Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Avdragsgilla kostnader för företagare

Som företagare har du rätt att göra avdrag för en stor del av dina utgifter. Utgifterna dras sedan av på årets resultat för att minska det skattegrundande beloppet. Här kommer vi gå igenom några saker som kan vara bra att veta om avdrag för dig som företagare.

Vad betyder avdragsgill kostnad?

När en kostnad är avdragsgill får du dra av den på årets resultat. Genom att få ett lägre resultat betalar du även mindre i skatt. Avdragsgilla kostnader kan alltså ge företaget en skattemässig fördel. Har företaget ett negativt resultat kan du göra avdrag för underskottet i nästa års deklaration.

Vad är avdragsgillt?

Vad som är avdragsgillt varierar från företag till företag. Alla kostnader som varit nödvändiga för att driva verksamheten är avdragsgilla, enligt grundregeln. Vilka typer av material, maskiner och inventarier skiljer sig mellan olika företag i olika branscher och på samma sätt skiljer sig även vilka kostnader som är nödvändiga för driften av verksamheten.

Om en kostnad är avdragsgill finns det två sätt som du kan göra avdrag för den. Antingen genom ett direkt avdrag eller genom avskrivning. Direkt avdrag innebär att avdraget påverkar årets resultat medan avskrivning är ett avdrag som fördelas på flera år. Löpande kostnader är avdragsgilla direkt. Maskiner och inventarier som kostat mer än ett halvt prisbasbelopp plus moms behöver däremot skrivas av över så många år som de är planerade att användas.

Vad är inte avdragsgillt?

Kostnader som inte kan kopplas till företagets verksamhet är inte avdragsgilla. En snickare får exempelvis göra avdrag för inköp av en hammare, men det kan inte en IT-konsult göra. Du kan inte heller göra avdrag för till exempel privata utgifter, böter eller andra typer av viten och skadestånd – oavsett vilken verksamhet du driver.

Frågor och svar om avdrag

Deklaration för enskild firma, aktiebolag och handelsbolag

Du som driver företag behöver deklarera bolagets resultat efter räkenskapsårets slut. Deklarationen skickar du in till Skatteverket som i sin tur tar beslut om vilken skatt du behöver betala. Hur du gör för att deklarera ditt företag beror på vilken bolagsform du har. Här kan du lära dig mer om hur du deklarerar för enskild firma, aktiebolag och handelsbolag.

Upp Upp