Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Micovation förvandlar avfall till hållbart läderalternativ

Kvinna i ett laboratorium tittar i ett mikroskop.
Mycelteknologi möjliggör skapande av olika typer av material med hjälp av biologiskt avfall.

Med hjälp av bioteknik tar Micovation bryggeriavfall och omvandlar det till hållbart, mycelbaserat läder. På så sätt erbjuder företaget en lösning på två problem: avfallshantering och produktion av hållbara textil­material. I höst tävlar de i Venture Cup, som SEB sponsrat sedan 2006. 

Idén till Micovation föddes när Johan Valeur och Shahriar Shakil träffades i ett labb på Lunds Tekniska Högskola. Shahriar hade studerat mycel­teknologi och berättade om möjligheterna att med hjälp av biologiskt avfall skapa olika typer av material.

Shahriar Shakil och Johan Valeur
Shahriar Shakil och Johan Valeur har sett att det finns stor efterfrågan inom textil- och modeindustrin på hållbart läder.

– Det finns många material som kan tillverkas med mycel­teknologi, men jag var väldigt inne på att göra något kopplat till läder. Jag är uppvuxen i Bangladesh och har i första hand sett hur läder­industrin påverkar människor och miljö negativt, säger Shahriar Shakil. 

Johan Valeur satte sig under följande sommar för att undersöka affärs­möjlig­heterna med mycelium­teknologi. Han upptäckte att det gjorts flera tekniska framsteg inom området som kunde kombineras för att skapa mycelium­baserat läder. Samtidigt insåg han att det fanns en stor efterfrågan inom textil- och mode­industrin av att kunna möta strängare hållbarhets­krav, både från kunder och från exempelvis EU-regleringar. 

– Produktion av traditionellt läder förbrukar stor mängd mark och vatten, vilket medför många utsläpp. Det enda alternativet till läder som finns har hittills varit gjort av plast, vilket naturligtvis är oljebaserat, säger Johan och fortsätter: Till år 2030 kommer nio av tio läder­produkter vara gjorda av hållbara läder­alternativ. 

Till år 2030 kommer nio av tio läderprodukter vara gjorda av hållbara läderalternativ.

Genom att arbeta med lokala bryggerier i Malmö, omvandlar Micovation restprodukterna från öltillverknings­processen till mycel som i sin tur omvandlas till konstläder. Med sin bas på Kemicenter vid Lunds Universitet är de i full gång med att förbättra och verifiera sin teknik.

– Fördelen för oss är att det finns en så stor tillgång till avfall. Bryggerierna behöver betala kommunen för att komma och hämta deras avfall. Vi tar det gärna, vilket även bryggerierna tjänar på, säger Shahriar Shakil. 

Trots att företaget fortfarande är i en tidig fas, med en prototyp under utveckling, bygger Micovation viktiga partnerskap med akademiska och industriella aktörer. Ett viktigt steg på vägen är att skicka in prover till samarbets­parter som kan testa materialets egenskaper när det kommer till exempelvis styrka, elasticitet och vatten­tålighet.

– Partnerskap med företag inom industrin är avgörande för att vi ska kunna ta vår produkt till marknaden, säger Shahriar. 

Under hösten tävlar Micovation i finalen av Venture Cup, som SEB sponsrat sedan 2006. Både Johan Valeur och Shahriar Shakil betonar vikten av att använda tävlingen som ett tillfälle att få synas och skapa viktiga kontakter. 

– Sen hjälper givetvis prispengarna till för att kunna finansiera projektet, säger Johan Valeur. 

Venture Cup

I Venture Cup tävlar både entreprenörer med affärsidéer och nya startups med visionen att skapa morgondagens stora succé. Genom feedback och utvecklings­tips får de hjälp att ta sina idéer till nästa nivå. Målet är att främja ny hållbar tillväxt som sätter Sverige på kartan.