Omvärlden och Sverige
Vi är inne på årets andra månad men mycket har redan hunnit hända. I USA har president Trump återvänt till Vita huset och rivstartat genom ett rekordstort antal presidentdekret och utspel om tullar. USA har medvind i sin tillväxt medan Europa jobbar i motvind. I Europa fortsätter utmaningarna då Rysslands invasion av Ukraina går in på sitt tredje år. Tysklands hackiga ekonomiska utveckling fortsätter tynga tillväxten och den politiska osäkerheten förblir hög då nyvalen duggar tätt. Sammantaget förblir osäkerheten i vår omvärld stor och det ekonomiska landskapet blir alltmer svårnavigerat.
Efter drygt tre år av mer eller mindre ekonomisk stagnation i Sverige kan vi till sist ana att den ekonomiska återhämtningen inletts. Hushållen som fått en starkare köpkraft i takt med sjunkande räntor, skattelättnader och stigande reallöner har lett till att konsumtionen har börjat öka. Något som många företag har haft på sin önskelista. Vårt huvudscenario är att tillväxten kommer i gång under året och att återhämtningen fortsätter 2026.
Vi tror fortfarande att Riksbanken kommer att behöva sänka styrräntan en gång till senare i vår till 2,0 procent men det beror i stor utsträckning på hur inflationen utvecklas framöver. Inflationen har kommit ner globalt och i Sverige har den varit strax under 2 procent under det andra halvåret 2024. Den höga osäkerheten i omvärlden gör dock att tillväxten och inflationen kan utmanas framöver. Stora osäkerheter riskerar att dämpa konsumtion och investeringar om hushåll och företag väljer att avvakta med ekonomiska beslut, ett eventuellt tullkrig mellan EU och USA kan ge högre inflation på kort sikt men också tynga de ekonomiska utsikterna. Sverige som en liten öppen ekonomi blir särskilt utsatt när frihandeln utsätts för prövningar, även om exporttillväxten hittills visat på en imponerande motståndskraft i oroliga tider.
Medan mycket talar för att svenskarna kommer fortsätta att öka sin konsumtion framöver kan priskänsligheten fortfarande vara hög. Hushållen har inte vant sig vid de nya högre prisnivåer som råder efter inflationschocken och många upplever inflationen som högre än vad den faktiskt är. Det kan göra det fortsatt svårt att höja priserna utan att se en lägre efterfrågan.
Extra viktigt med riskanalys och stresstester
Det är viktigt att göra riskanalyser och stresstester allra helst i denna snabbt föränderliga miljö. Extra viktigt blir det för företag som säljer varor att göra en genomlysning av sin sårbarhet vid eventuella tullar. Kronan tenderar att försvagas när osäkerheten ökar vilket kan öka importkostnader och de globala värdekedjorna är långa och komplicerade. Även om en produkt inhandlas inom Sverige kan den ha delar från ett företag i Kina eller USA som drabbats av högre kostnader på grund av tullar.