Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Brf Ränteråd hösten 2024

– Fler räntesänkningar att vänta från Riksbanken

Riksbanken sänkte styrräntan med 0,25 procent­enheter till 3,50 procent i augusti och signalerade om ytterligare två till tre ränte­sänkningar i år under förutsättning att inflations­utsikterna håller i sig. En snabbare takt än vad man sa i juni då man lämnade styrräntan oförändrad. Inflationen har fortsatt att sjunka och Riksbanken känner sig nu mer trygg med att den kommer att stabilisera sig kring inflations­målet på två procent. Dessutom har konjunkturen visat sig lite svagare än väntat. Det skulle i så fall kunna innebära en styrränta på 2,75 procent i slutet av 2024. 

Denna sommar har vi inte lidit av nyhetstorka när det gäller geopolitik, amerikansk och europeisk politik samt händelser på de finansiella marknaderna. Kriget i Ukraina fortsätter och konflikten i Mellanöstern har förvärrats. Den amerikanska valrörelsen inleddes med att president Biden drog tillbaka sin kandidatur till förmån för vicepresident Kamala Harris. Dessförinnan utsattes republikanernas kandidat Donald Trump för ett attentat. Men det har även varit händelserikt på världens aktiemarknader och svängt rejält samtidigt som det varit stort fokus på inflationsutveckling och tillväxt i USA, Europa och Sverige och hur centralbanker ska agera framöver med sina styrräntor.

Den generella bilden är att inflationen är på väg ner globalt och att den nu är på eller nära centralbankernas mål på två procent. Det borde också leda till att centralbankerna fortsätter att sänka sina styrräntor till normala nivåer men i olika takt. Nu verkar även den amerikanska centralbanken vara nöjd med inflationen och öppnar dörren för gradvisa räntesänkningar med den första i september. Inflationen i Europa visar sig vara segare än väntat bland annat beroende på fortsatt höga tjänstepriser men vi väntar oss att Europeiska centralbanken, ECB, åter börjar sänka sin styrränta ytterligare under 2024 och 2025. 

Styrräntans förväntade utveckling 2024 och 2025

3,50 %
Nuvarande styrränta
2,75 %
Förväntad styrränta i slutet av 2024.
2,00 %
Förväntad styrränta i slutet av 2025.
2024-09-02

När Riksbanken sänkte sin styrränta med 25 punkter till 3,5 procent var det nog många bostads­rätts­ägare och bostads­rätts­föreningar som drog en lättnadens suck. Inflationen har fortsatt att sjunka i Sverige och i juni var nedgången större än väntat. Riksbanken börjar nu känna sig mer trygg med att inflationen är på eller nära inflations­målet på 2 procent och stabiliserar sig där ikring och risken för att inflationen åter ska dra i väg har minskat. Några anledningar till detta är bland annat att tillväxten och utvecklingen på arbets­marknaden blivit något svagare än väntat i Sverige och i vår omvärld. 

Hur tänker Riksbanken framöver?

I juni lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på 3,75 procent. Skälet var då att de ville invänta mer statistik innan de fortsatta sina ränte­sänkningar och budskapet var då en till två ränte­sänkningar till under 2024. När Erik Thedéen i augusti presenterade en sänkning av styrräntan med 25 punkter ner till 3,50 procent var det väldigt väntat, då det under sommaren presenterats positiva inflations­siffror. Kommunikationen nu är att vi kan förvänta oss ytterligare två eller tre sänkningar i år då inflationen är på väg att stabiliseras vid inflations­målet på två procent. Men det varnas samtidigt för att det finns risker som kan ändra bilden. De nämner främst tre risker som kan stöka till det – geopolitiken, försvagad kronkurs och företagens prisplaner.

Vår prognos är att Riksbanken kommer att fortsätta att sänka styr­räntan gradvis med 0,25 procent­enheter vid varje möte resten av året och ytterligare några gånger under första halvåret 2025, givet att förutsättningarna inte ändras avsevärt under hösten. Det skulle innebära en styrränta på 2,75 procent vid årets slut och ner mot 2 procent under 2025. 

Bra läge att se över föreningens ekonomi för framtiden 

Det är ett stort ansvar att ha hand om en bostadsrättsförenings ekonomi, inte minst efter de senaste åren med stigande ränte- och driftskostnader och för många styrelser nödvändiga avgiftshöjningar för sina medlemmar. Därför är det glädjande att Riksbanken nu går vidare med sina räntesänkningar och att fler väntas framöver. Det innebär att de korta marknadsräntorna kommer röra sig nedåt i takt med att styrräntan gradvis sänks medan de längre marknadsräntorna kommer röra sig uppåt, om än i ganska långsam takt. Räntenivåerna på korta och långa bindningstider kommer med största sannolikhet fortsatt vara ganska sammanpressade i närtid men de långa bundna väntas stiga långsamt och passera och bli något högre än de korta marknadsräntorna en bit in på 2025 och 2026. Därför kan det vara en bra strategi att säkra upp en del av sina lån på lite olika längre bindningstider nu när de bundna räntorna är lägre än de korta. På så sätt kan ni skapa en trygg och stabil ekonomi för era medlemmar inte bara här och nu utan även för framtiden och göra er förening attraktiv att äga. 

Självklart har alla föreningar olika förutsättningar och behov men de flesta bör se över och anpassa sin ekonomiska plan och sin räntestrategi löpande. Många föreningar har dessutom behövt ta av sina likvida medel de senaste åren för att möta ökade kostnader. Att fylla på kassan när räntekostnaderna minskar framöver, för kommande underhåll och renoveringar, kan därför vara att föredra framför att sänka avgifterna när utrymme ges. 

Vill ni ha hjälp och guidning vid val av bindningstider så ta kontakt med er rådgivare som gärna hjälper er att hitta en lösning som passar just er bostadsrättsförening.

Susanne Eliasson, Senior analytiker på SEB
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson