Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

2024 lider mot sitt slut – vad väntar 2025?

Mycket tyder på att vi är på väg mot bättre tider och att det nu är tillfälle att utveckla och stärka företaget för framtiden.

Inflationen har växlat ner och Riksbanken levererade sin fjärde ränte­sänkning i november som var en dubbel­sänkning och flaggar för att räntan kan sänkas ytterligare i december samt under första halvåret 2025. Regeringen bjuder dessutom på en del skatte­sänkningar 2025. Detta är goda nyheter för såväl svensk ekonomi som företag och hushåll när det gäller tillväxt­utsikterna. Företagen ger lite svagare signaler än normalt medan hushållen börjar se lite mer optimistiskt på framtiden. Det visar Konjunktur­institutets senaste konjunktur­barometer. Bilden är tudelad och visar att det fortsatt finns många utmaningar och risker på vägen, både geopolitiska och konjunkturella, som snabbt kan förändra förutsättningarna.

Det är inte många månader kvar av 2024 som varit ett väldigt händelserikt år på flera sätt. I den positiva vågskålen får vi lägga att inflationen kommit ner inte bara i Sverige utan även globalt och att centralbankerna börjat sänka sina styrräntor och fortsätter på det spåret ett tag till. För Riksbankens del förväntar vi oss att styrräntan kommer komma ner till 2 procent i början av 2025. En bra injektion för företag, hushåll och tillväxt. I den negativa vågskålen får vi lägga att svensk tillväxt fortsatt har utmaningar och vissa branscher såsom bygg och handel har det fortsatt tufft. Men även svensk tillverkningsindustri börjar känna av att Europas tillväxtmotor Tyskland, som är en av Sveriges största exportpartners, hackar rejält. Dessutom kan Trumps valseger leda till högre handelstullar och mer protektionism. Vårt huvud­scenario är trots det att tillväxten kommer i gång både globalt och i Sverige under 2025 och en bit in i 2026.

De flesta företag bör dock förbereda sig på att konkurrensen kommer hårdna och att det kommer vara svårare att föra ökade kostnader vidare mot slutkonsument. Allra helst för de som säljer direkt till hushåll. Pressade hushåll kommer sannolikt fortsatt vara försiktiga att öka sin konsumtion innan de byggt upp sin ekonomiska trygghet igen. Det gäller alltså att som företag ha koll på sin kostnadsbild men samtidigt vara förberedd för framtida investeringar och tillväxt. 

Tips inför årsskiftet

Skapa ordning och reda genom att planera årsbokslutet, håll koll på de kommande skatteförändringarna och vad som blir den mest fördelaktiga lönen att ta ut.

Ordning och reda

Tiden går fort och snart är det ett nytt år och för de flesta småföretagare är det en god idé att se över företaget innan årsskiftet om ni inte redan gjort det. Ta kontakt med revisor eller ekonomi­ansvarig i god tid för att planera årsbokslutet och gå igenom de olika frågor som kan uppstå oavsett vilken bolagsform du bedriver din verksamhet i. Det kan också vara bra att ha koll på vad de skatte­förändringar som regeringen föreslagit för kommande år innebär.

Gör en preliminär deklaration för 2025

Se till att det blir rätt preliminär­skatt från början för 2025. En preliminär deklaration kan upprättas när som helst under året men ju tidigare desto bättre om du upplever att preliminär­skatten du fått för 2025 är för hög.

Ta ut ”rätt lön” 2024 och planera för 2025

Lönen eller inkomsten av närings­verksamhet påverkar vilken skatt du betalar – statlig skatt eller endast kommunal skatt – men också vilka sociala förmåner du som företagare har rätt till. Sjukpenning­grundande inkomst, maximal pensions­grundande inkomst och underlag för maximal föräldra­penning är flera viktiga parametrar att beakta inför ett nytt beskattningsår. Att ta ut ”för hög” lön kan bli ofördelaktigt ur skatte­synpunkt, medan en för låg lön kan bli ofördelaktig utifrån de sociala förmånerna.

Du börjar betala statlig inkomst­skatt på 20 procent vid inkomster över den så kallade bryt­punkten för statlig inkomst­skatt. För inkomståret 2024 är brytpunkterna

  • 615 300 kronor för personer yngre än 66 år
  • 697 300 kronor för personer som är 66 år eller äldre vid årets ingång.

