Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Marknadskommentar: Svensk ekonomi går mot ljusare tider – men risker saknas inte

I nuläget går det fortfarande trögt för svensk ekonomi med svag tillväxt och hög arbetslöshet. Enligt vår senaste makroprognos Nordic Outlook är många pusselbitar på plats för att Sverige ska få en stark återhämtning av ekonomin en bit in på 2025 och under 2026.

Inflationen har fortsatt att sjunka och ligger runt Riksbankens inflations­mål. Konjunkturen är svag och arbetslös­heten stiger samtidigt som hushållens konsumtion fortsätter minska inflations­trycket. Finans­ministern uppger att inflationen är besegrad och presenterade nyligen ramarna för en expansiv stats­budget för 2025 som är tänkt att få fart på svensk tillväxt. Riksbanken levererade sin andra ränte­sänkning i augusti och flaggar för ytterligare två till tre sänkningar under 2024. Detta är goda nyheter för svensk ekonomi, hushåll och företag som är väldigt ränte­känsliga. Optimismen har fortsatt att öka bland både hushåll och företag inför framtiden. Men det finns fortfarande många risker på vägen, såväl geo­politiska som konjunkturella, som snabbt kan förändra bilden.

Sommaren lider mot sitt slut och vi går nu in i höstterminen. För många företag en nystart med nya förutsättningar att ta hänsyn till. Sommaren har varit dramatisk både politiskt och finansiellt och det saknas inte utmaningar framöver att förhålla sig till. Fortsatt krig i Ukraina, ökade oroligheter i Mellanöstern, amerikanskt presidentval samt risk för ökade handelshinder som snabbt kan förändra de ekonomiska förutsättningarna. Tillväxten i USA bromsar in och där är huvudscenariot en mjuklandning. Samtidigt är tillväxten i Europa tillbaka och kommer växa i måttlig takt trots att Tyskland, Europas motor, hackar. 

I nuläget går det fortfarande trögt för svensk ekonomi med svag tillväxt och hög arbetslöshet. Enligt vår senaste makroprognos Nordic Outlook är många pusselbitar på plats för att Sverige ska få en stark återhämtning av ekonomin en bit in på 2025 och under 2026. Svensk ekonomi är räntekänslig dels för att svenska hushåll i stor utsträckning lånar till rörlig ränta, dels för att vi har en stor fastighetssektor. Det höga ränteläget har påverkat och påverkar fortfarande hushållens vilja att konsumera och investera i bostäder och har påtagligt påverkat byggbranschen men även sällanköpshandeln. Men konjunkturen ser ut att ljusna framöver stödd av lättare penningpolitik och en mer expansiv finanspolitik. Exportindustrin har fortsatt stått emot den svaga europeiska utvecklingen bra. Hushållen kommer få mer pengar att röra sig med nu när inflationen har kommit ner. Lägre räntekostnader, stigande reallöner men även skattesänkningar som regeringen föreslår i höstbudgeten kommer att gynna hushållen. Det kommer förhoppningsvis driva på hushållens konsumtion och få tillväxten att öka. 

Riksbanken öppnar upp för fler räntesänkningar

Inflationen fortsätter att falla globalt och fler och fler centralbanker ser inflationen nära målet på 2 procent. Detta sker även i USA, där arbetsmarknaden nu försämrats något och tillväxten försvagats. Den amerikanska centralbanken Fed signalerar därför en gradvis räntesänkning från och med september i år. Det är ett skifte sedan i våras då Fed gick ut med att de skulle hålla räntan hög längre. Vår prognos är nu att Fed kommer sänka räntan med totalt en procentenhet under 2024 ner till en styrränta på 4,50 procent. Under 2025 väntas räntan sänkas ytterligare ner mot 3 procent. 

Europeiska centralbanken, ECB, levererade sin första räntesänkning i början av juni men avvaktade i juli. Tillväxten i unionen är låg men man oroas fortfarande för att tjänstepriser och löneökningar ger en för långsam inflationsnedgång. Trots det förväntas ECB komma att fortsätta sina gradvisa räntesänkningar under hösten. Vi räknar med två sänkningar i år för att följas av fler under 2025 ner mot 2 procent.

Även i Sverige har inflationen fallit snabbt. Tillsammans med den svaga tillväxten och arbetsmarknaden valde därför Riksbanken att sänka räntan i augusti och öppnade upp för ytterligare två till tre räntesänkningar i år. Vi förväntar oss att styrräntan ligger på 2,75 procent vid årsskiftet och därefter fortsätter att sänkas ner mot 2 procent under 2025. Detta är glädjande besked för både företag och hushåll som kan räkna med att räntebördan börjar lätta under andra halvåret 2024 och in i 2025.

