Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Bankgirots filformat för betalningar upphör

Bankgirots filformat för betalningar upphör inom kort och du som företagare behöver byta till det nya formatet ISO 20022 för dina betalningar. Det finns två betallösningar för det nya formatet – Automatisk bokföring eller Betalningar i ISO 20022. Välj den tjänst som passar bäst för ditt företag.

När du anslutit dig till någon av tjänsterna är du klar och redo att börja använda det nya formatet.

Välj den betalningslösning som passar dig

För dig som använder ett affärssystem som är integrerat med SEB

Då passar vår tjänst Automatisk bokföring bäst.

  • Tjänsten kostar 60 kr/mån. Transaktionsavgifter per betalning tillkommer.

Tjänsten fungerar bland annat med affärssystemen:

Björn Lunden, Fortnox, Hogia, PE Accounting, Procountor, Visma AutoPay, Visma eEkonomi, Wint, Xledger och 24SevenOffice.

Även via:

Pagero, Aritma, Graz och Nomentia som erbjuder bankintegration till ditt affärssystem, samt Zalaris för lönerelaterade tjänster.

Läs mer om Automatisk bokföring

Vad är P27 och varför går vi över till ett nytt betalformat?

Den nordiska marknaden för betalningar är redan i dag en av världens mest välutvecklade och väl fungerande. Men digitaliseringen öppnar upp nya smarta betalningstjänster och infrastrukturen behöver moderniseras. Därför har de nordiska bankerna startat ett samarbete för att bygga en ny gemensam betalplattform – P27.

Målet är att det ska vara lika enkelt för privatpersoner och företag i Norden att skicka pengar i realtid, i olika valutor och över landgränserna, som att skicka ett sms. Lite förenklat kan man säga att P27 ska skapa ett Swish för Nordens samtliga 27 miljoner invånare och företag, därav namnet P27. För att P27 ska fungera behöver alla företag i Norden använda samma betalformat. Det är orsaken till bytet till betalformatet ISO 20022.

ISO 20022 används redan i 80 länder bland annat vid eurobetalningar, även kallat Sepa-betalningar.

Frågor och svar

Det är bra om du gör det så snart som möjligt. ISO 20022 kommer att vara det enda betalformatet som används för både svenska och nordiska betalningar. Det betyder att bankgirots betalformat slutar fungera. Före den 30 juni 2023 behöver du ha bytt till betalformatet ISO 20022.

Det nya betalformatet möjliggör sekundsnabba överföringar i olika valutor och över landgränserna.

  • Du kan skicka och ta emot betalningar under hela dygnet.
  • Betalningarna genomförs på ett säkrare sätt, vilket minskar risken för bedrägerier.
  • Varje betalning innehåller mer information, vilket minskar risken för penningtvätt.

Nej, ditt företag behåller bankgironumret. Det är endast bankgirots betalformat som försvinner.

Nej. Den enda skillnaden är att P27 – den nya betalplattformen – tar över bankgirot och ersätter bankgirots gamla betalformat med ISO 20022.

Nej. Du kommer fortfarande kunna skicka betalningar till ett plusgironummer.

Ja. Du använder bankgironummer, plusgironummer och OCR-nummer precis som vanligt på dina fakturor. Det som är nytt är att betalningarna kommer fram mycket snabbare och du behöver fylla i mottagarnamn. Du kommer också kunna skriva längre meddelanden istället för att vara begränsad till endast 12 tecken som det är idag.

Syftet med det nya betalformatet ISO 20022 är snabbare och tryggare betalningar samt att öka transparensen. Allt för att minska risken för bedrägerier och penningtvätt. Därför är det numera lag på att alla betalningar ska ha ett mottagarnamn.

Ja, du gör dina betalningar precis som förut. Med det nya betalformatet ISO 20022 kommer betalningarna dessutom att komma fram snabbare.

Kontakta oss

Ring oss om du har några frågor.

vardagar 8–20
lördag 10–18
söndag 10–18

Customer service