Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Konsten att hålla isär företagets ekonomi från din privata ekonomi

Johanna Lassnack. Fotograf Sofie Gullberg
Johanna Lassnack. Fotograf Sofie Gullberg

Efter att ha drivit företag i snart tio år finns det vissa saker som idag känns självklara för mig men som precis i början inte var lika självklara. Något som förut inte kändes lika självklart var exempelvis vad som är ”företaget” och vad som är ”jag”. Då tänker jag både på de mjuka värdena och de hårda värdena. Det vill säga, vad som är företagets pengar och vad som är mina pengar men också vad som är ”arbetstid” och vad som är ”privat tid”.

Med några års ytterligare erfarenhet förstår jag nu att det är lika viktigt att skilja på arbete och ledig tid som det är att skilja på företagets och den privata ekonomin.

Med handen på hjärtat var det till en början svårt för mig att hålla isär dessa två. Det fanns så mycket vilja, passion och idéer när jag startade mitt företag att det var lätt att jobbet svalde dygnets alla vakna timmar. Varje vaken timme ägnade jag åt att bygga mitt företag och utveckla det framåt. Jag gav allt av mig själv till mina kunder och det fanns ingenting som var omöjligt för mig. Det kan verka som ett ickeproblem, för man gör ju bara det man älskar och tycker är kul, men det kan också ha ett högt pris. Med några års ytterligare erfarenhet förstår jag nu att det är lika viktigt att skilja på arbete och ledig tid som det är att skilja på företagets och den privata ekonomin.

För att hitta balansen har jag lärt mig att jag är den som måste styra mina arbetstider och sätta gränser för mig själv. Ingen annan kommer att göra det. Jag måste vara den som bestämmer när jag checkar in och ut från arbetsdagen. För jag menar, oss emellan, det finns alltid mer att göra. Man blir ju teoretiskt sett aldrig klar. Därför har det varit så viktigt för mig att sätta en tid på dagen att vara klar, och även sätta en tid då jag börjar. Jag, som mental coach, har ju även det otroliga lyxproblemet att hela tiden vara behövd och det är en otroligt givande känsla. Men det innebär också att jag kan bli kontaktad på mejl och sms under dygnets alla timmar. Förut svarade jag alltid direkt, men nu har jag istället lärt mig och förstått att jag inte behöver göra det utan att jag kan ha ett fönster under dagen där jag svarar på alla meddelanden som kommit in. På så sätt kan jag lättare frigöra energi under resterande tid av dagen och vara mer närvarande i mitt arbete, eftersom jag lättare kan fokusera på en sak i taget när jag inte blandar ner allt i grytan. 

För att inte ta med mig för mycket tankar gällande företaget hem till min lediga tid så har jag hittat ett en bra metod. Den går ut på att jag alltid frågar mig själv ”kan jag påverka detta just nu?” när en utmaning dyker upp.

När man driver företag så är man också ytterst ansvarig att lösa de utmaningar som dyker upp, och det vet vi alla som driver företag att det kan vara en hel del utmaningar under en dag. För att inte ta med mig för mycket tankar gällande företaget hem till min lediga tid så har jag hittat ett en bra metod. Den går ut på att jag alltid frågar mig själv ”kan jag påverka detta just nu?” när en utmaning dyker upp. Om svaret är ja kommer följdfrågan ”hur kan jag påverka detta?”, och så löser jag det. Om svaret är nej så ställer jag följdfrågan ”om du inte kan påverka detta nu, när kan du göra det?”, och så bestämmer jag hur och när jag ska lösa det och släpper det för stunden eftersom jag har en plan.

Om det inte går att påverka alls landar jag i acceptans och släpper det. Till en början var det inte lätt men som med allt annat så är träning nyckeln till framgång. När man lär sig att släppa saker och ting så får man en otrolig frihetskänsla. 

Så har vi det här med att hålla isär den privata ekonomin från företagets ekonomi. Det är inte meningen att göra det till en stor grej, för egentligen är det ganska enkelt. Men ingen kan veta allt från början och som med allt i livet är det otroligt givande att ta hjälp av människor som faktiskt har det man behöver hjälp med. Jag är en person som älskar att komma med idéer och som brinner för att skapa, men lika duktig som jag är på det, lika stor utmaning har jag när det kommer till siffror, bokföring och andra - enligt mig – ”tråkiga” viktigheter. Och tänk vilken tur jag har som faktiskt kan få hjälp från andra som arbetar med just detta.

För mig kändes det väldigt tryggt att tidigt ha en revisor vid min sida som kunde hjälpa mig med företagets ekonomi. Även om jag till en början startade en enskild firma, där det inte rent regelmässigt är lika viktigt att hålla isär företagets och min privata ekonomi, så var jag ändå fast besluten om att sköta min enskilda firma som ett aktiebolag. 

Ett hett tips för att hålla isär såväl den egna som företagets ekonomi, oavsett om verksamheten bedrivs i form av enskild firma eller aktiebolag, är att ta ut en fast månadslön istället för lite pengar då och då.

Ett hett tips för att hålla isär såväl den egna som företagets ekonomi, oavsett om verksamheten bedrivs i form av enskild firma eller aktiebolag, är att ta ut en fast månadslön istället för lite pengar då och då. Det är jag väldigt tacksam för nu i efterhand då jag på det sättet lärde mig att skilja på företagets och min privata ekonomi redan från början.

När jag startade mitt företag fick jag även otroligt värdefull hjälp från SEB att komma igång med mitt företags ekonomi. Förutom generella tips och råd så blev jag introducerad för ”enkla firman”. I enkla firman får du ett komplett paket med smarta tjänster för dina behov som företagare. Bland annat fick jag ett bankgiro som gjorde att det såg lite proffsigare ut när jag fakturerade mina första kunder, och ett företagskonto så att alla företagets intäkter kom in på ett separat konto. Sedan fick jag även ett kort kopplat till företagskontot som gjorde det enklare för mig att hålla isär mina privata och företagets utgifter.

Här kan du läsa mer om SEB:s företagserbjudande

Boka ett möte med en kunnig rådgivare på ditt lokala bankkontor och våga fråga om allt det där du går och funderar på – stort som smått.

Till sist vill jag bara påminna om att det aldrig finns några dumma frågor. Boka ett möte med en kunnig rådgivare på ditt lokala bankkontor och våga fråga om allt det där du går och funderar på – stort som smått. Det är kostnadsfritt och det är därför banken finns, för att hjälpa dig och ge dig trygghet så att du kan fokusera på det du är bra på och göra det du älskar. För i slutändan är det du som är ditt företag, och mår du bra och känner att du har koll så är chansen stor att ditt företag också gör det, och som jag ser det så är det win-win för alla. 

Krönikör

Johanna Lassnack

Krönikör

Johanna Lassnack

Johanna Lassnack är entreprenör, föreläsare och en av Sveriges största influencers inom ridsport. Sedan 2013 driver hon siten Ryttarinspiration där hon delar med sig av sina tips till andra hästintresserade. Dessutom driver hon podcasten Uppsuttet tillsammans med Elsa Berggren.