Styrräntans förväntade utveckling 2024 och 2025

2,75 %
Nuvarande styrränta
2,50 %
Förväntad styrränta i slutet av 2024.
2,00 %
Förväntad styrränta i slutet av 2025.
2024-11-12

Regeringen satsar 60 miljarder i årets höstbudget för 2025

Även regeringen anser nu kampen mot inflationen vunnen. Samtidigt konstaterar finansministern att Sverige är i en lågkonjunktur och att arbetslösheten är hög och den expansiva budget man nu föreslår för 2025 med reformer på 60 miljarder kronor ska få fart på tillväxten. Detaljerna kommer vi få presenterade den 19 september. Pengarna kommer enligt finansministern användas till att dels återställa hushållens köpkraft, dels investera i infrastruktur, forskning och utbildning och även vidta åtgärder för att öka tillväxten och produktiviteten. Det vi kan förvänta oss ska komma är de tidigare förberedda skatteförslagen som till exempel sänkt skatt via ytterligare ett jobbskatteavdrag, skattefritt sparande upp till 300 000 kronor på ISK, sänkt flygskatt, fortsatta separata tak för rot- och rutavdragen, utvidgat växa-stöd samt sänkt ersättningsnivå per månad för expertskatt för att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens. Frågan är om det kommer fler lättnader för företagare i budgeten som vi får återkomma till. 

Finansministern konstaterar att Sverige är i en lågkonjunktur och att arbetslösheten är hög. Den expansiva budget man nu föreslår för 2025 med reformer på 60 miljarder kronor ska få fart på tillväxten.

Tankar inför framtiden

Många företag har haft det väldigt tufft de senaste åren. Inte minst inom vissa branscher, såsom byggindustrin, bilhandel, hotell och restaurang och sällanköpshandeln. Konkurserna har ofrånkomligen också ökat. En del för att man inte mäktat med att betala tillbaka de skatteanstånd man fick under pandemin men även om man varit i en bransch där efterfrågan mer eller mindre försvunnit eller kostnadsbilden blivit för hög av olika anledningar. Men många företag har lyckats omarbeta sina affärsplaner och hittat nya marknader och affärsidéer. Optimismen hos hushållen fortsätter öka för tionde månaden i rad även om konsumtionen hittills varit svag. När nu Riksbanken sänkte räntan och öppnar upp för ytterligare två till tre räntesänkningar under 2024 är det positiva signaler för många. Reallönerna kommer öka gradvis under de kommande åren vilket ger mer pengar i plånboken för dagens försiktiga hushåll som de kan börja konsumera för. 

När nu tillväxten förväntas ta fart igen är det dags att se över och fylla på sina företagsbuffertar igen på både kort och lång sikt. Att ha en stark kassa ger möjlighet att hitta nya investeringsmöjligheter för framtiden men samtidigt se till att det finns ett kapital att ta av om inkomsterna skulle sina under en period. 

Se samtidigt över egna och anställdas pensionsavsättningar. En bra anställningsförmån som är en konkurrensfördel för att locka ny personal och få behålla bra arbetskraft. Har du som företagare varit tvungen att pausa eller dra ner på dina avsättningar till pensionen de senaste åren är det dags att se över detta igen. Och för de företagare som helt saknar avsättningar till pensionen utöver den allmänna pensionen är det hög tid att ta tag i detta. Enligt Pensionsmyndighetens nya tumregler kan det innebära så mycket som 25 procent mindre i pension i framtiden.

Verkligheten och förutsättningarna ändras kontinuerligt

Eftersom förutsättningarna hela tiden ändras är det bra att komma ihåg att prognoser är prognoser och inga löften. Det finns många risker att ta höjd för och som kan kasta om bilden snabbt. Det har om inte annat de senaste åren visat prov på. Den geopolitiska osäkerheten har ökat och en av de störta ekonomierna i värden, USA, ska välja ny president vilket kan skapa oro på de finansiella marknaderna. Det kan i sin tur påverka inflationen och centralbankernas agerande. Så det gäller att förbereda och gardera sitt företag men även den personliga tryggheten för att kunna möta en oviss ekonomisk framtid och dess utmaningar. 

När det är turbulenta tider är det extra viktigt att ta hjälp av sin bank, revisor och andra rådgivare. Men minst lika viktigt är det att företaget ser till att vårda sina anställda, kunder och leverantörer. 

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson


Nordic Outlook

Vill du läsa mer om den ekonomiska utvecklingen? Ta del av rapporten Nordic Outlook.