Hans mål är att återvinna allt fönsterglas i hela världen
Hur är det att starta industriföretag efter gymnasiet? 20-åringen Emil Falk från Gnosjö i Småland vet. Han har grundat WindowGlass Recycling, vars maskiner återvinner fönsterglas. ”Med vår maskin kan fönsterglas bli ett helt cirkulärt material”, säger han.
Gnosjöandan må vara en sliten klyscha. Men för Emil Falk stämmer den. Han har företagandet med sig sedan barnsben, hans föräldrar driver ett mindre industriföretag i Gnosjö och berättar att uppväxtmiljön inspirerade honom till att starta företag tidigt. Det var helt naturligt att göra det.
– Jag startade mitt första bolag när jag var 15 och det andra ett år senare. Då putsade jag fönster och lyckades faktiskt etablera mig som den starkaste aktören i lilla Gnosjö, säger Emil och skrattar.
Han fortsätta driva företag under gymnasietiden och det var då idén till WindowGlass Recycling först uppstod. Emil visste att han ville driva bolag, men frågan var bara vad företaget skulle göra? Han satte sig ned och försökte göra en lista på 100 riktigt bra affärsidéer.
– Tyvärr var jag inte så bra på det, jag var faktiskt urusel. Men då fick jag tipset av min mentor att åka runt och prata med folk om vilka utmaningar de hade och försöka hitta lösningar, säger han.
Sagt och gjort. Emil Falk gav sig ut i samhället i jakt på problem att lösa. En av turerna gick till den lokala återvinningscentralen. Där fick han höra att det inte fanns något effektivt sätt att separera fönsterglas från ramar, vilket resulterade i att alla fönster grävdes ned i marken.
– De sa till mig att om jag kunde hitta ett sätt för dem att återvinna fönsterglas vore det jättebra. Och på den vägen är det.
Han började skissa på en maskin för att återvinna fönster. Den första prototypen blev en robot som fräste ut fönsterrutor ur sina ramar.
– Det gick inte bra och den blev dissad av alla pilotkunder. Roboten fungerade som den skulle, men var för komplicerad och dyr. Det var svårt att skapa lönsamhet för kunderna, vilket såklart är det viktigaste, säger Emil Falk.
Han och hans team återvände till ritbordet och fick efter mycket slit och hårt arbete fram en ny prototyp. Den här gången en maskin som krossade rutan och samlade upp glaset. Nu blev gensvaret ett annat. Kunderna blev intresserade och beställningarna började trilla in.
– Glaset blir så pass rent att det går att sälja tillbaka till producenten. Det betyder att fönsterglas kan komma att bli ett helt cirkulärt material, vilket är bra. Världens sandråvaror som används för att tillverka fönster håller nämligen på att ta slut, berättar Emil Falk.
Hans vision är att bygga upp ett industribolag som ska kunna möjliggöra återvinning av allt fönsterglas i världen. Än är det en bit kvar till det målet, den första tillverkade maskinen är såld till Frankrike, och ytterligare fyra maskiner ska levereras till en kund i Norden.
– Varför göra som alla andra och börja i Sverige, säger Emil med ett skratt.
Hösten 2023 tävlar Emil Falk i Sverigefinalen av Venture Cup, en tävling som SEB sponsrat sedan 2006. För WindowGlass Recycling har tävlingar och stipendier varit helt avgörande för att kunna fortsätta driva bolaget.
– Vi hade inte överlevt om det inte funnits tävlingar som Venture Cup. Då hade vi behövt ta in dyrt riskkapital, vilket vi inte behövt göra nu. Så prispengarna man kan vinna är a och o.
Venture Cup
I Venture Cup tävlar både entreprenörer med affärsidéer och nya startups med visionen att skapa morgondagens stora succé. Genom feedback och utvecklingstips får de hjälp att ta sina idéer till nästa nivå. Målet är att främja ny hållbar tillväxt som sätter Sverige på kartan.