Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Nu kan det bli enklare att locka tillbaka erfarna medarbetare som gått i pension

Hos oss är det möjligt att pausa utbetalningar från fondförsäkring redan från och med den 15 januari.

Allt fler väljer att fortsätta jobba, allt högre upp i åldrarna. Många blir ”jobbonärer”, det vill säga att man kombinerar jobb på deltid med pensionärs­livet. För många av dessa är det en välkommen nyhet att det nu, tack vare ny lagstiftning, går att pausa redan påbörjad tjänste­pensions­utbetalning. På så sätt blir det enklare att planera sin månads­inkomst i förhållande till brytpunkten för statlig skatt. De nya reglerna kan också göra det enklare för dig som arbetsgivare att locka tillbaka nyckel­personer som gått i pension. 

Skälen till att man blir jobbonär varierar, men ofta är det för att dryga ut pensionen, eller för att man inte känner sig riktigt redo att bli pensionär på heltid ännu. Tidigare fanns då risken att man passerade gränsen för statlig skatt när man fick både lön och tjänstepension samtidigt. Den risken finns förstås kvar, men genom möjligheten att pausa tjänste­pensions­utbetalningen blir det nu enklare att planera och anpassa sin månadsinkomst.   

I takt med att vi lever längre och är friskare högre upp i åldrarna är det fler som vill kombinera pensionärslivet med arbete. Om du börjar ta ut tjänstepensionen och samtidigt väljer att fortsätta jobba finns det en risk att du överskrider brytpunkten för statlig inkomstskatt. Med möjligheten att pausa tjänstepensionen blir det smidigare att kombinera arbete och pension utan att slå i taket.
Amie Berglund
Amie Berglund, privatekonomisk analytiker på SEB.

En möjlighet att kunna ta tillvara tidigare anställdas kompetens

Att många vill kombinera jobb och pension är också fördelaktigt sett ur ett samhällsperspektiv, eftersom jobbonärerna fortsätter att tjäna in till sin allmänna pension och ofta får bättre framtida pension, samtidigt som de fortsätter att bidra till svensk ekonomi. Det är också ett sätt att kunna ta tillvara äldre personers kompetens på arbetsmarknaden.

Denna möjlighet gör det samtidigt enklare för företagen att kunna locka tillbaka tidigare anställda för en anställning på deltid eller under en begränsad period. Äldre medarbetare sitter ofta på stor kompetens och kan vara ett välkommet tillskott i verksamheten vid toppar i produktionen och i högprioriterade projekt.
Amie Berglund
31,42 procent
Arbetsgivaravgift för anställda som vid årets ingång inte fyllt 66 år.
10,21 procent
Arbetsgivaravgift för anställda som vid årets ingång fyllt 66 år.

Det är också billigare för dig som arbetsgivare att anställa personer som vid årets ingång är 66 år eller äldre, eftersom arbetsgivaravgiften då går ner från 31,42 till 10,21 procent. Dessutom betalar man i de flesta fall inte heller in till den anställdas tjänstepension efter 65 års ålder. Dessa skillnader i lönekostnader använder vissa företag till att ge som bonus till den anställda. 

Hos oss kan du redan nu pausa utbetalningarna av din tjänstepension

Tidigare har det varit möjligt att pausa utbetalningar från den allmänna pensionen, men om du har börjat ta ut tjänstepension har du inte kunnat stoppa dessa utbetalningar. Men från och med den 1 januari blev det möjligt att pausa redan startade utbetalningar av tjänstepension, privata pensionsförsäkringar och avtalspension, och SEB är tidigt ute med att erbjuda denna möjlighet.

Hos oss är det möjligt att pausa utbetalningar från fondförsäkring redan från och med den 15 januari. Genom ett samtal till Kundcenter på Pension & Försäkring, eller till din försäkringsförmedlare, och identifiering med BankID, kan du pausa utbetalningarna under en period på minst 3 månader och upp till 2 år. Därefter kan du pausa utbetalningarna ett obegränsat antal 2-årsperioder, om så önskas. 

Kontakta oss

Öppet måndag–fredag kl 8–16:30.

Jobbonärerna* i Sverige blir fler och äldre

I sin rapport ”Jobbonärer – En analys av trender och effekter” konstaterar Pensionsmyndigheten att antalet pensionärer som fortsätter att arbeta, så kallade jobbonärer, ökar och de blir allt äldre. 

  • Under 2022 fanns det 263 000 jobbonärer i åldrarna 62–84 år i Sverige, vilket utgjorde ungefär 4,2 procent av landets befolkning med förvärvsinkomst. Antalet förvärvsarbetande utan allmän pension var 270 000 för samma åldrar. 
  • Antalet jobbonärer år 2022 var som högst i åldersklasserna 66, 67 och 68 år, men ända upp i åldersklassen 80–84 år fanns 11 000 personer som fortfarande var jobbonärer.
  • Under 2022 fanns det fler manliga jobbonärer än kvinnliga i samtliga åldersklasser, medan antalet förvärvsarbetande var ungefär lika många bland båda könen.
  • Under tioårsperioden 2012–2022 ökade andelen jobbonärer totalt från 12,8 procent till 15,5 procent.

*Pensionsmyndigheten definierar en jobbonär som en person som tar ut svensk allmän pension samtidigt som hen har en pensionsgrundande inkomst.

Källa: Jobbonärer – En analys av trender och effekter, Rapport från Pensionsmyndigheten publicerad den 18 november 2024.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm

Upp Upp