Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Piwa Food valutasäkrar för att sova gott om natten

Ett av många företag som använder sig av SEB:s valutasäkringar är Piwa Food. Piwa är ett handelshus som förser dagligvaruhandeln i framför allt Sverige med många dryck och kolonialvaror. Företaget är stora inom försäljning och inköp och importerar varor från i första hand Europa och Asien.

Fast pris och fast volym är målet

Företaget har funnits sedan 1984 med CEO Peter Wallén och senior CFO och styrelseledamot Mats Lundin i spetsen. Sedan 1996 har de ett framgångsrikt samarbete med SEB, där valutahandlare Heléne Hammarström varit en viktig komponent i arbetet.

Piwa handlar främst med euro och dollar, så valutasäkring genom terminer har varit avgörande för företagets fortsatta framgång.

– Vårt mål är att säkra 100 procent av alla fasta affärer. Genom valutaterminer, som tar bort valutaosäkerheten där vi istället kan ha en fast valuta att förlita oss på, kan vi nå detta mål, säger Mats Lundin.

Valuta är den största affärsrisken

Efter att Piwa råkade på en finansiell smäll under 90-talet insåg de att affärsmarginalen måste skyddas bättre.

– Ofta förstår man inte förrän det är för sent. Därför började vi fundera på hur vi i framtiden kan undvika kriser, och kom då i kontakt med SEB, säger Mats.

Heléne berättar att de räknade och diskuterade hur de skulle samarbeta tillsammans och hur Piwa skulle kunna säkra sina framtida affärer. Både Mats och Heléne betonar vikten av relationen sinsemellan dem.

– En god relation är viktigt. Vårt jobb är att finnas där och stötta våra kunder, säger Heléne.

– Vi har haft en bank på 38 år, och det är SEB. De ska ha all eloge för att vi har en bra relation på alla delar, säger Mats.

Tid och okunskap de största hindren

Att börja med valutasäkring är mycket enklare än vad många tror. Första steget är att börja med ett valutakonto där du enkelt kan växla mellan olika valutor när du för över pengar till eller från ditt valutakonto. Sedan kan du gå vidare till valutaterminer för att låsa kursen på framtida in- eller utbetalningar.

– Man kan få massor med hjälp av SEB. Ofta är det okunskap om valuta och brist på tid som är de största problemen. Det kan kosta företagets hela vinst, säger Heléne.

– Det säkrar affären, man vet vad man får och man vet att affären håller. Det är en jättefördel. Vi vill säkra för att sova bra på natten, säger Mats.

“Ser ingen anledning att inte säkra affärer”

I slutändan är det alltid företagets beslut att avgöra hur affärerna ska skötas. Men ofta när ett företag har tillräckligt med flöde eller potential att växa så ger SEB information om valutasäkring.

– Vi försöker verkligen ta alla steg för sig, till exempel att börja enkelt med ett valutakonto. Den svåraste biten att komma över är frågorna “Ska vi säkra? Hur mycket ska vi säkra? Hur ska vi jobba?”, säger Heléne.

– Alla företag som jobbar med utlandet ska ha detta. Jag ser ingen anledning till varför man inte skulle säkra sina affärer, säger Mats.

Heléne berättar hur världen inte var lika global förut. Kursen förändras mer idag, och riskerna är större än förut. Bara på en dag kan kursen öka med flera procent.

– Valutasäkring är den absolut bästa lösningen, det kan jag inte betona nog, säger Mats.

För att ansöka om valutahandel eller för att veta mer, fyll i formuläret så ringer vi upp. Vi hjälper dig med alla steg på vägen.

Vill du prata med oss om valutahantering?

Använd formuläret och kontakta oss så berättar vi mer om hur tjänsterna fungerar och vad vi kan erbjuda. Vi hjälper dig att hitta rätt tjänster utifrån behoven i ditt företag.

For information in English please call 031-774 90 00.