Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Finalisterna i The Next Awards 2022

I slutet av april och i början av maj hölls fyra deltävlingar i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Örebro för att utse finalisterna i The Next Awards. På förmiddagen samlades jurymedlemmar och finalister för presentationer av företagen följt av ett lunchseminarium om hållbarhet. Därefter presenterades bidragen som gått vidare i de tre olika kategorierna. Finalisterna får nu representera sina idéer i den stora finalen den 1 september i Stockholm.

Tillbaka till Next Awards

Finalisterna i Göteborg

Finalister i Göteborg: Peas of Heaven – Julia Granung (produkt- och utvecklingschef) & Marcus Karlsson (vd), Faktum – Peter Kronvall (vd), Reselo – Henrik Otendal (vd). 
Finalister i Göteborg: Peas of Heaven – Julia Granung (produkt- och utvecklingschef) & Marcus Karlsson (vd), Faktum – Peter Kronvall (vd), Reselo – Henrik Otendal (vd). 

Reselo – Finalist New Ideas 

Reselo har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin. Målet är att skapa ett alternativ som kan ersätta dagens icke-hållbara alternativ i form av naturgummi och fossilbaserade varianter. Företaget inspirerar genom stora ambitioner att vara i framkant för hållbar ekonomi och materialförsörjning samtidigt som de värdesätter och satsar på den egna organisationen som arbetsgivare och inspiratör. 

Peas of Heaven – Finalist Transformation 

Peas of Heaven har gjort en imponerande transformationsresa där man gått från att leverera traditionella charkuterivaror till att erbjuda flertalet veganska alternativ. Målet är att en klimatsmart måltid inte ska behöva smaka sämre och eller påverka ens inspiration i en negativ riktning, utan tvärtom. Med sin omställning kan Peas of Heaven vara med och bidra till samhällets utveckling genom hälsa, ekonomi, innovation och hållbarhet. 

Faktum – Finalist Community 

Faktum är Sveriges största gatutidning, men också ett sätt att driva entreprenörskap och ge en röst åt hemlösa och andra människor i socialt utanförskap. Genom möten med kunder, ett socialt sammanhang, rutiner och ett ansvar mot sig själv och tidningen får de nycklar till ett annat liv. Faktum är en viktig röst i samhället – en röst med makt att utbilda och påverka, såväl medborgaren, opinionen som makthavarna. 

 


Juryn i Göteborg 
 

Peter Algurén, Coach cirkulära affärsmodeller, RISE 

Petra de Boer, Kommunikatör & processledare, Vägen Ut! Kooperativen  

Emma Rozada, vice vd & grundare, The Techno Creatives 

Sven Cristea, Finansdirektör, Bangerhead 

Josefine Olsson, Valutahandlare & säljare, SEB 

Victoria Ekman, Ägare & grundare, CE Produkter 
 

Finalisterna i Stockholm

Finalister i Stockholm: Stiftelsen IFS – Rafael Bermejo (vd & grundare), Max Burgers – Kaj Török (hållbarhetschef), Hooked Foods – Tom Johansson (vd & medgrundare) & Monika Werthén (marknadschef).
Finalister i Stockholm: Stiftelsen IFS – Rafael Bermejo (vd & grundare), Max Burgers – Kaj Török (hållbarhetschef), Hooked Foods – Tom Johansson (vd & medgrundare) & Monika Werthén (marknadschef).

Hooked Foods – Finalist New Ideas 

Hooked Foods utvecklar och säljer växtbaserade substitut till fisk. Genom sin lösning vill de erbjuda ett alternativ som kan främja hälsosammare ekosystem i våra hav och minska intaget av mikroplaster och kemikalier för människor. Med sin hållbara idé växer Hooked Foods snabbt i både Sverige och Europa och ser en stor potential de närmaste åren. 

Max Burgers – Finalist Transformation 

Redan år 2008 blev Max Burgers världens första restaurangkedja att klimatmärka sin meny och klimatkompensera alla utsläpp. Med branschens bredaste utbud av gröna burgare med låg klimatpåverkan arbetar bolaget enligt visionen att göra världen lite godare. Detta arbete har mellan 2014-2021 ökat försäljningen av växtbaserade måltider med 900 %. Max Burgers har genom sin övertygelse och systematiska arbete blivit ett föredöme i branschen, både på hemmaplan och internationellt. 

Stiftelsen IFS – Finalist Community 

Stiftelsen IFS är en viktig del av det svenska ekosystemet för entreprenörskap. Sedan 1996 delar de årligen ut priset Årets Nybyggare för att hylla och synliggöra framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Förutom att visa på goda förebilder vill de också öka intresset för entreprenörskap och inspirera flera att starta företag. 


Juryn i Stockholm 

Erik Wikström, Serieentreprenör & Grundare, Icon Media Lab & Fitness Collection 

Mårten Pransgård, Kontorschef Farsta Centrum, SEB  

Johanna Hemming, Varumärkes- och hållbarhetschef, Svenska Hockeyligan  

Belgin Alalinli, Ansvarig för entreprenörer och startups, SEB  

Noel Abdayem, Grundare & VD, The Humble Group  

Andreas Follér, Hållbarhetschef, Scania

 

Finalisterna i Uppsala

Digiwood – Mikael Jacobsson (vd & grundare), IK Sirius – Ian Sirelius (hållbarhetsansvarig) & Viktor Johansson (kommunikatör), BudID Technologies – Anton Winqvist (försäljningsansvarig) & Sohel Sultan (medgrundare & produktchef).
Digiwood – Mikael Jacobsson (vd & grundare), IK Sirius – Ian Sirelius (hållbarhetsansvarig) & Viktor Johansson (kommunikatör), BudID Technologies – Anton Winqvist (försäljningsansvarig) & Sohel Sultan (medgrundare & produktchef).

