Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Pensionssparande behöver inte vara ett hästjobb

Dekorativ bild med Johanna Lassnack
Johanna Lassnack. Fotograf: Tobias Hansson

För några veckor sedan blev jag påmind igen. Påmind om det där som varje år vid den här tiden ger mig en klump i magen. Ni vet det där orange kuvertet. Det där kuvertet som ger mig en preliminär idé om hur min framtid kommer se ut. Hur den där tiden efter min jobbkarriär kommer se ut.

Jag började fundera på varför jag tycker det är så jobbigt med det där kuvertet. Jag öppnar ju inte ens det? Då slår det mig. Det är just detta som är problemet – att jag ju faktiskt inte vet hur jag ska läsa av det. Och därför drar jag mig för det. Och jag vet egentligen inte heller vad jag ska göra med informationen i kuvertet. 

Som ni hör så har jag helt enkelt känt mig helt lost i detta. I år fick jag därför nog och bestämde mig för att ta hand om den där klumpen i magen och lära mig mer om hur det här med pension fungerar och hur jag som företagare kan påverka och trygga min framtid. Jag bokade därför in ett möte med en specialist på SEB, knatade glatt ner på mitt lokala kontor i Ängelholm och fick en timmes rådgivning av Ewa.

Och TÄNK att något så komplicerat kunde förklaras så enkelt. ”Varför har jag bara inte tagit hjälp tidigare?”, kom jag på mig själv ett tänka när jag satt där mitt emot Ewa som på ett så enkelt sätt fick mig att förstå och känna mig trygg.

Det slår mig att det är så lätt att tänka på framtiden som något väldigt avlägset. Men framtiden är med oss även i nutid. För någonstans är det i nutiden som vi påverkar framtiden.

Det slår mig att det är så lätt att tänka på framtiden som något väldigt avlägset. Men framtiden är med oss även i nutid. För någonstans är det i nutiden som vi påverkar framtiden. När jag insåg det så gick det upp för mig: Det är ju NU jag har chans att påverka framtiden! 

Med det sagt inser jag att jag aldrig vet vad som kommer att ske i framtiden. Därför behöver jag i min nutid se till att trygga min framtid. Det ger mig dessutom mer närvaro för dagen och hjälper mig leva mer i nuet. Den energin jag tidigare använt till att oroa mig för framtiden kan jag nu istället använda för att vara kreativ och komma med nya idéer för att utveckla mitt företag.

Jag hade en idé om att det här med pensionssparande skulle ta mycket tid och engagemang från mig, men så är det ju inte alls. Ewa fick mig att inse att det inte var så omständligt och krångligt som jag till en början trodde. Med autogiro sköter ju sparandet sig själv om man bara lägger upp en plan. Dessutom kan jag följa sparandet i mobilen vilket också känns kul och motiverande när mitt sparande växer.

I ärlighetens namn nu, om jag tänker ”tjänstepension och sparande” så går jag inte riktigt igång. Det kittlar liksom inte till. Men tänker jag ”framtidslön” så blir det genast intressant

Så vad fick mig egentligen att ändra mitt tankesätt kring pensionssparande?  I ärlighetens namn nu, om jag tänker ”tjänstepension och sparande” så går jag inte riktigt igång. Det kittlar liksom inte till. Men tänker jag ”framtidslön” så blir det genast intressant. Dvs. hur vill jag att min lön ser ut i framtiden, när jag slutat jobba? Det fick mig att börja tänka något djupare på det hela. På de mjukare värdena. Vad vill jag ha råd att göra när jag blir pensionär? Hur vill jag leva som pensionär och vad behöver jag för att leva så som jag vill?

Jag började lista upp saker som jag tycker är viktiga. Så som att känna frihet och trygghet i att kunna gå till affären utan att behöva oroa mig för vilka livsmedel jag kan köpa och inte köpa. Att kunna bo i ett hem som jag valt och inte ett jag tvingats bo i på grund av att jag inte har råd med något annat. Eller att ha möjlighet att kunna resa någon gång om året utan att det svider i kassan.

Någonstans landade jag i att jag vill ha en framtidslön som är minst så hög som min nuvarande lön är. Detta var allt jag behövde veta. Resten hjälpte Ewa mig med. Med hjälp av informationen jag gav henne så hjälpte hon mig att räkna ut vad jag då behöver lägga undan i månanden idag för att kunna ha den lön jag vill ha i framtiden.

Så här i efterhand har jag fått några instinkter. Jag inser att jag gjort det svårare i mitt huvud än vad det faktiskt är i verkligheten.

Så här i efterhand har jag fått några instinkter. Jag inser att jag gjort det svårare i mitt huvud än vad det faktiskt är i verkligheten. Att jag som egenföretagare har stora möjligheter att påverka min framtidslön genom min egen tjänstepension. Och att ju tidigare man börjar spara, desto mindre behöver man sätta av varje månad.

Rätt sköna insikter, med handen på hjärtat.

Avslutningsvis ville jag passa på att ställa några frågor till Fredrik på SEB som kanske kan inspirera även dig att få upp ögonen för hur du kan skapa din framtidslön.

Läs intervjun här

Krönikör

Johanna Lassnack

Krönikör

Johanna Lassnack

Johanna Lassnack är entreprenör, föreläsare och en av Sveriges största influencers inom ridsport. Sedan 2013 driver hon siten Ryttarinspiration där hon delar med sig av sina tips till andra hästintresserade. Dessutom driver hon podcasten Uppsuttet tillsammans med Elsa Berggren. Under vårt samarbete med Johanna kommer hon löpande dela med sig av sina tankar och erfarenheter från hästnäringen här tillsammans med er.