Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Fondsparande för företag

Varför ska jag spara i fonder?

  • Ett sparkapital öppnar upp nya affärsmöjligheter
  • Du minskar risken och ökar möjligheten till avkastning
  • Du slipper leta efter rätt tillfälle att köpa eller sälja

Logga in och spara i fonder

Här berättar vi om några av våra fonder och vad du ska tänka på för att få ett sparande som passar just dig. Längre ner finns en praktisk steg för steg-guide för hur du kommer igång med ditt månadssparande i fonder.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Få experthjälp med våra strategifonder 

Våra strategifonder är en bekväm sparlösning för dig som inte aktivt vill följa marknaden. De består av färdiga paket med exempelvis olika fonder och aktier. Våra experter ansvarar sedan för att analysera, förvalta och ändra strategifondernas innehåll över tid. Du får ett brett sparande med god riskspridning. Dessutom tar vi hänsyn till olika hållbarhetsaspekter, exempelvis miljön, i förvaltningen.

Fonder hos oss klassas enligt risknivå. Skalan är 1–7, där 7 är högst risk. För våra strategifonder ligger risknivån mellan 3 och 6. För dig som sparar långsiktigt kan en högre risknivå ge bättre avkastning. Om du däremot planerar att använda pengarna inom några år bör du välja låg risk. Risknivån står inom parentes efter fondens namn.

Fondens värde kan variera kraftigt på grund av fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. 
Mer information om risk

Logga in på internetbanken och ansök om nytt fondkonto under Fonder & värdepapper. Vi skickar sedan hem ett avtal som du får skriva under och skicka tillbaka till oss. När kontot är öppnat hjälper vi dig gärna att komma igång. Du når oss på 0771-62 53 53.
Logga in på internetbanken

Vill du bevaka och byta dina fonder själv? Om du är intresserad av placeringar och vet hur du följer utvecklingen kan du ta hand om allt själv. Välj fritt mellan alla våra fonder.

Du kan alltid se våra rekommendationer i vår fondkurslista. Välj "rekommendationer" som kategori i rullistan.

Köp- och säljrekommendationer
Aktuella marknadsanalyser
Gå direkt till vår Fondkurslista

Innan du kan börja behöver du tänka igenom några saker.

Vad är målet med ditt sparande?

Målet med ditt sparande påverkar vilken fond som passar dig. Fundera på vilket mål du har och hur mycket du är beredd att lägga undan varje månad för att uppnå det. Vill du bara ha en buffert, eller vill du spara till något mer specifikt?

Hur länge vill du spara?

Hur länge du tänker spara påverkar också vilken fond som passar dig. När behöver du pengarna? Sparar du till i sommar, till om fem år eller till pensionen?

Vilken risk vill du ta med ditt sparande?

Varje fond har en risknivå, som anges som en siffra mellan 1 och 7. Fonder med risknivå 1 har lägst risk och fonder med risknivå 7 har högst.

Ett allmänt råd är att ju längre tid du ska spara, desto högre risknivå kan du välja. När du väljer en högre risknivå har du också större chans att få bra avkastning som gör att pengarna växer.

Ska du istället spara under en kortare tid, i upp till ungefär tre år, rekommenderar vi en lägre risknivå. Det ger oftast lägre avkastning, men det är stabilare. Om du har hög risk vid ett kort sparande kan du råka ut för att fonderna sjunker just när du behöver använda pengarna.

Vilken fond vill du spara i?

Är du osäker på vilken eller vilka fonder du ska välja? Läs om våra utvalda fonder eller ring oss på 0771-62 53 53.
Våra utvalda fonder

Använd dig av vår sparkalkylator för att räkna på ditt sparande. Uträkningen illustrerar endast antaganden om framtida värdetillväxt och innebär inte en utfästelse om att avkastningen i exemplen kommer att nås.
Till sparkalkylatorn

Customer service