Ljusare framtid i sikte för svensk ekonomi – men kronan utmanar
Inflationen faller tillbaka och närmar sig snart inflationsmålet. En glädje för hushåll, företag, regeringen och Riksbankens ledamöter. Detta öppnar upp för en omläggning av både finans- och penningpolitiken och hjälper tillväxten som räknas ta fart under 2025. Riksbanken levererade den första räntesänkningen på 8 år i början på maj och fler väntas komma under andra halvåret 2024. Optimismen har dessutom börjar gro bland både hushåll och näringsliv inför framtiden. Men det finns många risker på vägen som kan förmörka den ljusare bilden.
Det har inte saknats utmaningar de senaste åren. Hög inflation och stigande räntor har påverkat både hushåll och företag negativt. Hushållen har fått urgröpt köpkraft som i sin tur påverkat branscher, särskilt inom sällanköpshandeln och vissa delar inom tjänstesektorn. Bygg- och fastighetsbranschen har varit extra utsatt där bostadsbyggandet mer eller mindre pausats när räntor och produktionskostnader stigit samtidigt som bostadspriserna sjunkit. Utöver detta ser vi att konkurserna har ökat och vissa företag har haft det svårt att betala tillbaka sina tillfälliga skatteanstånd.
Riksbanken öppnar upp för fler räntesänkningar
Men nu går vi mot ljusare tider i dubbel bemärkelse. Inflationen fortsätter att falla både globalt och i Sverige. I USA har inflationen däremot kommit in lite högre än önskat och tillväxten och arbetsmarknaden har varit för stark för att den amerikanska centralbanken, Fed, ska vara nöjd och börja sänka sin styrränta nu. Det leder till att centralbankerna jobbar utifrån olika förutsättningar där Fed har signalerat att de kommer att hålla räntan hög längre. Förväntningarna är att Fed kommer sänka räntan mellan en och två gånger under 2024 och vi räknar med att den första sänkningen kommer i september.
I Europa och i Sverige har inflationen fallit snabbt och tillväxten och arbetsmarknaden är svagare. Riksbanken valde därför att gå före den europeiska centralbanken, ECB, och levererade sin första räntesänkning nu i början av maj. Det var den första räntesänkningen på 8 år. Med fortsatt snabbt fallande inflation mot inflationsmålet på 2 procent har det skapats goda förutsättningar för att Riksbanken kommer fortsätta att sänka styrräntan. Riksbanken öppnar upp för ytterligare två sänkningar men först under andra halvåret 2024. Vi tror dock att det kommer komma tre räntesänkningar under andra halvåret 2024, den första i augusti, och att styrräntan kommer att ligga på 3 procent vid årsskiftet. Detta är glädjande besked för både företag och hushåll som kan räkna med att räntebördan börjar lätta under andra halvåret 2024 och in i 2025.
Styrräntan
3,75 %
Från den 8 maj 2024.
3 %
Vi räknar med att Riksbanken kommer sänka räntan ytterligare tre gånger under andra halvåret 2024 ned till en styrränta på 3 procent.
Vi bör dock inte glömma bort att det finns många utmaningar och risker när det gäller den ekonomiska tillväxten i världen som kan ändra förutsättningarna snabbt. Till centralbankernas agerande ska läggas den geopolitiska oron med flera konflikthärdar som kan eskalera och skapa oro på de finansiella marknaderna, ge stigande energipriser men även en starkare dollar och en svagare krona. Så det gäller att förbereda och gardera sitt företag och dess affärsmodell för att möta en oviss ekonomisk framtid och dess utmaningar. När det är turbulenta tider är det extra viktigt att ta hjälp av sin bank, revisor och andra rådgivare och att vårda sina kund- och leverantörskontakter.
En stark dollar – en svag krona?
Att den amerikanska ekonomin visat sig så stark och motståndskraftig har stärkt dollarn och lett till högre räntor. Detta har i sin tur resulterat i att bland annat den svenska kronan försvagats. När Riksbanken valde att sänka styrräntan före Fed och ECB var även det utmanande för den svenska kronan. Vår långsiktiga syn när det gäller kronan är att den ska stärkas men att det inte kommer ske förrän andra halvan av 2024 under förutsättning att Fed börjar sänka sin ränta. Eftersom Sverige är en räntekänslig, liten, öppen och exportberoende ekonomi blir den svenska kronan starkt kopplad till vad som händer i den amerikanska ekonomin. Vårt huvudscenario är att dollarn kommer vara stark till slutet av året för att därefter försvagas mot kronan. Men det finns stor osäkerhet beroende på när Fed bestämmer sig för att börja sänka styrräntan och vem som kommer vinna presidentvalet den 5 november. Dessutom bygger huvudscenariot på att tillväxten i svensk ekonomi tar fart under 2025. För den som vill fördjupa sig i olika valutascenarier rekommenderas temaartikeln Valutascenarier i SEB:s senaste makroprognos Nordic Outlook.
Regeringen öppnar upp för mer expansiv finanspolitik framöver
Även regeringen är nöjd med att inflationen kommit ner mot inflationsmålet och öppnar nu upp för en mer expansiv finanspolitik i höstbudgeten. Vårpropositionen som presenterades i april innehöll 17 miljarder i ökade utgifter för innevarande budgetår och gick främst till att stärka ekonomin för kommuner och regioner men även till försvar och kriminalvård.
Vad kan vi då förvänta oss för skatteförändringar inför 2025 som kan påverka er som företagare och privatpersoner?
Som vanligt förbereder regeringen olika skatteförslag de vill lägga fram i sin höstbudget. Det är dock ingen garanti för att allt kommer att införas utan det beror på det ekonomiska läget och politiska förhandlingar mellan Tidöpartierna.
De skatteförslag som förberetts handlar om följande:
Ytterligare sänkt skatt via förstärkt jobbskatteavdrag på arbetsinkomster och pensioner med fokus på heltidsarbetande med låga och medelhöga inkomster.
Utvidgat växa-stöd via nedsättning av arbetsgivaravgifter för upp till två anställda. Dessutom förändras beloppsgränsen för hur stor ersättning som omfattas av nedsättningen. Den höjs till 35 000 kronor per månad. Det föreslås även att enskilda näringsidkares möjlighet att ta del av nedsättningen slopas.
Sänkt ersättningsnivå per månad för expertskatt. Förslaget syftar till att skapa bättre förutsättningar för företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens.
Den årliga indexeringen av energiskatten på el ska slopas permanent och ska ligga kvar på 2024 års nivå.
Sänkt flygskatt som i princip innebär en halvering av det skattebelopp som skulle gällt före 2025.
Fortsatt separata tak för rot- och rutavdragen.
Förslag finns även om att införa ett skattefritt sparande upp till 300 000 kronor på ISK och i kapitalförsäkringar och även att trappa av rätten till avdrag för ränteutgifter under en tvåårsperiod på lån som inte är förenade med säkerhet i bostad, fordon eller båt.