Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Bankgirots filformat för betalningar upphör

Bankgirots filformat för betalningar upphör inom kort och du som företagare behöver byta till det nya formatet ISO 20022 för dina betalningar. ISO 20022 används redan i 80 länder bland annat vid eurobetalningar, även kallat Sepa-betalningar.

Det finns två betallösningar för det nya formatet – Automatisk bokföring eller Betalningar i ISO 20022. Välj den tjänst som passar bäst för ditt företag.

När du anslutit dig till någon av tjänsterna är du klar och redo att börja använda det nya formatet.

Välj den betalningslösning som passar dig

Frågor och svar

Det är bra om du gör det så snart som möjligt. ISO 20022 kommer att vara det enda betalformatet som används för både svenska och nordiska betalningar. Det betyder att bankgirots betalformat slutar fungera.

Det nya betalformatet möjliggör sekundsnabba överföringar i olika valutor och över landgränserna.

  • Du kan skicka och ta emot betalningar under hela dygnet.
  • Betalningarna genomförs på ett säkrare sätt, vilket minskar risken för bedrägerier.
  • Varje betalning innehåller mer information, vilket minskar risken för penningtvätt.

Nej, ditt företag behåller bankgironumret. Det är endast bankgirots betalformat som försvinner.

Nej. Du kommer fortfarande kunna skicka betalningar till ett plusgironummer.

Ja. Du använder bankgironummer, plusgironummer och OCR-nummer precis som vanligt på dina fakturor. Det som är nytt är att betalningarna kommer fram mycket snabbare och du behöver fylla i mottagarnamn. Du kommer också kunna skriva längre meddelanden istället för att vara begränsad till endast 12 tecken som det är idag.

Syftet med det nya betalformatet ISO 20022 är snabbare och tryggare betalningar samt att öka transparensen. Allt för att minska risken för bedrägerier och penningtvätt. Därför är det numera lag på att alla betalningar ska ha ett mottagarnamn.

Ja, du gör dina betalningar precis som förut. Med det nya betalformatet ISO 20022 kommer betalningarna dessutom att komma fram snabbare.

Kontakta oss

Ring oss om du har några frågor.

vardagar 8–20
lördag 10–18
söndag 10–18