Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Sara Serray: ”Även mina investerare ska ha en hög hållbarhetsprofil”

Sara Serrays affärsidé låter som ett omöjligt uppdrag: Att tillverka godis som är både gott och nyttigt. Utan socker, och fyllt med mineraler och vitaminer. Men inget är omöjligt om man har ett tydligt ”varför” i affärsidén.

Saras ”varför” handlar om en stark tro på att det går att förbättra folkhälsan. En vilja att förändra problematiken kring folksjukdomar som diabetes typ 2 och fetma. Och att göra det på ett sätt som ingen annan gör. Så föddes idén om Wellibites – företaget som gör hälsosamt godis.

Men det är inte bara inom folkhälsa som Sara vill göra skillnad. Andra aspekter av hållbarhet som transporter, förpackningar, medarbetarhälsa och jämlikhet är lika viktiga.

– Jag har haft hållbarhetstänket från start. Allt från att välja veganskt råmaterial och hållbara transportemballage till att lägga fabriken i Sverige och transportera mer klimatsmart. Dessutom har jag precis inlett ett samarbete med en välgörenhetsorganisation som ligger mig varmt om hjärtat. De får hela vinsten från en av mina produkter.

Klimatsmarta transporter har gett utdelning

Två år efter start utnämndes Wellibites till Årets bästa logistikleverantör 2020 av Sveriges största apotekskedja Hjärtat. Även resultatmässigt har fokus på hållbarhet gett utdelning. Wellibites sortiment finns nu i Pressbyråns nya konceptkiosker, PBX, med extra höga krav på hållbara produkter.

– PBX är ett bra exempel på hur marknaden leder utvecklingen mot en mer hälsosam värld. Därför är det lite extra kul att vi kom med i upphandlingen och blev utvalda.

Kan du ge några tips till andra småföretagare som kanske tvekar att vara med i upphandlingarna hos de stora aktörerna som kommuner, landsting, Coop och Apoteket? Deras hållbarhetskrav blir ju bara högre och högre.

– Personligen tycker jag att det var väldigt lärorikt att vara med i de här upphandlingarna. Såklart hjälper det om man har haft med hållbarhetstänket från start. Men man lär sig mycket nytt som man sedan kan väva in i affärsmodellen.

Har du någon gång varit tvungen att göra ett vägval, till exempel valt bort en hållbar lösning till förmån för något annat?

– Plastförpackningar är ett bra exempel. Livsmedelverket har höga krav på både hygien och livsmedelssäkerhet. Därför måste vi använda plastförpackningar för godispåsarna. Det finns inget hållbart alternativ som möter Livsmedelsverkets höga krav i dagsläget.

Men forskningen går fort framåt

Sara har hittat en annan typ av plast som går att återvinna.

– Vi använder den tills vi hittar ett nedbrytbart alternativ. Jag är hela tiden på jakt efter mer hållbara alternativ. Till och med mina investerare ska hålla en hög hållbarhetsprofil, tillägger hon och skrattar.

Och hon håller vad hon lovar. När hon var med i Draknästet 2021 ville fyra av fem änglar investera i bolaget. Men hon tackade nej. Istället valde hon det börsnoterade bolaget Humble Group.

– Vi har samma mål och fokus. De är också övertygade om att det går att förbättra hälsan och välmåendet genom att minska sockret och äta mer hälsosamt. 

Med Humble Group som ny ägare tar Wellibites steget in i nästa fas

Sara är kvar som vd och håller som bäst på att rekrytera ett nytt team. Planen är att expandera på nya marknader och då uppstår nya utmaningar inom hållbarhetsområdet. För att få bättre koll tog Sara hjälp av SEB:s hållbarhetsverktyg.

– Verktyget är en bra ögonöppnare. Det är strukturerat, ger mig en bra vägledning och fungerar som en källa till information. Det fick mig att tänka på andra aspekter inom hållbarhet. Allt från FN:s 17 hållbarhetsmål till medarbetarnas hälsa. Framförallt var det bra för att det fanns mer information som jag kunde grotta ner mig i.

Saras 6 hållbarhetstips till nystartade företag

 • Väv in hållbarhetsarbetet från start. Annars blir det lätt greenwashing.
 • Utforska vad som finns i din närhet för att exempelvis korta ned transporter och produktionskedjan.
 • Föregå med gott exempel vad gäller hållbarhet i ditt privatliv och uppmuntra dina medarbetare att välja mer hälsosamma och miljövänliga alternativ. Då faller det sig naturligt att arbeta med hållbarhet även i bolaget och sätta rutiner vad som ska gälla.
 • Agera förebild utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
 • Agera även förebild utifrån den social aspekten. Jag vill bidra till att fler kvinnor med utländsk bakgrund vågar satsa på entreprenörskap och jag har fått flera förfrågningar att bli coach till entreprenörer med utländsk bakgrund.
 • Om ekonomin tillåter, skänk gärna en del av vinsten till en välgörenhetsorganisation.

Kort om Sara Serray och Wellibites

 • Sara Serray, vd för Wellibites. Apotekare och kostrådgivare i grunden.
 • Grundat: 2018
 • Omsättning 2021: 22 mkr

Utmärkelser

 • Årets bästa logistikleverantör av Apoteket Hjärtat, Sveriges största apotekskedja, 2020.
 • En av Sveriges främsta unga entreprenörer av Prins Daniels Fellowship 2020.
 • Årets Nybyggare och Årets unga pionjär av H.M Konungen 2019.