”I Sverige kan vem som helst bli vad som helst.” Det säger Rafael Bermejo, vars stiftelse IFS i 25 år delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till personer med utländsk bakgrund. ”Det innebär inte att resan mot målet är enkel – man måste jobba hårt. Med vår utmärkelse vill vi premiera duktiga människor och visa hur de bidrar i vårt samhälle.”
1996 startade Rafael Bermejo föreningen Internationella Företagare i Sverige (IFS). Ursprungligen var tanken att hjälpa personer med utländsk bakgrund att skriva affärsplaner på deras respektive hemspråk.
– Efter studier på Handels startade jag ett företag som sysslade med interkulturell kommunikation. Det var då jag kom i kontakt med många företagare och deras affärsplaner.
Rafael kunde konstatera att många av affärsplanerna var illa skrivna, och funderade över vad han kunde göra för att hjälpa företagarna.
– Jag insåg hur mycket bättre affärsplanerna blev när de fick skriva och även få rådgivning på sitt hemspråk – jämfört med när allt skedde på svenska. Men ingen av organisationerna som går under benämningen ”företagens vänner” ville ta tag i detta, så jag sålde mitt bolag och startade IFS.
Rafael anställde jurister och ekonomer som talade många språk till sitt kontor. Men när hans anställda väl fanns på plats hände ingenting. Det var helt tyst.
– Jag hann tvivla och ifrågasätta mitt beslut många gånger. Vad hade jag gjort med mina pengar? Det tog drygt tre månader innan telefonen äntligen började att ringa.
Sedan dess har telefonen gått varm.
Kungen hörde av sig
Tre år efter starten hade IFS etablerat sig på 17 ställen och cirka 40 anställda fanns på plats för att hjälpa företagare med deras affärsplaner.
– Under den här perioden träffade jag många företagare med oerhört spännande affärsidéer. Men när jag berättade om hur jag hjälpte människor med utländsk bakgrund var det många som trodde att det rörde sig om kemtvättar, pizzerior och den typen av företag. Fördomarna var många.
Under 1998 fick Rafael i uppdrag av Europeiska kommissionen att skapa en motsvarande verksamhet i Europa. Inom ramen för detta arrangerades en stor konferens i Stockholm 1999 och tanken väcktes hos Rafael att dela ut ett pris till en duktig entreprenör. Drottning Silvia fanns på plats för att dela ut priset.
– Året därpå fick vi förfrågan om Kungen kunde bli beskyddare av priset, och det har han varit sedan dess. Och nu firar vi 25 år med priset som fick namnet Årets Nybyggare.
Duktiga människor ska premieras
Rafael Bermejo är själv uppväxt med en spansk pappa och en svensk mamma. På frågan om det är hans ursprung som gör att han brinner för att hjälpa personer med invandrarbakgrund svarar han nej.
– Det handlar om att duktiga människor ska premieras. De personer jag träffar inom ramen för Årets Nybyggare har ett otroligt driv och jävlar anamma. De vill verkligen lyckas och är inte rädda att pressa sina gränser för att kunna bygga en bättre framtid.
– Dessutom är jag allergisk mot förutfattade meningar – som att företagare med invandrarbakgrund bäst lämpar sig i en kemtvätt eller tobaksaffär, vilket i sig inte är fel. Den drivkraften är starkare än mitt ursprung.
Rafael har träffat tusentals företagare inom ramen för Årets Nybyggare, och försöker att hålla kontakt med så många av dem han bara kan.
– Det är en ynnest att få jobba med dessa entreprenörer eftersom jag gillar att vara med människor som inte är förutsägbara. De tänker i andra banor och utmanar branscher och etablerade sanningar på ett sätt som är väldigt uppfriskande.
– En av finalisterna som jag beundrar och respekterar extra mycket är tandläkaren och entreprenören Noel Abdayem. Noel startade The Humble Co. – ett företag som tillverkar nedbrytbara tandborstar och som utbildar barn runtom i världen i tandhälsa. Han är en ödmjuk och lågmäld person samtidigt som det händer så otroligt mycket bakom pannbenet. Han vet vad och vart han vill. När Noel utsågs till Årets unga pionjär 2018 omsatte företaget 62 miljoner kronor. Idag omsätter gruppen Humble Group, som är noterat på Nasdaq, över 7 miljarder kronor.
25 år med Årets Nybyggare
Rafael säger att det är med blandade känslor han ser tillbaka på de 25 åren med Årets Nybyggare.
– I början fanns jag med på nazisternas hit-list, och det var naturligtvis väldigt jobbigt för mig och min familj. Men jag hade inte fortsatt om jag inte tyckt att detta var häftigt, spännande, utmanande och roligt. Och priset betyder oerhört mycket för målgruppen – det är en rejäl klapp på axeln och öppnar nya dörrar.
Priset har förändrats sedan starten. Bland annat har ett pris blivit tre och IFS sysslar inte längre med affärsplaner. Sedan 2008 samarbetar IFS med SEB.
– Jag vet att de företagare som blivit kunder i SEB blivit förvånade över hur en bank kan fungera – att det är skillnad när man väljer en företagarbank. Samarbetet är bra och det har under åren blivit tydligt att vi vill samma sak. Vi har båda insett den affärsmässiga potentialen hos dessa företagare. Det handlar alltså inte om att vi ska tycka synd om någon, utan om att lyfta företagare som bidrar till vårt lands utveckling.