Digiwood – Finalist New Ideas 

Digiwood strävar efter att digitalisera och systematisera informationsflödet kopplat till sågverk och träförädling. Genom sin lösning kan de effektivisera transporten av råvaran till sågverket, vilket bidrar till en lägre energianvändning. Användandet av trä som råvara bedöms öka över tid och täcka allt fler användningsområden, vilket gör Digiwoods skalbara lösning till en hållbar idé som är helt rätt i tiden. 

BudID Technologies – Finalist Transformation 

BudID vill förändra bostadsaffären och göra den mer transparent och säker genom att samla mäklaren, kunden och banken på en gemensam plattform. Med sin idé kan de göra bostadsaffären mer demokratisk vilket ökar säkerheten och bidrar till ett mer ekonomiskt hållbart samhälle. På kort tid har de lyckats ansluta varannan mäklare i Sverige, något som visar på starkt entreprenörskap, tålamod och driv att förändra en tidigare konservativ bransch. 

IK Sirius – Finalist Community 

Fotbollsklubben IK Sirius vill med initiativet Gränslös fotboll skapa bättre förutsättningar till inkludering i samhället. Allt fler människor i Uppsala lever i utanförskap med ökad kriminalitet och social och psykisk ohälsa. Genom satsningen och med sin starka position i staden kan IK Sirius erbjuda sammanhang och gemenskap samt möjligheter till rörelse för alla, oavsett ekonomi och kunskapsnivå. Ett socialt ansvarstagande som sträcker sig långt utanför fotbollsplanen. 


Juryn i Uppsala
 

Sten Dahlborg, Investerare, entreprenör, vd och styrelseledamot 

Jane Walerud, Serieentreprenör, investerare och styrelseledamot ABB och Walerud ventures 

Annika Remaeus, Enhetschef, Uppsala kommun 

Malin Banffy, Företagsrådgivare, SEB 

Björn Lindh, VD & Grundare, Lindhea Holding AB  

Tomas Stavbom, Regionchef Uppsala för Stockholms Handelskammare 

Finalisterna i Örebro

Finalister i Örebro: BeeScanning – Daniel Bergkvist (marknadschef) & Björn Lagerman (grundare), Moving Floor – Katja Lindvall (medgrundare & vice vd), Period Pack – Amanda Mattsson (medgrundare) & Lova Svensson (medgrundare). 
Finalister i Örebro: BeeScanning – Daniel Bergkvist (marknadschef) & Björn Lagerman (grundare), Moving Floor – Katja Lindvall (medgrundare & vice vd), Period Pack – Amanda Mattsson (medgrundare) & Lova Svensson (medgrundare). 

BeeScanning Global AB – Finalist New Ideas 

Med appen BeeScanning kan biodlare upptäcka angrepp av parasiten varroa. Genom att tidigt sätta in åtgärder kan man rädda bin i kolonin och undvika att närområdet drabbas av minskad pollinering, vilket är avgörande för växtligheten. BeeScanning tillämpar AI på ett smart sätt och inom en verksamhet som finns världen över. Att tekniken är anpassningsbar till andra områden bidrar till en skalbarhet och ger en unik lösning med stor potential och fantastiska bieffekter.   

Moving Floor Finalist Transformation 

Moving Floor gör golvmoduler för stall där varje modul har en matta som roterar med programmerade intervall och skrapas ren från gödsel. Målsättningen är att gödseln ska föras ut ur stallet inom två timmar, vilket minskar andelen ammoniakutsläpp med upp till 85 %. Lantbruket och animalieproduktionen står för stor klimatpåverkan i form av gasutsläpp och övergödning. Med Moving Floors lösning kan man spara vatten och minska behovet av antibiotika. Dessutom minskas kväveutsläpp i både luft och mark. 

Period Pack – Finalist Community 

Period Packs vision är att ingen kvinna ska missa delar i sin utbildning, tid på sitt arbete eller påverkas i sitt vardagliga liv på grund av sin mens. Genom att tillgängliggöra mensskydd på toaletter på arbetsplatser och i utbildningsmiljöer förbättrar de förutsättningarna för en stor del av befolkningen. Period Pack brinner för ett ämne som tidigare varit präglat av tabu och skam och kan nu bidra till ökad jämställdhet, både inom utbildning och på arbetsplatser. 


Juryn i Örebro
 

Johan Bollman, Ägare, Jaktpresenter.se 

Stefan Tjeder, Privatmarknadschef, SEB 

Ida Thorell, Regionchef, Ung Företagsamhet  

Marie Brodin, Affärsutvecklings- och kommunikationskonsult, Epiroc  

Gabriel Linton, Lektor, Handelshögskolan, Örebro Universitet 

Customer service