Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Ränteråd för brf:er februari 2025

Det har varit en händelserik start på 2025. Trump är åter i Vita huset och har rivstartat genom att skriva under ett rekordstort antal presidentdekret samt gjort ett antal utspel om att införa och höja tullar. Därtill kvarstår den höga osäkerhet som följer av konflikten i Mellanöstern och Rysslands invasion av Ukraina. Tillväxtkraften skiljer sig mellan olika ekonomier. I Europa går det trögt, främst med anledning av att den tyska ekonomiska motorn hackar. Samtidigt har den amerikanska ekonomin fortsatt att briljera med sin styrka.

Det osäkra är nu det säkra

Den globala tillväxten 2025 väntas enligt vår senaste Nordic Outlook förbli en bit under sitt historiska genomsnitt. I USA antas tillväxten långsamt bromsa in mot mer normala takter samtidigt som en ekonomisk återhämtning väntas i såväl Europa som i Sverige. Det antas drivas av ökad hushålls­konsumtion i takt med att reallönerna stärks och att styrräntorna fortsätter sänkas. För svensk del väntas återhämtningen gå fortare än i andra delar av Europa då det jämförelsevis är vanligare att ha rörliga bolåneräntor vilket gör att en lägre styrränta får ett snabbare genomslag. Dessutom har svenska hushåll fått inkomstskattesänkningar efter årsskiftet.

Utöver detta är det nu stort fokus på EU:s relation till USA och hotet om tullar framöver. Ett tullkrig kan leda till både högre priser och lägre tillväxt. Därtill behöver EU fundera på hur man kan öka sin konkurrenskraft och samtidigt hantera höga offentliga skulder. Allt detta i en tid då den politiska instabiliteten i vår union tycks öka med nyval som duggar tätt. Den politiska osäkerheten i vår samtid är med andra ord hög.

Hur resonerar de stora centralbankerna?

Inflationen är under kontroll på de flesta håll och centralbankerna kan nu delvis skifta fokus från inflationsbekämpning till att stötta ekonomin. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve valde att hålla styrräntan oförändrad i slutet av januari dels på grund av god tillväxt och en inflation strax över målet, dels till följd av risker för en högre inflation i USA på grund av Trumps politik. Fed kommer dock fortsätta att sänka styrräntan under 2025 men i en långsammare takt än vad vi bedömde i höstas. Europeiska Centralbanken, ECB, sänkte däremot sin styrränta i slutet av januari. ECB behöver trots förväntningar om ekonomisk återhämtning oroa sig över en svag tillväxt och risken att inflationen i stället kan bli för låg. Det gör att ECB kommer fortsätta sänka sin styrränta i en något snabbare takt till 1,5 procent till slutet på 2025.

Riksbanken sänkte räntan och prövar sig nu fram

Riksbanken sänkte som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,25 procent i slutet januari. Om räntebanan som Riksbanken tog fram i december ligger fast innebär det att styrräntan skulle kvarstå på 2,25 procent fram till slutet av 2027. Samtidigt är osäkerheten i både omvärlden och Sverige stor. Skulle den förväntade ekonomiska återhämtningen dröja riskerar inflationen att sjunka för lågt vilket öppnar upp för fler räntesänkningar. Riksbankschefen Thedéen stängde inte dörren för ytterligare sänkningar och vi tror fortfarande på en räntesänkning till på 0,25 procentenheter i maj ner till 2 procent.

I en oviss värld – se över räntefördelningen

Under 2024 har inflationskampen på de flesta håll vunnits och styrräntorna kommit ner. På så sätt är ränteläget ett helt annat än för ett år sedan och många hushåll och föreningar har fått glädja sig åt lägre räntekostnader i sina ekonomier. Samtidigt vet vi att många bostadsrättsföreningar har behövt höja sina avgifter för att möta andra ökade kostnader och bygga buffertar för framtiden. Till detta kommer nu den osäkerhet som ett eventuellt handelskrig skulle innebära för världsekonomin och hotet om högre inflation som i sin tur skulle kunna trycka upp de svenska räntorna.

Av den anledningen finns det goda skäl att vara vaksam och ha koll på bostadsrättsföreningens lån för att säkra upp en långsiktigt hållbar låneportfölj förutsättningarna snabbt kan förändras. I dagsläget kan det därför vara en bra strategi att binda upp en del av sin portfölj på lite olika löptider om man inte redan gjort det. Det är en billig försäkring i en osäker värld där det finns risk för bland annat stigande inflation i spåren av Trumps tullpolitik, allra helst om det blir ett långdraget handelskrig.

Hur ser er ränteportfölj ut? Ligger ni väldigt kort i portföljen eller är den uppbyggt så att ni har olika bindningstider och varje år omsätter en del av lånen? Det senare utsätter inte förening och bostadsrättsägare för lika stora variationer i bostadskostnaderna och kan vara en bra strategi i dessa tider.

Alla föreningar har självklart olika förutsättningar och behov. Vill ni ha hjälp och guidning vid val av bindningstider så ta kontakt med er rådgivare som gärna hjälper er att hitta en lösning som passar just er bostadsrättsförening.

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson


Upp Upp