Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Valutasäkra din affär

Svängningar i valutakurserna kan slå hårt mot företag som gör affärer med utlandet. Med kraftiga valutakurssvängningar är risken stor att du får växla till en sämre kurs än vad du räknade med och i värsta fall kan hela vinsten raderas.

Genom att valutasäkra din marginal säkerställer du vilken växelkurs du får när du betalar eller tar betalt. Tjänsten passar dig som gör regelbundna affärer med utlandet eller gör en större affär som väsentligt påverkar din verksamhet.

Vill du ha hjälp? Prata med din företagsrådgivare eller maila oss på valutasakring@seb.se

Så fungerar valutasäkring

Det finns flera olika sätt att valutasäkra dina affärer. Vilket säkringsinstrument som passar just ditt företag beror på din specifika situation. Hur mycket har du råd att förlora? Hur mycket får kursen röra sig upp eller ner? Vilken är tidshorisonten? Tillsammans med en företagsrådgivare går vi igenom dina utlandsaffärer och tar fram förslag på hur vi kan hjälpa er att minimera valutarisken i varje enskild affär.

Om tjänsten

Med vår digitala valutasäkringstjänst kan du se valutakurserna och godkänna kursen innan du växlar eller säkrar din valuta. Vi skräddarsyr tjänsten efter dina behov och du får snabbt tillgång till våra analyser som stöd när du hanterar företagets valutarisker. På denna sida berättar vi kort om våra olika tjänster för valutahantering.

Valutakonto

När du har återkommande betalningar till och från utlandet rekommenderar vi att du öppnar ett valutakonto för varje valuta. På så sätt kan du enklare hantera valutarisken och behöver endast växla ditt nettoflöde.
Läs mer om valutakonto

Valutaväxlingar

Med vår tjänst för valutaväxlingar kan du både se och godkänna kursen och själv ta kontroll över dina växlingar. Tjänsten passar dig som har ankommande eller utgående betalningar i utländsk valuta.

Valutatermin

En valutatermin passar dig som vill låsa en framtida ankommande eller utgående betalning till dagens valutakurs. Med en termin är du inte utsatt för valutakurssvängningar och på så sätt skyddar du din marginal vid utlandsaffärer.

Nedskrivning

En nedskrivning passar dig som redan har ett terminskontrakt, men vill kunna utnyttja hela eller delar av terminsbeloppet för löpande in- och utbetalningar under tiden kontraktet pågår.

Valutaswap

En valutaswap kan användas om ditt företag har både intäkter och kostnader i samma valuta. Tjänsten innebär ett byte av valutor under en förutbestämd period till förutbestämda kurser. Det är ett effektivt sätt för att bättre kunna hantera kassaflödet mellan dina egna konton. En valutaswap är också ett vanligt sätt att förlänga en termin som förfaller.

Valutaoption

En valutaoption ger dig en möjlighet men inte en skyldighet att köpa eller sälja valuta. Genom att kombinera valutaoptioner till så kallade optionsstrukturer är det möjligt att minska valutarisken samtidigt som du får möjlighet till avkastning. Valutaoptioner passar dig som har en egen idé om hur valutakursen kommer att utveckla sig framöver och som tidigare har använt dig av vanliga valutaterminer.

Customer service