Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så minskar du riskerna när du handlar med utlandet

Höjda räntor, en lågt värderad krona och oberäkneliga växelkurser har förändrat vardagen för många svenska import- och exportföretag. Här ger Staffan Almberg, vår expert på internationell handel, sina bästa tips för hur du kan minska riskerna i handel med utlandet.

Betala aldrig i förskott. Det är Staffan Almbergs första råd till alla företag som importerar varor till Sverige.

– Många inser inte att de faktiskt har möjlighet att påverka de avtal som de är på väg att ingå.
Svenska importbolag är till exempel vana vid att betala för sina importerade varor från Kina innan de får dem: 30 till 50 procent av kostnaden innan varorna börjar produceras.

– Med tanke på att det sedan tar närmare 60 dagar innan varorna från Kina når Sverige, kan det vara så länge som 150 dagar som du ligger ute med lånade pengar, utan någon form av säkerhet.

– Och om något händer, till exempel att fel varor levereras eller att något annat är fel, så finns det inget som garanterar att du får dina pengar tillbaka. Så risken att förlora pengarna är oerhört stor, säger Staffan.

Kontokredit inte längre en billig lösning

Staffan Almberg, Trade Finance-specialist
Staffan Almberg, Trade Finance-specialist

Ett annat problem är att pengarna som företaget ligger ute med ofta är lånade pengar.

– Tidigare löste många detta med en billig kontokredit. Men de höjda räntorna har gjort att en kontokredit numera har en ränta på sju procent och inte längre är någon billig lösning.

Staffan berättar att många tidigare tyckte att det var alltför dyrt att med hjälp av bankens tjänster skydda sig mot att misslyckas i en affär.

– Men nu är det tvärt om. Nu är de tjänster som vi kan erbjuda billiga, om man jämför med att förlora en affär där du har lånat kapital till sju procents ränta. Och förutom kontokrediten så har du de helt riskutsatta pengarna.
Lösningen är enligt Staffan att inte betala i förskott utan att ersätta förskottsbetalningen med en importremburs, som gör att leverantören eller tillverkaren ändå kan känna sig trygga.

– De vill veta att de får betalt, det är därför de vill ha pengarna först. Men om SEB går i god för dig så ändras förutsättningarna. Våra företagsrådgivare kan hjälpa dig att växla över den befintliga kontokrediten till en importremburslimit, och på så sätt förbättra din likviditet avsevärt genom att pengarna ju är kvar på kontot tills de ska betalas ut.

Exportföretag ska inte behöva agera bank

Många exporterande företag i Sverige har märkt av en ökad efterfrågan på kredit. Med vissa länder kan det röra sig om en kredittid på 180 dagar, ibland till och med 360 dagar. Framför allt gäller detta länder med låg valutareserv, där motparten inte kan göra utbetalningar förrän de fått ett inflöde av dollar eller euro.

– Men du som kund ska inte behöva agera bank. Eller behöva sitta med den risk som det faktiskt innebär när valutareserven håller på att ta slut. Här är lösningen en exportremburs som garanterar dig betalning.

– Den stora fördelen med exportrembursen är att man även kan så kallat bekräfta den, vilket innebär att man tar bort den ekonomiska och politiska risken i handelspartnerns land och bank.

En annan fördel med att använda remburser är att du också kan koppla på valutaterminer.

– Så fort du handlar med utlandet har du en valutarisk, men med hjälp av valutaterminer kan du ta bort osäkerheten kring valutakursen på dina kommande betalningar och på så sätt skydda din marginal vid affärer i utländsk valuta.

Lågt värderade krona ger nya möjligheter

Enligt Staffan kan den lågt värderade kronan även innebära nya möjligheter för svenska exportföretag.

– Kronan gör våra varor synnerligen billiga, vilket gör att det nu kan vara ett bra läge att hitta nya marknader. Men man ska komma ihåg att med nya marknader så kommer nya risker, så trampa försiktigt.

– En lågt värderad krona innebär även att det kan vara läge att höja sina marginaler. Så det finns faktiskt en uppsida i allt det jobbiga.

Staffan menar att det i en stökig värld är viktigare än någonsin att ta hjälp av sin bank för att minska risken i sin export- eller importaffär.

– Saker och ting förändras i världen, så håll i pengarna så länge som möjligt. Stöd finns hos oss på SEB och våra experter inom valutahandel. Vi hjälper dig välja rätt produkt för dina behov och minska risken i din affär.

Så minskar du risken:

  • Ersätt förskottsbetalning med importremburser vid inköp.
  • Ge inga långa kredittider vid export, utan se till att få loss pengarna tidigt. Pengar är dyrt.
  • Nya marknader ger nya möjligheter, men lär känna dem innan du går in på dem. Här kan du ta hjälp av oss på SEB för experttips.