Din allmänna pension beräknas utifrån dina arbets­inkomster från löneinkomst och närings­verksamhet – den så kallade pensions­grundande inkomsten (PGI). Ju högre din PGI är, desto fler pensions­rätter får du i allmän pension upp till ett inkomsttak som för 2024 ligger vid en årsinkomst på 614 900 kronor. För 2024 betyder det att du inte behöver betala någon statlig skatt för att uppnå PGI-taket.

Högre än så bör du inte gå om du har ett aktiebolag utan i så fall titta på andra alternativ såsom utdelning eller större avsättningar till tjänstepension. På samma sätt som man i ett aktiebolag bör ta ut ”rätt lön” bör den som har enskild firma fundera på nivån på beskattning av överskottet i närings­verksamheten. Överskottet bör minst ligga i nivå med taket för den pensions­grundande inkomsten på 614 900 kronor innan man planerar för resterande överskott. 

Den sjukpenning­grundande inkomsten, SGI, för sjukpenning och föräldra­penning har ett lägre inkomsttak än för PGI. För 2024 är det 573 000 kronor.

I ett fåmansföretag är löneuttaget även betydelse­fullt för hur stor lågbeskattad utdelning (med 20 procent skatt) ägaren kan ta ut under påföljande år. Inför slutet av året kan det därför vara klokt att se över det egna löneuttaget för att maximera möjligheterna till lågbeskattad utdelning. Ta hjälp av din revisor!

Gränser för statlig inkomstskatt år 2025

625 800 kronor
Skiktgränsen för år 2025.
643 100 kronor
Brytpunkten för statlig inkomstskatt år 2025.
53 592 kronor
Brytpunkten för statlig inkomstskatt som månadsinkomst.

Skattenyheter inför 2025

I regeringens höstbudget presenterades ett antal skatte­förändringar som ska träda i kraft vid årsskiftet efter riksdags­beslut under december. Vi räknar med att dessa ska gå igenom då de stöds av majoriteten i riksdagen. Dessa skatte­förändringar kommer påverka dig både som företagare och privatperson. Här följer de viktigaste att ha koll på. 

Höjd skiktgräns och brytpunkt för statlig inkomstskatt

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt räknas åter upp normalt 2025 efter att tidigare varit fryst för beskattnings­året 2024. Skiktgränsen blir 625 800 kronor och den så kallade brytpunkten 2025, den inkomst man kan tjäna utan att betala statlig inkomstskatt på 20 procent, går vid 643 100 kronor det vill säga en månadsinkomst på 53 592 kronor. 

Förstärkt jobbskatteavdrag och slopad avtrappning

Ytterligare sänkt skatt via förstärkt ordinarie jobbskatteavdrag och slopad avtrappning vid högre inkomster både för arbetstagare och pensionärer. 

Det ordinarie jobbskatte­avdraget för personer upp till 66 år förstärks ytterligare. För den med en månads­inkomst på 35 000 kronor innebär det total cirka 300 kronor lägre skatt i månaden. För den med en inkomst som ligger över brytpunkten för statlig inkomst­skatt kommer skatte­sänkningen bli större. Vid en månads­inkomst på drygt 60 000 kronor blir den totala skatte­sänkningen cirka 800 kronor. 

Även pensionärer får sänkt skatt genom förstärkning av det förhöjda grundavdraget samt slopad avtrappning. Det förhöjda grundavdraget, som gäller för dem som är över 66 år, i form av ett särskilt belopp som läggs till det vanliga grundavdraget, förstärks också. Det innebär en bred skatte­sänkning eftersom den kommer att gynna såväl pensionärer som personer som fortsätter att arbeta efter 66 års ålder. För en pensionär med 25 000 kronor i månatlig pensions­inkomst innebär det totalt cirka 150 kronor mer i månaden efter skatt. Avtrappningen av det särskilda beloppet i det förhöjda grund­avdraget slopas också, vilket tidigare började trappas av vid en årsinkomst på cirka 730 000 kronor. 

