Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Brf ränteråd våren 2024

Person som blickar ut från ett fjäll.

Riksbanken har räntesänkningar i sikte

Inflationen förväntas fortsätta sjunka och nå inflationsmålet på 2 procent. Riksbanken anser dock att inflationen fortfarande är för hög för att de ska känna sig trygga att börja sänka räntan nu. Räkna därför med att den första räntesänkningen kommer först under sommaren 2024.

Det svänger snabbt när det gäller de ekonomiska indikatorerna. Vi ser att inflationen globalt fallit tillbaka snabbt och på bred front vilket öppnar upp för lägre styrräntor framöver från de flesta centralbanker. När det gäller Sverige varnade Riksbanken så sent som under hösten för att det kunde komma ytterligare en räntehöjning. Därefter trillade överraskande bra inflationsutfall in vilket fått Riksbanken att öppna upp för möjligheten till räntesänkningar under 2024.

Detta måste låta som ljuv musik för både bostadsrätts-föreningar och dess medlemmar som under de senaste åren upplevt kostnadsökningar på bred front. Men räkna med att dessa räntesänkningar först kommer börja synas i slutet av året. Även om många föreningar upplever att de har rörlig ränta så är dessa i regel bundna i tre månader vilket gör att Riksbankens sänkningar väntas ge en skjuts i föreningens ekonomi först under senhösten. Dessutom brottas många föreningar fortfarande med en tuff kostnadsbild och har redan höjt eller kommer att behöva höja sina månadsavgifter för att möta ökade räntekostnader och stigande utgifter.

Vad kan vi då förvänta oss av Riksbanken under 2024?

Riksbanken uttrycker sig väldigt försiktigt när det gäller tidpunkten för den första räntesänkningen. De uppger att ”möjligheten att styrräntan sänks under det första halvåret inte kan uteslutas” men de vill att inflationen fortsätter sjunka mot målet på 2 procent och stabiliseras där. Det innebär i klarspråk att Riksbanken kommer gå försiktigt fram med räntesänkningarna och kommer analysera inkommande ekonomisk statistik och inflationssiffror noga innan de känner sig övertygade. De ser fortfarande risker för att inflationen inte kommer ner tillräckligt snabbt. En av dessa är geopolitiska spänningar som återigen kan driva upp energipriser och därmed generera bakslag i inflationsutvecklingen vilket kan tvinga Riksbanken att skjuta fram räntesänkningarna. Utöver detta spelar också den europeiska centralbanken (ECB) in. Troligen vill inte Riksbanken gå före ECB och riskera att den svenska kronan försvagas, vilket kan ge inflationsimpulser och påverka företagens prissättningsbeteende. Vi räknar med att Riksbanken kommer med en första räntesänkning under sommaren 2024 för att därefter fortsätta sina sänkningar under hösten för att avsluta året runt 3 procent.

Rörligt eller bundet – den ständiga frågan

Vi befinner oss i ett läge där vi förväntar oss att de korta marknadsräntorna kommer röra sig nedåt mer än långa räntor de närmsta åren. Det innebär mer sammanpressade räntenivåer mellan rörliga och bundna räntor framöver. Det gäller därför att utifrån föreningens situation räkna på olika alternativ och fördela lånen på olika löptider så den genomsnittliga räntan kommer vara långsiktigt hållbar och att medlemmarna får en så lugn boenderesa som möjligt. I det beslutet bör man ställa in sig och förbereda sig på att det kan dröja till den senare delen av året innan styrräntan kommit ner en bit och visar sig tydligt i de korta marknadsräntorna. Därför bör beslutet av ränteportföljen, än en gång, avgöras av föreningens skuldsättningsgrad och räntekänslighet samt framtida investeringsbehov och underhållsbehov, snarare än priset här och nu.

Dessutom, om man inte haft stenkoll tidigare kommer alla få det nu när det blivit lagkrav att redovisa ett antal nyckeltal för föreningen i årsredovisningen för 2023. I årsredovisningen ska bland annat föreningens skuldsättning, sparande, energikostnad, räntekänslighet och årsavgift per kvadratmeter framgå. Föreningens räntekänslighet visar hur många procent avgiften behöver höjas om räntan stiger med 1 procentenhet. Ta hjälp av dessa nyckeltal när ni överväger och väljer er räntemix.

Känns det som ett svårt beslut, ta hjälp av er rådgivare för att komma fram till en bra lösning för just er förening.

Nu går vi förhoppningsvis mot ljusare tider i dubbel bemärkelse!

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson