Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Ränteråd för brf:er senhösten 2024

Det har varit en händelserik höst med ökade geopolitiska oroligheter samtidigt som flertalet centralbanker påbörjat eller fortsatt sina räntesänkningar i takt med att inflationen har sjunkit. För Sveriges del är återhämtningen påbörjad men med stora osäkerheter i omvärlden väljer Riksbanken att gå försiktigt fram. Osäkerheten påverkar storleken och takten på räntesänkningarna framöver. 

Det verkar som om hösten kommer bli än mer händelserik än sommaren. Förutom de geopolitiska utmaningarna med fortsatt krig i Ukraina och en eskalerande konflikt i Mellanöstern så har USA fått en ny president som kommer påverka både den globala politiska och ekonomiska agendan. Till det spelar utvecklingen av den globala tillväxten och inflationen, som nu kommit ner till normala nivåer, en roll för hur de stora centralbankerna kommer agera framöver. 

Den globala tillväxten är enligt IMF (Internationella valutafonden) inget att hurra för. Deras analys visar en ganska knackig tillväxtprognos som i princip legat stilla de senaste fem åren. USA:s tillväxt revideras visserligen upp men motverkas av att de europeiska ekonomierna revideras ner. Deras slutsats blir att centralbankerna kan fortsätta sänka sina styrräntor för att på så sätt få till en mjuklandning av världsekonomin utan att inflationen tar fart igen.

Styrräntans förväntade utveckling 2024 och 2025

2,75 %
Nuvarande styrränta
2,50 %
Förväntad styrränta i slutet av 2024.
2,00 %
Förväntad styrränta i slutet av 2025.
2024-11-12

I USA har Trump just vunnit presidentvalet och har stor chans att ta över hela kongressen (senaten och representanthuset) och därigenom få igenom sin politik med bland annat skattesänkningar, avregleringar och tullar. Men det är alldeles för tidigt att dra några säkra slutsatser i nuläget hur det kommer påverka världen både när det gäller tillväxt, inflation och hur de finansiella marknaderna kommer påverkas på längre sikt.

Hur resonerar de stora centralbankerna?

Det verkar som att inflationen är under kontroll globalt och att de flesta länderna är på eller nära inflationsmålet på två procent. Detta tillsammans med att den globala tillväxten är svag, gör att de flesta centralbanker fortsätter att sänka sina räntor men i olika takt. Vi förväntar oss att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, fortsätter att sänka sin styrränta gradvis under återstående möten i år och sannolikt även under 2025. Det är dock för tidigt att dra slutsatser hur det amerikanska valet kommer att påverka Feds framtida penningpolitik men det finns en risk att de kommer gå försiktigare fram med sin räntesänkningstakt på längre sikt. Den europeiska centralbanken, ECB, oroar sig alltmer över en svag tillväxt och att inflationen kan bli för låg. Det gör att ECB kommer fortsätta sänka sin styrränta ytterligare under 2024 och 2025 ner till en nivå kring 1,5 procent.

Riksbanken signalerar fler räntesänkningar framöver

Riksbanken sänkte som förväntat styrräntan i november med 0,50 procentenheter, en så kallad dubbelsänkning till 2,75 procent och signalerar om ytterligare räntesänkningar vid årets sista möte i december samt under första halvan av 2025. Detta under förutsättning att inflations- och konjunkturutsikterna håller i sig. Riksbanken påpekar att den ekonomiska utvecklingen är svårbedömd i nuläget bland annat efter det amerikanska valet och att det fortfarande finns risker som kan påverka och förändra inflations- och konjunkturutsikterna och då även Riksbankens framtida räntebeslut. Vår prognos är att styrräntan når 2 procent i mars nästa år. 

Bra läge att se över räntefördelningen

Lägre styrränta och lägre inflation måste låta som ljuv musik för både hushåll och bostadsrättsföreningar då det stärker både hushållens och föreningens ekonomi. Att ansvara för en förenings långsiktiga låneportfölj och en förenings investerings- och underhållsplaner är ett stort ansvar. Bostadsrättsägare och styrelser kommer och går men fastigheten består så det gäller att ha ett långsiktigt rättviseperspektiv. Det är aldrig roligt att avgifterna helt plötsligt måste höjas för att hela eller stora delar av ränteportföljen måste omsättas samtidigt. En bra utgångspunkt kan vara att ha en låneportfölj där man varje år omsätter en del av lånen. 

Just nu är det ett bra tillfälle att se över lånen och skapa en långsiktigt hållbar låneportfölj med blandade löptider. Allra helst om en stor del av portföljen idag har väldigt korta bindningstider. Riksbanken kommer fortsätta med sina räntesänkningar vilket visserligen leder till att de rörliga räntorna kommer röra sig nedåt i takt med att styrräntan fortsätter att sänkas. De bundna räntorna har redan haft sin nedgång då förväntningarna om sjunkande inflation redan prisats in i räntorna. Vår prognos är att de nu har vänt och är sakta på väg upp och kommer passera de korta räntorna under 2025. Så passa på att se över föreningens långsiktiga strategi efter just era förutsättningar och behov och skapa en trygg och stabil ekonomi för era medlemmar nu och för framtiden. 

Alla föreningar har självklart olika förutsättningar och behov. Vill ni ha hjälp och guidning vid val av bindningstider så ta kontakt med er rådgivare som gärna hjälper er att hitta en lösning som passar just er bostadsrättsförening.

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson


Upp Upp