Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

William gick Entrepreneur Camp – vad hände sen?

SEB:s Entrepreneur Camp gav William Boive mod att kasta sig ut och testa sina idéer, i stället för att kroka fast i frågetecknen. Just nu studerar han, men kan utan problem svara på vad han vill längre fram: ”Jag hoppas kunna jobba med något eget och hitta lösningar som i dagsläget saknas.”

Det var hösten 2022 som William Boive gick Entrepreneur Camp. Förutom massvis av vägledning och inspiration innehöll veckan också en tävling på temat ”bästa hållbara affärsidé”. Deltagarna fick helt enkelt bilda team, välja en idé att jobba med och avslutningsvis pitcha för en jury. Det blev William, Teodora Milovancevic, Oscar Julsgård och Linda Ghneim som utsågs till vinnare. Sitt pris fick teamet ta emot i samband med SEB:s the Next Awards, en hyllning till hållbart entreprenörskap.

– Vi pitchade en idé om en digital applikation för att lösa konflikter mellan säljare och köpare i näthandel mellan privatpersoner. Man kan säga att syftet var att skapa tryggare handel genom ett verifieringssystem och en strategi för medling, ifall problem skulle uppstå, berättar William.

Martin Westport, företagsrådgivare på SEB.
Det har varit väldigt givande att träffa unga personer som är så taggade på entreprenörskap, säger Martin Westport, företagsrådgivare på SEB.

Som en del av priset fick William och hans team jobba vidare med sin idé tillsammans med Martin Westport, företagsrådgivare på SEB.

– Jag gav dem råd och tips om hur man tar nästa steg. Det har varit väldigt givande att träffa unga personer som är så taggade på entreprenörskap, även om de bestämde sig för att inte att gå vidare med just den här idén. Samtidigt har jag redan hjälpt en i teamet, Oscar, att starta ett bolag och är säker på att William och jag kommer få anledning att höras lite längre fram, säger Martin Westport.

William själv säger så här om varför idén lades på is:

– Vi var lite för sent ute. Det visade sig finnas flera stora aktörer och någon startup som var på gång med liknande koncept. Dessutom blev det svårt att hålla ihop allt, med tanke på studier och att vi alla bor på olika orter.

Men han har inte gett upp. Parallellt med studierna till civilingenjör inom industriell ekonomi vid Umeå universitet jobbar han nämligen vidare med olika uppslag. Han brukar då och då besöka Uminova Innovation – en företagsinkubator på universitetsområdet – för att spåna kring sina idéer.

Helst inte någon anställning

Vad som lockar William i framtiden råder inga tvivel om. Siktet är helt och hållet inställt på att bli entreprenör. 

William Boive
Det känns så sjukt mycket mer spännande att utveckla något eget än att vara anställd, säger William Boive.

–  Jag vill testa gränser och skapa något nytt. Jag funderar hela tiden på problem som finns och hur man skulle kunna lösa dem. Det gäller bara att hitta rätt grej – något som man verkligen går i gång på och tror på långsiktigt.   

Inte mycket talar alltså för en tillvaro som helt vanlig anställd om, säg, tio år?

– Nej, jag hoppas kunna undvika det, skrattar William. Det känns så sjukt mycket mer spännande att utveckla något eget. Att bidra till något viktigt och själv kunna välja hur man använder sin tid. 

Det viktigaste är att våga prova sin idé

William tycker att veckan på Entrepreneur Camp gav honom mycket, både kunskapsmässigt och socialt. 

Jag lärde mig massor om hur man kan utveckla och komma vidare med en affärsidé.

Dessutom var det väldigt kul att träffa och skapa kontakt med andra från hela landet som har liknande intressen.    

Tack vare campet hittade William också ett nytt förhållningssätt till sina idéer.   

– Det allra viktigaste som jag fick ut av Entrepreneur Camp var nog ändå modet att tänka ’nu kör jag!’. Innan hamnade jag lätt i att fokusera på hindren och allt som skulle kunna gå fel, men nu ser jag det inte längre på det sättet. Det är bara att ta ett kliv och se var du hamnar. Den insikten har hjälpt mig att ge mina idéer en ordentlig chans.   

Williams nya inställning är ljuv musik för Özge Özen Zink, ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten. 

– Jag blir så stolt när jag hör att William nu vågar testa sig fram. Ett av de viktigaste syftena med campet är att deltagarna ska få mod – också att misslyckas – för att på sikt kunna lyckas. Vi vill ju att de ska växa och få chansen att komma vidare i Entreprenörstrappan, som alltså är det ekosystem vi arbetar både i och med, för att gynna hållbart entreprenörskap.