Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Förbered dig för ett nytt, smidigare filformat för betalningar

Skickar ditt företag sina betalningar på fil? Då behöver ni förbereda ett byte av filformat, för era svenska betalningar. Det nya formatet heter ISO 20022 och är ett steg på vägen mot snabbare och smidigare betalningar – också internationellt.

ISO 20022 kommer i framtiden att vara det enda filformat som används, både för svenska och internationella betalningar. Det betyder att andra format, till exempel bg-formatet, upphör att fungera. Ni behöver därför gå över till ISO 20022 för era svenska betal- och återrapporteringsfiler.

Bytet till ISO 20022 – så gör du

För att byta till ISO 20022 behöver du

  • först kontakta din affärssystemleverantör – om ditt företag har en sådan – och säkerställa att ditt system hanterar ISO 20022
  • välja en av våra två paketlösningar – ”Integration med affärssystemleverantör” eller ”Betalningar i ISO 20022” – som är anpassade till det nya formatet. Läs mer om våra lösningar via länkarna här nedanför.

Integration med affärssystemleverantör

För dig vars affärssystem är integrerat med SEB och som vill skicka betalningar direkt från affärssystemet. 
Läs mer och skaffa Integration med affärssystemleverantör

Betalningar i ISO 20022

För dig vars affärssystem inte är integrerat med internetbanken och som vill ladda upp betalfiler manuellt i banken.
Läs mer och skaffa Betalningar i ISO 2022

Ny nordisk betalningsinfrastruktur – mer om P27 och ISO 20022

P27 är ett partnerskap mellan flera av de ledande bankerna i Norden. Målet med partnerskapet är att företag och konsumenter ska kunna göra omedelbara betalningar mellan varandra, även om de har sina konton i olika nordiska länder. Därför utvecklas nu en gemensam digital plattform mellan länderna, som blir den första av sitt slag i världen.

För att plattformen ska kunna fungera behöver alla länder använda samma betalformat. Det är orsaken till bytet till ISO 20022 – som alltså är ett steg på vägen mot att göra dina betalningar snabbare, smidigare och säkrare.
Läs mer om P27

Customer service