
– I detta tuffa ekonomiska läge bör företag inte förvänta sig samma stöd som under pandemin. De åtgärder som presenterats i budgeten kommer bara kompensera för en del av den kostnadsökning som företagen möter. Den största delen av kostnadsökningarna kommer företagen själva behöva hantera med egna medel och eventuellt nya affärsmodeller, säger Susanne Eliasson, senior analytiker på SEB.
– Högkostnadsskyddet som riktar sig till södra och mellersta Sverige och det annonserade förslaget om elstöd till elintensiva företag kommer självklart hjälpa till att skära bort de värsta elpristopparna men löser inte kostnadsbilden framåt. De flesta företag bör därför skaffa sig en långsiktig plan för att kunna möta fortsatt höga energipriser. Utöver dessa förslag får företagen vänta på utlovade reformer till senare under mandatperioden, säger Susanne Eliasson.
Här följer några av förändringarna som påverkar dig eller ditt företag direkt eller indirekt.
Högkostnadsersättning för höga elpriser i södra och mellersta Sverige
Regeringen förbereder en utbetalning av elstöd till södra och mellersta Sverige, d.v.s. elprisområde 3 och 4. Elområde 1 och 2, norra Sverige, kommer inte få ta del av stödet då de inte nått upp till det nationella referenspriset som är 75 öre/kWh. Ersättningen kommer att betalas ut av Försäkringskassan men formerna och tidpunkten är inte bestämd. Storleken på ersättningen beror på elområde och historisk elförbrukning. För elområde 3 blir stödet 50 öre/förbrukad kWh och för elområde 4 blir stödet 79 öre/förbrukad kWh. Stödet är knutet till elavtalen och omfattar hushåll, företag, kommuner, sjukhus, föreningar och organisationer i dessa elområden. Ersättningen utgår från historisk förbrukning under perioden oktober 2021 – september 2022. Stödet finansieras utanför budgeten via Svenska kraftnäts flaskhalsavgifter.
Stöd till elanvändare | Svenska kraftnät (svk.se)
Elstöd till elintensiva företag
Regeringen avser att återkomma med förslag om ett nytt ekonomiskt stöd riktat till elintensiva företag som haft stora kostnadsökningar för el jämfört med 2021 (exempelvis gjuterier). Stödet avser att finansiera stödperiod oktober 2022 till mars 2023 och förutsätter godkännande av EU- kommissionen. Svenska kraftnät har fått uppdraget att utforma förslaget.
Tillfälligt sänkt energiskatt på bensin och diesel
Skatten på bensin och diesel ska tillfälligt sänkas med 1 krona per liter inklusive mervärdesskatten utifrån de skattesatser som skulle ha gällt från och med den 1 januari 2023 med gällande indexeringsregler. Med hänsyn tagen till indexuppräkningen kommer effekten vid pump bli 14 öre för bensin och 40 öre diesel. Skattesänkningen kommer gälla under tre år.
Regeringen uppger att de årligen ska analyseras nivån på drivmedelsskatterna och att kan förändras om prisläget motiverar det. Om världsmarknadspriset är lägre och den tillfälliga sänkningen av reduktionspliktens bana fått avsedd effekt kan den tillfälliga sänkningen av skatten alltså upphöra redan under 2024 eller 2025. Sänkning av reduktionsplikten till EU:s miniminivå planeras först 1 januari 2024. Vad det innebär är i dagsläget inte bestämt.
Tillfälligt sänkt skatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk
Den tillfälligt utökade nedsättningen av koldioxid- och energiskatt på jordbruksdiesel, som gäller fram till och med den 30 juni 2023, förlängs i ytterligare ett halvår till och med den 31 december 2023. Skatten blir då noll kronor. Skattenedsättningen avser arbetsmaskiner samt i skepp och vissa båtar i yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet.
Nuvarande reseavdrag bibehålls och förstärks
Regeringen föreslår en höjning av reseavdraget för resor med egen bil i tjänsten och i näringsverksamhet från 18,5 kronor per mil till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid tjänsteresor med förmånsbil föreslås höjas till 12 kronor per mil, med undantag för förmånsbilar som drivs med el där inga ändringar sker. För dessa föreslås avdraget i stället uppgå till 9,5 kronor per mil. Hemresor justeras på motsvarande sätt. Föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.
Klimatbonusen avskaffas
Regeringen föreslår att avskaffa klimatbonusen för personbilar. Den som köper eller beställer en klimatbonusbil efter den 8 november 2022 kommer inte få någon bonus. Beställningar som gjorts fram till och med 8 november innefattas fortfarande av klimatbonusen, förutsatt att bilen uppfyller reglerna som gäller när utbetalningen ska ske. Den förhöjda fordonsskatten för bilar med höga utsläpp av koldioxid (malus) lämnas dock oförändrad.
Intrångsersättning för skogs och markägare att vänta
Regeringen avser att stärka äganderätten för skog och mark genom någon forma av ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten. Man avvaktar en prövning i Högsta domstolen innan de tar beslut om hur ersättningen ska utformas.
För dig som fortsätter arbeta efter 65 års ålder
Jobbskatteavdraget förstärks för dem som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år. Det görs genom att skattereduktionen ges med ett större belopp. Den maximala skattereduktionen, som höjs från 30 000 till 36 000 kronor, får man vid arbetsinkomster mellan 300 000 och 600 000 kronor. I genomsnitt uppgår skattesänkningen till drygt 1 900 kronor per år men kan uppgå till som mest 6 000 kronor per år.
Undantag från den s.k. femårsregeln för företagare förlängs ytterligare
Enligt ordinarie regler gäller att en företagare som återupptar sin näringsverksamhet efter att den har varit vilande inte kan få rätt till arbetslöshetsersättning förrän fem år har gått sedan verksamheten återupptogs, den så kallade femårsregeln. Enligt tillfälliga bestämmelser har femårsregeln inte tillämpats för uppehåll i verksamheter som görs under 2020 till 2022. En förlängning av detta undantag föreslås till och med den 31 december 2023. Det innebär att femårsregeln inte heller ska tillämpas för uppehåll i näringsverksamhet som görs under 2023. Företagare ges därför ytterligare möjlighet att få arbetslöshetsersättning när verksamheten tidigare har varit vilande. Även den tillfälliga möjligheten för företagare att med bibehållen arbetslöshetsersättning vidta marknadsföringsåtgärder som endast syftar till att senare kunna återuppta verksamheten förlängs.
Regeringen föreslår även att tills vidare bibehålla den tillfälliga förstärkningen av a-kassan som infördes i samband med pandemin. Det innebär fortsatt en ersättning på som mest 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna, samt som mest 1 000 kronor per dag efter dag 100.
De tillfälliga lättnaderna i arbetsvillkoret och karensvillkoret som också infördes under pandemin har förlängts till och med den 31 december 2023. Dessa gäller för den vars arbetslöshet har inträtt före den 1 januari 2024, om ansökan om arbetslöshetsersättning har kommit in till arbetslöshetskassan senast den 29 februari 2024.
Momsen höjs på vissa reparationer
Momsen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne kommer att höjas från 6 till 12 procent. Träder i kraft den 1 april 2023.
Förstärkning av nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som arbetat med forskning eller utveckling
Taket för nedsättning av det så kallade FoU-avdraget höjs från 600 000 kronor till 1,5 miljoner kronor per månad från och med 1 juli 2023. FoU-avdraget är det högsta sammanlagda avdraget som arbetsgivare kan använda vid beräkningen av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling. Avdraget innebär att företag betalar lägre arbetsgivaravgifter och en lägre allmän löneavgift för dessa anställda.