mer omfattande utlandsaffärer tar våra företagsrådgivare och specialister fram förslag på hur du kan hantera valutarisken i varje enskild affär.

Kontakta mig om valutasäkring

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp.
For information in English please call 031-774 90 00 or fill in the form.

Valutaväxla enklare via ditt valutakonto i Business Arena

I vår tjänst Business Arena kan du enkelt växla mellan olika valutor. Växlingen sker direkt när du för över pengar från eller till ditt valutakonto. Du kan både se och godkänna kursen innan växlingen sker, vilket ger dig bättre kontroll över dina affärer. Tjänsten passar dig som har inkommande eller utgående betalningar i utländsk valuta.

Har du valutakonto, kom igång direkt här

Guide till våra olika valutasäkringsalternativ

Vilket säkringsinstrument som passar just ditt företag beror lite förenklat på om du gör få eller många utlandsaffärer per år. Här är vår guide till de olika säkringsalternativen.

Du kan med hjälp av valutaterminer ta bort osäkerheten kring valutakursen på dina kommande betalningar och på så sätt skydda din marginal vid affärer i utländsk valuta. Priset på terminen utgår från dagsaktuell växelkurs och justeras både genom skillnaden mellan de två ländernas räntor och terminens löptid. Du betalar inget courtage.

Att förtidsdisponera en valutatermin är möjligt för dig som redan har ett terminskontrakt och detta kallas för nedskrivning. Det är fördelaktigt om man vill kunna utnyttja hela eller delar av terminsbeloppet för löpande in- och utbetalningar under tiden kontraktet pågår. Kursen justeras något utifrån ränteskillnaden och hur lång tid det är kvar till det ursprungliga leveransdatumet.

En valutaswap kan användas för att förlänga ett terminskontrakt eller för att flytta likviditet mellan valutor. En valutaswap innebär ett byte av valutor under en förutbestämd period till en förutbestämd kurs. En swap är en kombination av två affärer, oftast en växling och en terminsaffär, där man först växlar en valuta till en annan för att vid ett senare tillfälle växla tillbaka till ursprungsvalutan. Det är ett effektivt sätt att hantera kassaflödet mellan egna konton och passar dig som har både intäkter och kostnader i samma valuta. Exempelvis om utbetalning sker före ankommande betalning i samma valuta kan en valutaswap användas för att minska valutarisken.

Valutaoptioner passar dig som vill säkra med viss flexibilitet. Genom att kombinera optioner kan du till exempel låsa kursen med variation på belopp alternativt för ett givet belopp säkra ett kursintervall. Genom att använda valutaoptioner kan du säkra din valutarisk och samtidigt möjliggöra viss avkastning. Utifrån dina behov och din uppfattning om valutakursen skräddarsyr vi produkten.

Så kan du som företagare dra nytta av valutasäkring – se filmen

Customer service