Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Valutor, inflation och räntor engagerar på bred front

De senaste årens kriser, både i vår omvärld och på hemmaplan, engagerar. Pandemi, krig och klimatkatastrofer har satt spår i hela det ekonomiska systemet i form av en omfattande inflation och osäkerhet kring konjunkturutvecklingen. Detta påverkar just nu svenska företag och hushåll på bred front.

Sverige är en liten men stark omvärldsberoende ekonomi med en krona som just nu är svag på grund av kriser och ovisshet. Därmed påverkas vi extra mycket av vad som händer i andra länder. Sverige har under kort tid drabbats av hög inflation, stigande räntor och svag tillväxt.

Nationella faktorer påverkar också svensk ekonomi. Det finns en växande oro för att räntekänsligheten hos svenska hushåll och fastighetssektorn inte klarar av fler räntehöjningar samtidigt som Riksbanken kämpar med att följa andra centralbanker, till exempel ECB, i deras räntehöjningscykler.

Dessutom delar vi som industrination, tillsammans med Tyskland, utmaningar med en vikande global konjunktur. Trots att vi är ett land som exporterar mer än vi importerar så påverkas vi påtagligt av en allt dyrare utrikeshandel med anledning av en svag krona. Sammantaget har vi både en inhemsk inflation med stigande priser samtidigt som vi har en ”importerad inflation” på grund av de dyrare importpriserna som pressar Riksbanken till att höja räntan ytterligare.

Vi kan dessvärre inte heller blunda för ökade säkerhetshot i form av Rysslands aggression mot Ukraina. Likväl, Sveriges utdragna Nato-process och ett ökat gängvåld som skapat oro i samhället.

Flera av dessa faktorer har bidragit till att utländska investerare har satt en riskpremie på Sverige som land med anledning av ovan nämnda faktorer. De investerar i stället sina pengar i ”tryggare hamnar” som bland annat den amerikanska dollarn. Ränteuppgången i Sverige har inte heller varit lika attraktiv som i andra länder vilket leder till att både svenska och utländska investerare väljer bort den svenska kronan. Det finns även modeller som indikerar att stora hedgefonder är positionerade för att gynnas av att den svenska valutan ska försvagas ytterligare. Detta skapar en efterfrågan på att köpa utländsk valuta och sälja kronor. Därmed ökar utbudet av kronor och värdet faller och Sverige tappar i relativ köpkraft.

I mitten av september nådde kronan nya bottenrekord och handlas nu nära sin högsta nivå på 12 kronor mot euron och dollarn kostar i skrivandets stund över 11 kronor. Nivåerna är som sagt historiskt höga men även den långsiktiga försvagningstrenden är oroväckande. Det senaste året har kronan försvagats 7% mot euron och under en 10-årsperiod har euron blivit hela 40% dyrare.

Vad kan vi vänta oss framöver?

I närtid kan vi förvänta oss en liten förstärkning av dollarn vilket i sin tur innebär en ytterligare försvagning av kronan. Vi har även en säsongsmässigt svag period för kronan att vänta innan årsskiftet. De flesta analytiker och investerare är dock överens om att kronan är kraftigt undervärderad och att en ljusning är att vänta under nästa år. Först behöver dock riskpremierna minska och USA:s centralbank Federal Reserve bana väg för en första räntesänkning. Då kan ytterligare centralbanker som vår Riksbank hänga på tåget förutsatt att svensk inflation kommit ner. Den samlade bedömningen är att dollarn är övervärderad och när den börjar tappa mark finns utrymme för andra valutor som till exempel den svenska kronan att stärkas. Det finns ett historiskt samband mellan kronan och nivån på EUR/USD-kursen. Det innebär att när euron stärks mot dollarn förväntar vi oss att kronan också stärks  mot dollarn och därmed även euron. Med det sagt är det svårt att enbart förlita sig på historiska kursrörelser i en oviss tid. Dollarn har historiskt sett förstärkts i 10-årsperioder men det mönstret kanske är på väg att brytas 2024.

Vill ni läsa mer hittar ni mina kollegors analysmaterial samt senaste prognoserna här; SEB Research (sebgroup.com)

Hur påverkar då detta företag med internationell handel?

Svenska företag har märkbart drabbats, eller gynnats, av kronkrisen. Importörer har kämpat mot ständigt stigande priser och pressade marginaler medan exportörer har fått en extra marginal och buffert genom sin handel med utlandet. Valutaprognoser bygger på antaganden och modeller och man ska vara försiktig med att tolka en prognos som ett facit. Valutamarknadens oförutsägbarhet har både bevisats och bekräftats den senaste tiden. Oavsett situation finns det all anledning att ta tillfället i akt och prata med oss på banken för att få rådgivning kring ert företags valutahantering. Vi är en dedikerad grupp valutaspecialister som finns tillgängliga för bankens alla företagskunder.

Så vilken hjälp kan man som företagskund i SEB få för att skydda verksamheten mot osäkerhet i form av valutakursrörelser? Vi hjälper ditt bolag med;

  • Riskanalys och rådgivning kring valutahantering. Vi kan visa storleken och betydelsen av er valutarisk och dess påverkan på ert resultat. Utifrån riskprofil och riskacceptans så föreslår vi olika alternativ som hjälper er ta hand om risken.
  • Vi erbjuder produktutbildning:
    - Med hjälp av en valutatermintermin kan ni få möjlighet att växla till en fast kurs på ett framtida datum. 
    - Via en så kallad flexibel termin kan ni få en garanterad framtida kurs men samtidigt möjlighet att ta del av rådande marknadskurs vid växlingstillfället. 
    - Via automatiserade tjänster kan vi hjälpa er att spara tid och pengar på valutaväxlingar (via produkten Schedule FX). Vi erbjuder även automatiserat stöd och struktur i arbetet med valutasäkringar, både på faktura- och prognosbasis (Easy FX).
  • Vi hjälper till att forma en valutapolicy och se över företagets befintliga förhållningssätt till risk.
  • Vi kan presentera förslag på hur ni kan minska slagen i balansräkning och på så vis säkra värdet på det egna kapitalet.
  • Vi hjälper till med handel via telefon men förstås även via våra digitala kanaler så som valutatjänsten i Business Arena. 
Head of FX Sales Sthlm

Maria Bernstål

Head of FX Sales Sthlm

Maria Bernstål


Kontakta oss

Stockholm  

Fxsmemc@seb.se +46 8 506 232 34 

Göteborg & Malmö  

sebmarketsgoteborg@seb.se +46 31 774 91 00  

Upp Upp