Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Låg skuldsättning men ökad räntekänslighet hos enmansföretagare

Susanne Eliasson, senior ekonomisk analytiker på SEB

Få svenska enmansföretagare är beroende av banklån i sin verksamhet – något som Susanne Eliasson, senior analytiker på SEB, kallar ”ett styrke­besked”. Samtidigt har gruppens upplevda ränte­känslighet ökat de senaste två åren.

SEB:s Företagar­indikator är en undersökning om hur svenska enmans­företag ser på verksamheten på kort sikt. I september 2023 ingick några frågor om skuld­sättning och där framkommer bland annat att nästan 7 av 10 företagare inte har några företagslån. I storstads­regionerna – Stockholm, Göteborg och Malmö – är hela 85 procent skuldfria.  

Susanne Eliasson, senior analytiker SEB
"...de allra flesta ser med tillförsikt på framtiden" säger Susanne Eliasson, senior analytiker SEB.

”Det är ett styrke­besked att så många inte har några lån kopplade till verksamheten, och det bekräftar min bild av egen­företagare som ett försiktigt släkte. Sedan finns förstås företagare inom mer kapitalintensiva branscher – såsom jordbruks- och byggsektorn – som behöver finansiera sig för större investeringar som verksamheten kräver”, säger Susanne Eliasson.    

Bland den dryga tredjedel av enmansföretagarna som har lån uppger ändå hälften att det skulle vara ”mycket störande” för ekonomin om räntan på lånen skulle öka med 30 procent. I november 2021, vid ett betydligt lägre ränteläge, ställdes frågan om effekterna på ekonomin ifall räntan skulle fördubblas. Då var det endast cirka en fjärdedel av låntagarna som svarade just ”mycket störande”.

Med andra ord ser ränte­känsligheten hos gruppen ut att ha ökat under de senaste två åren.

”Då räntan har höjts i flera omgångar sedan 2021 är en ökad känslighet inför ytterligare höjningar naturlig. Samtidigt visar undersökningen också att endast 13 procent tror att Riksbankens styrränta kommer att överstiga 4,51 procent om ett år från nu, jämfört med dagens 3,75 procent. Därför skulle jag ändå säga att de allra flesta ser med tillförsikt på framtiden”, avslutar Susanne Eliasson. 

Susanne Eliasson, Senior analytiker på SEB
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson