Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Sparande kan skapa handlingsfrihet för ditt företag

Niklas Kristoferson, rådgivare på SEB: "Ett sparande handlar inte bara om att förbereda sig för sämre tider utan även om att ha en finansiell reserv för oväntade händelser, en kommande investering eller inköp av fastighet." Foto: Anna Hult.

”Så snart ditt företag går med vinst kan det vara läge att göra något med de pengar som inte används i den löpande verksamheten.” Det säger Niklas Kristoferson som är rådgivare och expert på sparande inom SEB.

Målet med att ha ett sparande är enligt Niklas att skapa handlingskraftiga företag.

– Med ett sparande förbereder du dig för sämre tider och oförutsedda utgifter. Men du skapar även förutsättningar för att kunna göra en framtida investering. Även om sparandet inte skulle täcka hela investeringen kan den göra det enklare för dig att få lån eftersom du visat att du sparat ihop till den egna insatsen.

Som att gå till gymmet

Som med så mycket annat är det viktigaste att du kommer i gång. Det gäller även sparandet.

"Det allra viktigaste är att du kommer igång med ditt sparande. Du har allt att vinna på det", säger Niklas Kristoferson. Foto: Anna Hult.

– Låt sparandet växa i takt med att verksamheten växer. Så börja spara oavsett om det rör sig om några tusenlappar som du kan avvara. Det är precis som att gå till gymmet – börja inte med fem dagar i veckan utan ta det lugnt och känn efter. Efter ett halvår eller så kan du utvärdera och se om du kan sätta av mer. Många säger faktiskt att de inte ens märkt av de pengar som gått till sparande, och samtidigt kan dessa pengar göra stor skillnad vid ett senare tillfälle.
Niklas berättar om ett företag som han rådde att börja buffertspara löpande. Det rörde sig om 5 000 kronor i månaden som placerades i en räntefond. Efter ett tag insåg företaget att de inte märkt av sparandet och höjde beloppet med några tusenlappar i månaden.

Efter ett par år hörde kunden av sig. Förtvivlad förklarade han att han måste belåna sitt hus. Hans största kund hade gått i konkurs och nu fanns inga pengar att betala de anställda med. Dessutom hade han en skatteskuld. 

– Jag vet att det kan vara svårt att få ett lån om hela verksamhet skakar, men jag frågade vilket belopp rör det sig om. Kunden berättade att det rörde sig om 296 000. Efter att ha kollat i systemet kunde jag konstatera att det fanns drygt 350 000 kronor på ett fondkonto. Så kunden kunde sälja av fonderna och få tillgång till pengarna på sitt företagskonto inom tre dagar.

Redo för tuffa tider och nya möjligheter

Niklas understryker att ett sparande inte bara handlar om att förbereda sig för sämre tider utan även om att ha en finansiell reserv för oväntade händelser, en kommande investering eller inköp av fastighet.

I och med den rådande inflationen är det enligt Niklas viktigare än någonsin att inte låta alla pengar som inte används i den löpande verksamheten ligga kvar på ett vanligt konto med låg eller ingen ränta alls. Hans råd är att ta ungefär tio procent av pengarna som inte används och dela upp i olika ”påsar” och därefter besluta hur dessa medel ska placeras utifrån syften och tidshorisonter. 

– Börja med att bygga en buffert som finns lättillgänglig på konto. När du når en bra och önskvärd nivå på bufferten så kan du dela upp sparandet i fler delar, exempelvis till ett speciellt mål som ny utrustning eller expansion av företaget. Starta gärna tidigt också ett sparande till pensionen. Ju längre kapitalet får verka, desto större möjlighet till bra tillväxt. 

Niklas råder även företagare att regelbundet – exempelvis årligen – sätta sig ner med en rådgivare från banken eller en revisor och gå igenom situationen. Har förutsättningarna ändrats? Behöver du höja eller minska beloppen i ditt sparande?

– Dina övriga val kring sparandet beror helt och hållet på vilken tidshorisont du har och hur stor risk du är villig att ta.

– Men det allra viktigaste är att du kommer igång med ditt sparande. Du har allt att vinna på det, säger Niklas Kristoferson.

Ett löpande sparande för ditt företag kan ge dig

  • Ett mer stabilt och ekonomiskt oberoende företag
  • Handlingsfrihet för både företaget och anställda om något oväntat inträffar
  • Bättre möjligheter om en affärs- eller investeringsmöjlighet skulle dyka upp
  • Möjlighet till avkastning på pengar du inte behöver i dagsläget
  • En buffert som kan underlätta inför framtida lånebehov
  • Likviditet till framtida utdelningar

Så här delar du upp sparandet i olika påsar

Dela upp pengarna i olika ”påsar” och besluta sedan hur dessa medel ska placeras utifrån syften och tidshorisonter.

0 till 6 månader

– buffert och finansiell reserv 

Dessa medel bör förvaras på ett konto eller sparkonto utan risk och hög tillgänglighet. Pengarna kan täcka exempelvis:

  • 2–3 månadshyror för ert kontor eller lokal om ni hyr densamma.
  • 2–3 månaders amortering och ränta om ni äger er egen fastighet.
  • 3 månadslöner för anställda.  

0 till 1 år

– kortsiktigt målsparande 

Likvida medel för en kommande investering, bestämd utdelning eller övrig känd utgift. Dessa medel bör placeras på ett sparkonto eller ett s.k. fasträntekonto. Pengarna kan täcka exempelvis:

  • Tänkt utdelning kommande år. 
  • Investering som du kommer att ha under närmaste året. 

1 till 5 år 

– målsparande på längre sikt

Dessa medel kan placeras i fonder för att öka förutsättningarna till en god avkastning. Vilken typ av fond som passar beror på din risktolerans och uppskattade placeringshorisont. Dessa pengar kan exempelvis bekosta:

  • större framtida investeringar som köp av fastighet, förvärv, utbyte av eller ny maskinpark. 
  • medel för att skapa en långsiktig buffert för samtliga av företagets fasta kostnader som skulle kunna behövas vid exempelvis lågkonjunktur av olika slag. 

5 år till avveckling eller pension

– framtidssparande och pensions­avsättningar

Dessa medel kan placeras i fonder i en kapital­försäkring eller ett pensions­sparande för att kunna

  • behålla och attrahera särskild viktig personal
  • underlätta kommande finansieringsbehov.

Investeringar innebär en risk. 

Kontot omfattas av den statliga insättnings­garantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin samman­lagda konto­behållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privat­bostad, avgångs­vederlag, försäkrings­ersättning med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbets­dagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finans­inspek­tionen beslutade att garantin ska träda in.
Så fungerar insättningsgarantin (Riksgälden)

Vill du veta mer?

Spara och placera

Här kan du läsa vilka tjänster vi erbjuder inom spara och placera för företag.

Pension

Trygga pensionen för dig och dina anställda med våra pensionslösningar.

Vårt företagserbjudande

Hos oss får du en trygg företagsresa och hjälp att komma igång. Vi ger dig ett komplett erbjudande med smarta tjänster utifrån dina behov som företagare.