Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Funki hjälper alla hålla takten

Funki Instruments skapar musikinstrument som vem som helst kan spela på.

Funki Instruments skapar musikinstrument för människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Målet är att alla, oavsett förmåga, ska kunna spela musik tillsammans. I höst tävlar de i finalen av Venture Cup, som SEB sponsrat sedan 2006.

Hur skapar man musikinstrument som vem som helst kan spela på och som dessutom låter bra tillsammans, direkt från start? Maria Svahn och Josefine Hölling vet. Tillsammans har de grundat Funki Instruments vars produkter fungerar just så.  

Idén uppstod när de två medgrundarna studerade medieteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH. En uppgift var att skapa instrument anpassade för elever med intellektuella funktionsnedsättningar, på en skola i Stockholm.

Josefine Hölling och Maria Svahn som tillsammans har grundat Funki Instruments.

– Det visade sig vara samma skola som jag jobbat som elevassistent på under flera år, både heltid innan jag började plugga och senare som extrajobb. Det var såklart väldigt roligt att få arbeta tillsammans med dem igen, säger Maria Svahn som är vd på Funki.

Maria Svahn och Josefine Hölling tog fram en lyckad prototyp och påhejade av professorn som höll i kursen tog de den vidare till KTH Innovation, högskolans inkubator som stöttar idéer baserade på avancerad, forskningsbaserad teknik. Där förfinade de instrumenten, byggde nya varianter och satte sig in i vad det innebär att driva ett företag. 

– Vår grundidé är att det här är ett sätt att umgås med andra med hjälp av musik. Många med intellektuella funktionsnedsättningar har utmaningar med sociala interaktioner, särskilt om man inte har något tal. Då blir musiken något man kan göra gemensamt i stället för att prata, säger Maria Svahn. 

Att det blev ett företag med fokus på just musik är inte konstigt. Josefine Hölling är musikproducent och Maria Svahn har varit turnéledare åt flera hiphop-artister i Sverige. Tillsammans har de även under flera år arrangerat klubbar med inriktning på elektronisk musik. 

– Det känns fint att kunna väva in vårt musikintresse i bolaget. Sen är vi båda väldigt teknikintresserade, vilket passar bra i och med att det här är en väldigt tekniktung produkt, säger Josefine Hölling, som idag har rollen som Chief Technology Officer. 

Men hur fungerar själva instrumenten? 

– För det första är det fysiska instrument som måste passa målgruppen. Det är där vi börjar. Det ska inte behövas någon instruktion för att kunna spela på dem. Du ska bara kunna få instrumentet framför dig och intuitivt kunna skapa ett ljud, säger Josefine Hölling. 

Instrumenten ser ut som små lådor där användarna kan göra två interaktioner med hjälp av rattar, knappar och touchytor. Inbyggda högtalare gör det möjligt att spela tillsammans i grupp. Allt hålls ihop av en dator som ser till så att alla som spelar tillsammans är i takt och på samma del av låten. På sikt ska användarna kunna spela låtar inom en rad olika genrer och stilar.  

Instrumenten ser ut som små lådor där användarna kan göra två interaktioner med hjälp av rattar, knappar och touchytor.
Bara för att man kanske inte kan spela ett vanligt instrument ska man inte tvingas spela abstrakt musik. Alla ska kunna få spela den musik de gillar
Josefine Hölling
Chief Technology Officer

Målet är att ha en första uppsättning instrument till försäljning under slutet av året. Kunderna är offentlig sektor som upphandlar hjälpmedel och redskap till verksamheter för personer med omfattande och varaktiga funktionshinder. Så här långt har Maria Svahn och Josefine varit runt på ett 20-tal verksamheter för att visa upp konceptet.

– Alla har velat att vi ska komma tillbaka. Det är det som gör att man blir taggad på att fortsätta. Så fort man börjar tvivla på vår idé är det bara att åka ut och spela med ett gäng och genast känns det att vi är på rätt spår, säger Maria Svahn.

När bolaget fortfarande var i sin linda fick de chansen att åka med KTH Innovation till London. Där fick de pitcha för en grupp riskkapitalister i en ”Draknäst”-liknande situation. Maria Svahn minns det som en hemsk upplevelse när de på darriga ben gjorde sin första företagspitch. 

– Vi stod där framför ett gäng riskkapitalsnubbar och de förstod verkligen inte vad vi höll på med. Vi fick typ telefonnumret till en välgörenhetskvinna och ett lycka till, säger Josefine Hölling och skrattar.

Idag är läget annorlunda och de båda grundarna är vana att berätta om företaget och sin idé. Men något riskkapital är fortfarande inte aktuellt. Hellre vill de växa långsamt och skapa lönsamhet genom försäljning, påpekar Maria Svahn. De sätter dock stort värde i att medverka i forum och sammanhang där startups från många olika branscher möts. Venture Cup är ett sådant.

– Det är jätteviktigt att få visa upp oss, vår produkt och vår målgrupp i sammanhang där man inte ser just den här typen av produkter så ofta, säger Maria Svahn. 

Venture Cup

I Venture Cup tävlar både entreprenörer med affärsidéer och nya startups med visionen att skapa morgondagens stora succé. Genom feedback och utvecklings­tips får de hjälp att ta sina idéer till nästa nivå. Målet är att främja ny hållbar tillväxt som sätter Sverige på kartan.