Ersättningsnivån för expertskatt i den så kallade beloppsregeln sänks

Utländska experter, forskare och liknande nyckelpersoner som uppfyller vissa kvalifikationer omfattas av skattelättnader, även kallad expertskatt. Ersättningsnivån för expertskatt sänks så att den omfattar arbetstagare vars lön överstiger ett och ett halvt prisbas­belopp per månad, det vill säga 88 200 kronor 2025, från tidigare två prisbas­belopp. 

Sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag (växa-stöd)

Enmansföretag som anställer en första person får idag en nedsättning av arbetsgivar­avgifterna, även kallat växa-stöd. Det sker genom att man enbart betalar ålders­pensions­avgiften om 10,21 procent av lön till den anställda under de tolv första månaderna. Det är denna nedsättning som nu utvidgas till de två första anställda. Belopps­gränsen för hur stor lön som omfattas av nedsättningen höjs från 25 000 till 35 000 kronor per månad. Ändringarna av bestämmelserna om växa-stödet är tänkt att tillämpas på ersättning som ges ut efter den 31 december 2024. Utvidgningen av stödet från en till två anställda tillämpas på anställningar som påbörjats efter den 30 april 2024.

Skattefri grundnivå på 150 000 kronor på ISK och kapitalförsäkring för privatpersoner

En skattefri grundnivå på 150 000 kronor införs för sparande på investeringssparkonto (ISK) och i kapital­försäkring för privat­personer. För 2025 kommer gränsen vara 150 000 kronor och tanken är att höja denna gräns till 300 000 kronor 2026. På överstigande belopp blir beskattningen som idag. Idag schablon­beskattas sparandet.

Skattefriheten gäller per person och inte per produkt. Skatten beräknas genom att det så kallade kapital­underlaget (i princip de pengar som fanns på kontot under året) multipliceras med stats­låneräntan per den 30 november året innan beskattnings­året plus en procent­enhet, dock som lägst 1,25 procent. Således varierar den från år till år. För 2024 är räntan 3,62 procent (2,62 procent + 1 procent­enhet). Denna så kallade schablon­intäkt beskattas sedan med skatte­satsen för inkomst av kapital på 30 procent.

Höjda beloppsgränser för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut

För att underlätta för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut ska de inte behöva ta upp något värde på lagertillgångarna om lagrets sammanlagda värde uppgår till högst ett halvt prisbasbelopp. Dessutom får densamma också göra värdeminskningsavdrag med hela avskrivningsunderlaget om underlaget uppgår till högst ett halvt prisbasbelopp. Prisbasbeloppet 2025 är 58 800 kronor. 

Ändrade beloppsgränser för räntefördelning vid beskattning av enskilda näringsidkare höjs eller slopas

Negativ räntefördelning ska inte göras om det negativa kapitalunderlaget är högst 500 000 kronor. Positiv räntefördelning får alltid göras, oberoende av storleken på kapitalunderlaget. I dag är beloppsgränserna för negativ och positiv räntefördelning ± 50 000 kronor. Det innebär att positiv ränte­fördelning inte får göras om ett positivt kapitalunderlag är 50 000 kronor eller mindre, och negativ räntefördelning inte ska göras om det negativa kapitalunderlaget är högst -50 000 kronor. Det är detta som ändras 2025.

Fortsatt viktigt med framförhållning 

Att vara företagare är en utmaning, speciellt efter de senaste tuffa åren. Men mycket tyder på att vi är på väg mot bättre tider och att det nu är tillfälle att utveckla och stärka företaget för framtiden. Vårda och ha koll på dina affärs­relationer och se över faktura­rutiner. Många företag har det tufft och kan ha svårt att betala sina fakturor i tid. Därför är det extra viktigt att göra riskanalyser och stress­tester för att se hur detta skulle påverka dig både som företagare och privat­person. Av den anledningen kan det också vara bra att ha koll på vilka förändringar du kan förvänta dig nästa år när det gäller skatter. Tveka inte att kontakta din bank, revisor eller ekonomisk rådgivare för att komma väl ut ur 2024 och väl förberedd in i 2025. 

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson


Nordic Outlook

Vill du läsa mer om den ekonomiska utvecklingen? Ta del av rapporten Nordic Outlook.