Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Ränteråd för brf:er maj 2025

Den dramatiska omläggningen av USA:s tull- och försvarspolitik tvingar in världen i en ny ekonomiskpolitisk era. Även om många av tullarna pausats till inledningen av juli har den amerikanska genomsnittliga importtullen höjts kraftigt. Den höga politiska osäkerheten bidrar till tvära kast på räntemarknaden och ökar pressen på bostadsrättsföreningar att hålla sig uppdaterade.

Ny ekonomisk era – men inte kris i Sverige

Amerikanska flaggan på Börshuset i New York
Sammantaget innebär USA:s tullpolitik ett bakslag för svensk ekonomi, men inte en kris.

För amerikansk del innebär den egna tullpolitiken att risken för en recession ökat kraftigt, trots att USA:s ekonomi länge haft ett starkt momentum. På andra sidan av Atlanten befinner sig Sverige i en redan dämpad konjunktur. Nu tillkommer tullar som medför lägre efterfrågan på svensk varuexport och hög ekonomiskpolitisk osäkerhet. Några företag drabbas hårt av tullar, särskilt inom motorfordonsindustrin, medan andra inte drabbas alls. Som helhet är de svenska företagen fortfarande måttligt optimistiska om framtiden, trots tullturbulens. Däremot har pessimismen fått grepp om hushållen vars framtidstro kraftigt försämrats. Samtidigt står hushållen bättre rustade mot ekonomiska motgångar än för bara ett eller två år sedan, tack vare den senaste tidens reallöneökningar, skatte- och räntesänkningar. Sammantaget innebär USA:s tullpolitik ett bakslag för svensk ekonomi, men inte en kris. 

Allt ont för också något gott med sig. USA:s isolationism ökar pressen på EU att sopa framför egen dörr. Arbetet med att stärka EU:s konkurrenskraft, förbättra kapitalmarknaden och få fram nya handelsavtal med andra länder har accelererat. För att inte tala om de enorma satsningar som ska göras för att bygga upp europeiskt försvar. Det kommer ta tid innan arbetet blir klart och får genomslag, men på sikt kan EU:s och därigenom svensk ekonomi stärkas.

Ett lägre inflationstryck gör att vi tror att Riksbanken sänker räntan med 0,25 procentenheter i juni.

Bundna bolåneräntor kan ändras snabbt

De politiska utspelen gör att utsikterna för de bundna bolåneräntorna, som i regel prissätts efter de långa marknadsräntorna, ändras från en månad till en annan. I mars bidrog förväntningar om försvarssatsningar i Europa till att de långa marknadsräntorna steg då satsningarna förväntades leda till högre tillväxt och inflation. I april, efter tulldramatiken i USA, sjönk de sedan tillbaka. Skulle Trump ge besked om tullpolitiska lättnader kan räntorna stiga igen, men om USA:s ekonomi bromsar in kraftigare än många väntar sig kan de också falla mer. Dessa är bara två scenarier om framtiden, bland många.

Riksbanken avvaktande för stunden

Riksbanken höll styrräntan oförändrad på 2,25 procent i maj men öppnade dörren för räntesänkningar framöver. Det är rimligt att Riksbanken avvaktar just nu när världsläget är så pass föränderligt. Samtidigt gör ett lägre inflationstryck att vi tror att Riksbanken sänker räntan 0,25 procentenheter i juni. Det skulle innebära en något lägre rörlig bolåneränta om några månader.

Viktigare än någonsin att vara uppdaterad

Just nu är bunden bolåneränta på framför allt kortare bindningstider en billig försäkring i en osäker värld. Om man inte redan gjort det kan det vara en klok idé att passa på att binda upp lånen på lite olika löptider. Men håll er uppdaterade, med tvära kast kan räntemarknaden ritas om på bara en månad. Föreningar med ekonomisk marginal kan låta en mindre lånedel vara rörlig för att kunna ta del av eventuella räntesänkningar i sommar. Ta gärna kontakt med er rådgivare som kan hjälpa till att hålla er uppdaterade och hitta lösningar som passar just er.

Elsa Boyer de la Giroday
Privatekonomisk analytiker

Elsa Boyer de la Giroday

Privatekonomisk analytiker

Elsa Boyer de la Giroday


Upp Upp