Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

3 tips för att få finansiering – detta ska du ha stenkoll på

Två personer som sitter i möte.

Många företagare upplever att det är svårt att hitta finansiering. Ofta får man som nyföretagare förlita sig på ett eget sparkapital och snabbt se till att man får ett bra trackrecord för att övertyga kreditgivare om att just ditt företag är en bra investering.

– Innan vi ger ut ett företagslån tittar vi först på din återbetalningsförmåga. Du ska både klara av räntorna och kunna betala av lånet på en rimlig tid. Och precis som när du ska ta ett bolån behöver du ha säkerheter för företagslånet – privata säkerheter, varulager, inventarier eller kundfordringar i företaget, säger Martin Norén, produktansvarig för företagslån.

Här ger Martin sina 3 bästa tips som ökar dina möjligheter att få företagslån:

  1. Ta snabbt betalt

    Håll stenkoll på faktureringen och se till att snabbt få betalt för dina varor och tjänster. Erbjud alltid till exempel 10 dagars betalningsvillkor istället för 30 dagar eller mer. Att erbjuda 15 eller 30 dagar kan vara ett förhandlingsargument längre fram när du känner att du har fått snurr på företaget och ditt kassaflöde.
  2. Ha en hög omsättning på ditt varulager

    Om du har ett produktsäljande bolag med varulager se till att ha en hög lageromsättning. Det kostar onödigt mycket att ha varor liggande som bara samlar damm. Inom detaljhandeln är det oftast så att den som har bäst snurr på sitt lager också är de som är bland de mest lönsamma.
  3. Betala av större investeringar på längre tid

    Om du behöver investera i en ny bil, dyra maskiner, inventarier eller andra kapitalvaror försök att sprida ut betalningen över en längre tid. Då blir det lättare att förutse dina kostnader och det blir enklare att göra en kostnadsbudget. Till exempel: Om du behöver köpa en ny bil för dina affärsresor, leasa hellre bilen och sprid ut betalningen över flera år istället för att betala 300 000 kronor direkt. Dessutom är 50 procent av momsen på leasinghyran avdragsgill.

Kontokredit – alternativ till företagslån

I uppstartsfasen kanske du behöver låna en mindre summa för att till exempel bygga en webbplats. Då kan en kontokredit vara ett alternativ till företagslån. Krediten ger dig större handlingsfrihet eftersom den är kopplad till företagets kassaflöde. Du får låna mellan 10 000 och 300 000 kronor och du betalar bara ränta på den del av krediten du utnyttjar, utöver den årliga kreditavgiften.