Hormonhälsa i SEB:s vårdförsäkring – för mer välmående medarbetare

Hormonerna kan för både kvinnor och män påverka hälsan i stor utsträckning. Många kvinnor mitt i livet lider av klimakteriebesvär som ofta yttrar sig i form av nedstämdhet, ökad stresskänslighet och mental trötthet – diffusa symtom som är lätta att feldiagnosticera. Detta kan leda till sjukfrånvaro och långa sjukskrivningar trots att det finns mycket hjälp att få. Även män kan uppleva hormonella förändringar vilket kan påverka energin och välmåendet.
Att förstå och hantera hormonella utmaningar är viktigt för både kvinnor och män för att förbättra hälsan och livskvaliteten. Genom vårt samarbete med Womni, specialister på hormonhälsa, vill vi bidra till att både arbetsgivare och anställda får rätt vård.
Kan stärkt kvinnohälsa leda till minskade sjuktal?
Många kvinnor besväras under en stor del av sitt liv av hormonella förändringar. Tre av fyra kvinnor i fertil ålder upplever premenstruella besvär (PMS) varje månad. Nästan 8 av 10 kvinnor som upplever klimakteriebesvär uppger en försämring i det psykiska måendet, vilket påverkar livskvaliteten negativt i hög grad. Det visar en studie på över 41 000 kvinnor som Womni genomfört och sammanställt i Klimakterierapporten 2024.
De flesta associerar nog klimakteriet främst med det klassiska symtomet vallningar, men i själva verket är detta symtom bara det sjunde vanligaste bland de besvär som kvinnor upplever, enligt Womnis studie. Försämrat psykiskt mående är det absolut mest rapporterade symtomet under klimakteriet, och därför är det extra viktigt att uppmärksamma kvinnors psykiska hälsa i samband med hormonella förändringar.
Klimakteriesymtomen pågår normalt sett i 5–10 år under flera faser, inklusive förklimakteriet, och kan börja redan i 40-årsåldern.
Cirka en miljon kvinnor i åldrarna 40–60 år befinner sig i någon av klimakteriets faser i Sverige idag. Många av dessa kvinnor påverkas i flera år av hormonella besvär relaterade till klimakteriet. Eftersom detta är en av de största grupperna på arbetsmarknaden finns det goda skäl att anta att en förbättrad hälsa bland dessa kvinnor skulle göra stor skillnad på sjuktalen.

Många kvinnor blir tyvärr avfärdade eller feldiagnostiserade inom vården med besvär kopplade till klimakteriet. Därför tror vi att ju bättre hormonella besvär kan fångas upp, desto mer stärks många kvinnors hälsa vilket i förlängningen kan minska sjuktalen. Visste du att kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män, oavsett yrke?
Råkar det bara vara så att klimakteriet sammanfaller med det faktum att kvinnor i 50-årsåldern är den högst sjukskrivna arbetsgruppen? Efter att ha utfört vårdbedömningar på tusentals kvinnor mitt i livet tror inte vi på Womni att det är en slump, utan en konsekvens av att klimakteriet påverkar hälsan och måendet på flera plan i livet.
Ta hjälp av SEB:s vårdförsäkring
Både för dig som arbetsgivare och för den enskilda medarbetaren är det viktigt att veta att det finns hjälp att få när det gäller hormonella obalanser. Med en vårdförsäkring hos oss kan du och dina anställda få tillgång till rådgivning och vård via Womni, med fokus på hormonhälsa. Framåt sommaren kommer även män att omfattas.
Om ni redan har en vårdförsäkring hos oss, kan medarbetare som upplever symtom som påverkar deras livssituation negativt ringa SEB Vårdservice på 020-11 11 633. Erfarna sjuksköterskor tar emot samtalet och hjälper till med att hitta rätt stöd och behandling. Om medarbetaren har en vårdförsäkring hos SEB med krav på remiss, kan denne kontakta sin vårdcentral för att få en remiss. Alternativt boka tid direkt hos Womni utan remiss, men kostnaden för besöket täcks då inte av vårdförsäkringen.
Tipsa gärna dina anställda om att läsa mer om hormonhälsa och göra kostnadsfria självskattningstester: Få hjälp med hormonhälsan
Teckna vårdförsäkring
Vilken vårdförsäkring passar dig? Kontakta oss så hjälper vi dig att välja det som passar dig och ditt företag.
Måndag–fredag 8:30–16:30
Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm